Ο νέος γενναίος κόσμος που φέρνει η καινοτομία

Ο νέος γενναίος κόσμος που φέρνει η καινοτομία

Ρομποτική, προηγμένες βιοεπιστήμες, κωδικοποίηση του χρήματος, ασφάλεια στον κυβερνοχώρο και μεγάλα σύνολα δεδομένων – όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για τα επόμενα είκοσι χρόνια- συγκεντρωμένα σε ένα βιβλίο

Ο νέος γενναίος κόσμος που φέρνει η καινοτομία
"Ο Alec Ross είναι το δεξί μου χέρι σε όλα όσα κάνουμε για την ελευθερία του Διαδικτύου.", είπε η Hilary Clinton, κάποια στιγμή, τα χρόνια που δούλευαν μαζί. Ο 46χρόνος Ross θεωρείται σήμερα ένα από τους διανοούμενους προφήτες του μέλλοντος, ένας από τους πλέον αξιόπιστους εμπειρογνώμονες των ΗΠΑ πάνω σε θέματα πολιτικών για την προώθηση και την στήριξη της καινοτομίας και της τεχνολογίας. Στάθηκε στο πλευρό της Klinton , κατά τη διάρκεια της θητείας της στο υπουργείο Εξωτερικών. 

Μετά το 2013 επέλεξε τον ακαδημαϊκό χώρο αναλαμβάνοντας καθήκοντα ως Senior Fellow στο School of International and Public Affairs στο Columbia University. 

Στο διαδίκτυο, μάλιστα, βρήκα την καμπάνια
του για Κυβερνήτης της Πολιτείας του Maryland – μιας πολιτείας στο Mid- Atlantic, που έχουν υπό τον έλεγχο τους οι Ρεμπουπλικάνοι. Ο ίδιος ο Ross μιλά συνεχώς για «νέες ιδέες» και επισημαίνει:

« Το ταλέντο υπάρχει παντού αλλά όχι και η ευκαιρία». Και εκείνος δεσμεύεται ως υποψήφιος των Δημοκρατικών να δώσει αυτήν την ευκαιρία σε όλα τα νέα παιδιά για να υπερβούν το χάσμα του ψηφιακού αναλφαβητισμού και να συγχρονίσουν το βήμα, τις σκέψεις και τις επιλογές τους με τις επιταγές του νέου κόσμου. 
Κλείσιμο



Ο Ross δεν ήταν πολύ γνωστός στην χώρα μας και η έκδοση του bestseller του “The Industries of the Future” - “Οι Βιομηχανίες του Μέλλοντος”- (από τις εκδόσεις Ίκαρος) αποτελεί μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για γνωριμία με το έργο του και τις ιδέες – πολύ δε περισσότερο με τις προβλέψεις του για τον νέο κόσμο που διαμορφώνει το ισχυρό κύμα της καινοτομίας. 

Το βιβλίο του έχει μεταφραστεί σε δεκαπέντε, τουλάχιστον, γλώσσες και έχει βραβευθεί στις ΗΠΑ, αλλά και σε άλλες χώρες. Θεωρείται πια ένα ευαγγέλιο για την νέα εποχή!

“Οι βιομηχανίες του μέλλοντος”, του Alec Ross, κυκλοφορεί σε μετάφραση του Νίκου Ρούσσου και βρίσκεται τις τελευταίες μόλις μέρες στις προθήκες και τα ράφια των βιβλιοπωλείων. 

Πιο συγκεκριμένα, ο συγγραφέας εξηγεί τι πρόκειται να συμβεί στον κόσμο μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια. Συνδυάζοντας την αφήγηση με την οικονομική ανάλυση, δίνει μια ζωντανή και τεκμηριωμένη άποψη για το πώς οι σαρωτικές παγκόσμιες τάσεις επηρεάζουν τον τρόπο που ζούμε, σημειώνοντας τα εμπόδια που θα αναδυθούν αλλά και το πώς θα μπορέσουμε να τα αντιμετωπίσουμε. Επιπλέον, προβάλλει στο βιβλίο τις καλύτερες ευκαιρίες για εξέλιξη, εξηγώντας τον λόγο που οι χώρες ευημερούν ή φθίνουν οικονομικά. Εξετάζει επίσης τους τομείς που θα διαμορφώσουν το οικονομικό μας μέλλον, μεταξύ των οποίων η ρομποτική, η ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, η εμπορευματοποίηση της γονιδιωματικής (genomics), το επόμενο βήμα για τα μεγάλα δεδομένα (big data), καθώς και τις επικείμενες επιπτώσεις της ψηφιακής τεχνολογίας στο νόμισμα και στις αγορές. 



Μια ματιά στα περιεχόμενα μιας δίνει και μια καλή αίσθηση των θεμάτων που διαπραγματεύεται ο συγγραφέας.

1. Έρχονται τα Ρομπότ (Καλωσορίστε αυτούς που θα σας πάρουν τις δουλειές και θα σας προσφέρουν φροντίδα. Τις επόμενες δεκαετίες οι κοινωνίες θ’ αλλάξουν μορφή, καθώς οι άνθρωποι μαθαίνουν να ζουν μαζί με τα ρομπότ).
2. Το μέλλον της ανθρώπινης μηχανής (Η τελευταία βιομηχανία αξίας τρισεκατομμυρίων δολαρίων στήθηκε πάνω σ’ έναν κώδικα αποτελούμενο από άσσους και μηδενικά. Η επόμενη θα στηθεί πάνω στον ίδιο τον γενετικό μας κώδικα).
3. Η Κωδικοποίηση του Χρήματος, των Αγορών και της Εμπιστοσύνης (Υπάρχει άραγε αλγόριθμος για την εμπιστοσύνη; Νέες μέθοδοι συναλλαγών καθιστούν υποχρεωτικό το ξαναγράψιμο του συμβολαίου μεταξύ εταιρείας, πολίτη και κράτους).
6. Η Οπλοποίηση του Κώδικα (Ο κόσμος άφησε πίσω τον Ψυχρό Πόλεμο μόνο και μόνο για να μπει στον Ψηφιακό Πόλεμο).
5. Δεδομένα: Η πρώτη ύλη της εποχής της πληροφορίας (Η γη ήταν η πρώτη ύλη της αγροτικής εποχής. Ο σίδηρος ήταν η πρώτη ύλη της βιομηχανικής εποχής. Τα δεδομένα είναι η πρώτη ύλη της εποχής της πληροφορίας).
6. Η Γεωγραφία των Αγορών του Μέλλοντος (Παγκόσμιοι ηγέτες, προσοχή: ο 21ος αιώνας είναι η χειρότερη εποχή για να είναι κανείς μανιακός με την άσκηση ελέγχου).
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης