Μικροί, μεγάλοι… δώστε χρώμα στην Ελλάδα

Μικροί, μεγάλοι… δώστε χρώμα στην Ελλάδα

Η Βασιλική Τζώρα και η Αβροκώμη Ζαβιτσάνου -αρχιτέκτονες, απόφοιτες του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας- έφτιαξαν τους ταξιδιωτικούς οδηγούς Colour Greece – The Colouring Travel Guides που «χρειάζονται τη συμμετοχή του ταξιδιώτη - επισκέπτη προκειμένου να ολοκληρωθούν».

Μικροί, μεγάλοι… δώστε χρώμα στην Ελλάδα
Η Βασιλική Τζώρα και η Αβροκώμη Ζαβιτσάνου είναι αρχιτέκτονες-απόφοιτες του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Η μία προερχόμενη από το χώρο της διακόσμησης και η άλλη από το χώρο της συντήρησης αρχαιοτήτων και έργων τέχνης, πέρασαν πολλές ώρες πάνω από σχέδια και μακέτες κι έτσι «διδάχθηκαν την αξία της συμμετοχής του χρήστη στον σχεδιασμό ενός χώρου, ή αλλιώς, την αισιόδοξη πλευρά της αρχιτεκτονικής». Αυτή η συνεργασία αποτέλεσε αφορμή για τη δημιουργία των ταξιδιωτικών οδηγών Colour Greece – The Colouring Travel Guides που «χρειάζονται τη συμμετοχή του ταξιδιώτη - επισκέπτη προκειμένου να ολοκληρωθούν. Πρόκειται για έναν εναλλακτικό - διαδραστικό τρόπο γνωριμίας με έναν τόπο».

Εγώ τις γνώρισα με αφορμή τις εκδόσεις τους. Έψαχνα κάτι για τις οικογενειακές μας διακοπές, κάτι δημιουργικό που να απασχολήσει τα παιδιά και να μου αρέσει και μένα… Στα ράφια ενός βιβλιοπωλείου βρήκα το Colour Crete, και το βρήκα το καλύτερο «αναμνηστικό» των παιδιών μου από τις διακοπές που πλησίαζαν. Στις διακοπές μας, χρωμάτιζα κι εγώ με πολλή διάθεση και ανακάλυψα πόσο ωραία ήταν αυτή ιδέα και για τους μεγάλους! Και θέλησα να γνωρίσω τους δημιουργούς και την ιδέα τους καλύτερα.



Η ιδέα γεννήθηκε με αφορμή την αναγέννηση του απαρχαιομένου σουβενίρ στην Ελλάδα. «Γοητευμένες από τις ευφάνταστες δημιουργίες ελλήνων σχεδιαστών και τον επανασχεδιασμό του αναμνηστικού αντικειμένου, θελήσαμε να μεταφέρουμε αυτήν την ανανεωτική τάση στους ταξιδιωτικούς οδηγούς. Ταυτόχρονα παρατηρήσαμε ένα νέο παγκόσμιο δυναμικό φαινόμενο στο πεδίο των εκδόσεων, τα βιβλία ζωγραφικής για ενήλικες (adult colouring books). Συνδυάζοντας τις δύο αυτές τάσεις, προέκυψαν οι ταξιδιωτικοί οδηγοί ζωγραφικής, the colouring travel guides».
Κλείσιμο

Όταν συνειδητοποίησαν πως ένας τέτοιος οδηγός μπορεί να αλλάξει τον τρόπο που βλέπει κανείς έναν τόπο που επισκέπτεται ή τον τόπο στον οποίο κατοικεί, αποφάσισαν πως ο πρώτος οδηγός έπρεπε να αφορά την Αθήνα. «Στην Ελλάδα της κρίσης νιώθουμε πως η Αθήνα έχει την ανάγκη να χρωματιστεί ξανά, από όλους». Έτσι, τα κορίτσια έστησαν μια καμπάνια συμμετοχικής χρηματοδότησης (crowdfunding campaign) πριν από περίπου 1,5 χρόνο και κατάφεραν να συγκεντρώσουν τα χρήματα που ήταν απαραίτητα για την παραγωγή της πρώτης έκδοσης. Ήδη, ο οδηγός τους για την Αθήνα κυκλοφορεί στην 3η του έκδοση! Επιπλέον κυκλοφορούν οι οδηγοί για τη Σαντορίνη και την Κρήτη, και αναμένεται η Θεσσαλονίκη και η νέα μας σειρά οδηγών τσέπης, με πρώτο τον οδηγό για τις Κυκλάδες.



«Στόχος των εκδόσεων Colour Greece – The Colouring Travel Guides είναι η δημιουργία μιας νέας τάσης στο πεδίο των ταξιδιωτικών οδηγών, προσφέροντας τη δυνατότητα ενός εναλλακτικού τρόπου ανάγνωσης και περιήγησης διαφόρων περιοχών της Ελλάδας». Και πράγματι! Οι ταξιδιωτικοί αυτοί οδηγοί- αναμνηστικά δεν είναι μόνο για τους ταξιδιώτες και επισκέπτες. Στο δικό μου το μυαλό, είναι πολύ περισσότερο για εμάς, τους κατοίκους ενός τόπου, που έχουμε καταγεγραμμένα βαθειά μέσα μας τα χρώματα του χώρου όπου ζούμε… Το να χρωματίζεις από την αρχή το χώρο σου δεν είναι μόνο δημιουργικό και αγχολυτικό, είναι και εξαιρετικά αποκαλυπτικό, σαν να κάνεις ένα ταξίδι που μπλέκει τη μνήμη του πραγματικού με τη φαντασία…

Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφτείτε τα βιβλιοπωλεία και την ιστοσελίδα www.colourgreece.com και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης @colourgreece και για περισσότερες βόλτες και ταξίδια με παιδιά, ταξιδέψτε μαζί με το www.mamakita.gr και ακολουθήστε τη σελίδα στο Facebook/Μαμά Κοίτα Ταξίδια με παιδιά.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης