1968 - 50 χρόνια μετά

1968 - 50 χρόνια μετά

Η διάσπαση του ΚΚΕ, η νίκη της ΑΕΚ στο Παναθηναϊκό Στάδιο και η κατάκτηση του Κυπέλλου Κυπελλούχων, ο γάμος της Τζάκυ Κέννεντυ με τον Αριστοτέλη Ωνάση στον Σκορπιό, το δημοψήφισμα της χούντας για το νέο Σύνταγμα… Oι δολοφονίες των Λούθερ Κίνγκ και Ρόμπερτ Κέννεντυ, η Άνοιξη της Πράγας, ο Γαλλικός Μάης, ο συνεχιζόμενος πόλεμος στο Βιετνάμ… Το μιούζικαλ Hair, η ταινία «Το Μωρό της Ρόζμαρι», η σειρά Χαβάη 5-0, τα album των Beatles και των Rolling Stones, η επανεμφάνιση του Elvis σε live, το ξεκίνημα των Led Zeppelin

1968 - 50 χρόνια μετά
Ιανουάριος: Η Άνοιξη της Πράγας ξεκινά νωρίς – στις 5 Ιανουαρίου εκλέγεται γενικός γραμματέας του ΚΚ Τσεχοσλοβακίας ο Alexander Dubček. Ο Πόλεμος στο Βιετνάμ αγριεύει – στις 31 Ιανουαρίου δυνάμεις των Việt Cộng κάνουν επίθεση μέσα στην Σαϊγκόν – την πρωτεύουσα του Νοτίου Βιετνάμ- προσβάλλοντας την πρεσβεία των ΗΠΑ.  

Φεβρουάριος: Διάσπαση του ΚΚΕ – η περίφημη 12η Ολομέλεια ξεκινά στις 5 Φεβρουαρίου στη Βουδαπέστη. Η ολομέλεια ολοκληρώνεται στις 15 του μηνός. Δύο μέρες μετά 3 μέλη του Π.Γ που στο μεταξύ έχουν καθαιρεθεί - Μήτσος Παρτσαλίδης, Ζήσης Ζωγράφος και Πάνος Δημητρίου- με το «ανοιχτό γράμμα» τους δημοσιοποιούν μέσω του ραδιοφωνικού σταθμού του ΚΚΕ «Φωνή της Αλήθειας» στο Βουκουρέστι την διαφωνία τους με τις αποφάσεις της 12ης Ολομέλειας την οποία και καταγγέλλουν. Η διάσπαση ξεκινά… Όπως και η γένεση του ΚΚΕ Εσωτερικού.

Κλείσιμο


Στο Βιετνάμ την 1η Φεβρουαρίου «τραβιέται» μια φωτογραφία που έγινε μύθος. Ο Nguyễn Ngọc Loan, αρχηγός της Αστυνομίας του Νοτίου Βιετνάμ καταμεσής του δρόμου σηκώνει το περίστροφο του και εκτελεί έναν αξιωματικό των Viet Cong. Το όνομα του εκτελεσθέντος Nguyễn Văn Lém. Η φωτογραφία κάνει τον γύρο του κόσμου και ο φωτογράφος Eddie Adams κερδίζει το 1969 το βραβείο Pulitzer.

Μάρτιος: Ο γερουσιαστής Robert F. Kennedy μπαίνει στη μάχη για το χρίσμα του υποψηφίου προέδρου των ΗΠΑ για το Δημοκρατικό Κόμμα. Τον ίδιο μήνα – στις 22 για την ακρίβεια- ο κόκκινος Ντάνυ, ο Daniel Cohn-Bendit μαζί με άλλους 7 σπουδαστές καταλαμβάνουν τα γραφεία διοίκησης του Πανεπιστημίου της Ναντέρ (Nanterre) βάζοντας σε κίνηση τους μηχανισμούς που οδήγησαν στον Γαλλικό «Μάη». 

Απρίλιος: Την ίδια μέρα – 2 Απριλίου- που σκάνε βόμβες στην Φρανκφούρτη – έργο των Andreas Baader & Gudrun Ensslin- κάνει πρεμιέρα στην Ουάσιγκτον η ταινία 2001: A Space Odyssey. 2 ημέρες αργότερα, η ΑΕΚ μέσα στο κατάμεστο Παναθηναϊκό Στάδιο κερδίζει το Κύπελλο Κυπελλούχων επικρατώντας της Σλάβια Πράγας , ενώ από την άλλη μεριά του Ατλαντικού δολοφονείται ο Martin Luther King Jr. 

Απρίλιος: Στις 11 του μηνός ο ηγέτης του φοιτητικού κινήματος της Δυτικής Γερμανίας Rudi Dutschke, τραυματίζεται με τρείς σφαίρες – 2 στο κεφάλι και 1 στο στήθος. Επιζεί αλλά δεν επανέρχεται ποτέ στην προτεραία κατάσταση. Πεθαίνει από επιπλοκές 11 χρόνια αργότερα. Το ίδιο βράδυ ξεσπούν σε πολλές Γερμανικές πόλεις συγκρούσεις φοιτητών και αστυνομίας. Ακροαριστεροί φοιτητές μπλοκάρουν τα κεντρικά γραφεία του Ομίλου ΜΜΕ Springer στο Βερολίνο. Αρκετοί εξ αυτών συλλαμβάνονται – μεταξύ τους, και η Ulrike Meinhof. Στις 29 του μηνός κάνει πρεμιάρα στο Broadway το μιούζικαλ Hair , ενώ λίγες μέρες νωρίτερα οι φοιτητές που διαμαρτύρονται για τον πόλεμο στο Βιετνάμ προχωρούν σε κατάληψη του Columbia University στην Νέα Υόρκη. Νωρίτερα, ο πρόεδρος Lyndon B. Johnson υπογράφει ένα νόμο που έμεινε στην ιστορία - Civil Rights Act of 1968.



Μάιος: Οι φοιτητές ξεχύνονται στους δρόμους του Παρισιού – η ουτοπία για την «φαντασία στην εξουσία» σε πλήρη εξέλιξη. Ο Παρισινός Μάης. Στα «άλλα νέα», ο πόλεμος στη Μπιάφρα , το τρόπαιο στην Manchester United που κέρδισε στο τελικό του Ευρωπαϊκού Κυπέλλου (European Cup), η δημιουργία της δισκογραφικής εταιρείας Apple Records – το ανακοινώνουν οι ίδιοι οι Beatles σε press conference στην Νέα Υόρκη. 

Ιούνιος: Ο δείκτης Standard & Poor's 500 κλείνει πάνω από τις 100 μονάδες για πρώτη φορά. Είναι 4 Ιουνίου 1968. Την επομένη δολοφονείται στο Ambassador Hotel στο Λος Άντζελες ο προεδρικός υποψήφιος των Δημοκρατικών Robert F. Kennedy. Λίγες μέρες μετά στις 12 Ιουνίου κάνει πρεμιέρα η ταινία To Μωρό της Ρόσμαρι ( Rosemary's Baby). 

Ιούλιος: Στις 17 Ιουλίου ο Saddam Hussein γίνεται αντιπρόεδρος του Επαναστατικού Συμβουλίου του Ιράκ (μετά από ένα στρατιωτικό πραξικόπημα). Μια μέρα αργότερα ιδρύεται η Intel. Στις 25 του μηνός ο Πάπας Παύλος VI δίνει στην δημοσιότητα την εγκύκλιο του για τον έλεγχο των γεννήσεων. 



Αύγουστος: Το διήμερο 20-21 Αυγούστου με την σοβιετική εισβολή των τάνκς και των άλλων δυνάμεων του Συμφώνου της Βαρσοβίας λήγει άδοξα το εγχείρημα του «σοσιαλισμού με εθνικά χρώματα, του σοσιαλισμού με ελευθερία και δημοκρατία». Η Άνοιξη της Πράγας άντεξε 8 μήνες… Τον Αύγουστο εκείνης της χρονιάς τα συνέδρια των δύο κομμάτων ανακηρύσσουν τους υποψηφίους τους για τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου. Ο Richard Nixon (με τον Spiro Agnew για αντιπρόεδρο) από τους Ρεπουμπλικάνους και ο Hubert Humphrey (με τον Edmund Muskie για αντιπρόεδρο) για τους Δημοκρατικούς. Έξω από τον χώρο του συνεδρίου στο Σικάγο διαδηλωτές συγκρούονται με την αστυνομία.  

Σεπτέμβριος: Η Αλβανία αποχωρεί από το Σύμφωνο της Βαρσοβίας. Στα μέρη μας, η χούντα του Παπαδόπουλου οργανώνει δημοψήφισμα για νέο Σύνταγμα ( και αποθεώνεται από την στημένη κάλπη). Στις 20 του μηνός ξεκινά η προβολή των επεισοδίων της σειράς Hawaii Five-O στο δίκτυο CBS – μια σειρά που θα κρατήσει χρόνια και θα μεγαλώσουν μαζί της, ολόκληρες γενιές. 



Οκτώβριος: Διαδηλώσεις στο Μεξικό αλλά και στην Βόρεια Ιρλανδία. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Μεξικού ( Μέξικο Σίτυ) με τους αφρο-αμερικανούς πρωταθλητές των 200 μέτρων (Tommie Smith & John Carlos) να σηκώνουν στο βάθρο των νικητών την γροθιά τους σαν ένα χαιρετισμό τιμής στους Μαύρους Πάνθηρες. Η προεδρική χήρα, η Τζάκυ Κέννεντυ παντρεύεται στον Σκορπιό τον Αριστοτέλη Ωνάση. Η NASA ανακοινώνει το πρόγραμμα Apollo 7. Η μπάντα των Led Zeppelin κάνει το πρώτο της live στο Surrey University στην Αγγλία. Ο Πόλεμος στο Βιετνάμ συνεχίζεται… 

Νοέμβριος: To Yale University ανακοινώνει ότι ανοίγει τις πόρτες του στις γυναίκες και ο Nixon κερδίζει τις εκλογές. Το συγκρότημα των Beatles κυκλοφορεί στην αγορά το album που φέρει το όνομα τους – The Beatles- γνωστό και ως White Album.



Δεκέμβριος: O Elvis Presley επιστρέφει στις συναυλίες μετά από απουσία 7 χρόνων και η μπάντα των Rolling Stones κυκλοφορεί το album Beggars Banquet, που περιλαμβάνει και το κλασσικό "Sympathy for the Devil" . Ο Μάο Τσετούνγκ παίρνει το όπλο και οι σπουδαστές τα βουνά και τα λαγκάδια για αναμόρφωση. Η «Πολιτιστική Επανάσταση» στα ντουζένια της και η αναμόρφωση των σπουδαστών δίπλα σε εργάτες και αγρότες έφερε στην ύπαιθρο από τις πόλεις 17 εκατομμύρια νέους Κινέζους… Την επομένη των Χριστουγέννων η μπάντα των Led Zeppelin κάνει την πρώτη της συναυλία επί αμερικανικού εδάφους στο Ντένβερ (Denver).
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης