Ζήσε τη γειτονιά μαζί με τα παιδιά… στο Παλαιό Φάληρο

Ζήσε τη γειτονιά μαζί με τα παιδιά… στο Παλαιό Φάληρο

Από τον Φλοίσβο στο Φαληρικό Δέλτα, το Πλανητάριο και το Κέντρο Πολιτισμού-Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Ζήσε τη γειτονιά μαζί με τα παιδιά… στο Παλαιό Φάληρο
«Δώσε καμιά ιδέα για το Φάληρο με παιδιά», της είπα. «Κάτι ιδιαίτερο, ψαγμένο». Κι άρχισε να μου αραδιάζει έναν κατάλογο ζαχαροπλαστείων με όλες τις σπεσιαλιτέ τους, που σκέφτηκα ότι τελικά δεν υπάρχει τίποτα πιο ωραίο να τριγυρνάς στις γειτονιές του Παλαιού Φαλήρου παρέα με μια Πολίτισσα. 

Οι Πολίτες, οι Έλληνες δηλαδή της Κωνσταντινούπολης (που είχαν εξαιρεθεί από την ανταλλαγή των πληθυσμών του 1923, όπως και οι Έλληνες της Ίμβρου και της Τενέδου) αποτελούν τη συντριπτική πλειονότητα των κατοίκων του Παλαιού Φαλήρου. Εποίκισαν την περιοχή, που ήταν άλλωστε η μοναδική -αστική από τότε- γειτονιά της ευρύτερης περιοχής των Αθηνών που έμοιαζε (και μοιάζει) σαν τις όχθες του Βοσπόρου και της Θάλασσας του Μαρμαρά, το 1955, όταν έφυγαν κακήν κακώς από την Πόλη την αποφράδα νύχτα των Σεπτεμβριανών. Σε αυτούς προστέθηκαν κι άλλοι, περίπου μια δεκαετία αργότερα, με τις απελάσεις του 1964 κι άλλοι το 1974, καθώς τα πράγματα είχαν χειροτερέψει εξαιτίας του Κυπριακού. 

Οι τελευταίοι αυτοί κοσμοπολίτες αστοί της Πόλης, ή μάλλον καλύτερα η αφρόκρεμα αυτής της τάξης, εγκαταστάθηκε κυρίως στο Φάληρο, διαδίδοντας την Πολίτικη κουλτούρα και κουζίνα, ανεβάζοντας έτσι -μεταξύ άλλων- τον γαστρονομικό πήχη στη γειτονιά αυτή και καθιστώντας μια βόλτα στο Φάληρο, μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα περιήγηση για τον ουρανίσκο μικρών και μεγάλων: Κοσμικόν για κανταΐφι με κρέμα, Riviera για πολίτικο τσουρέκι και εκμέκ, Rio για μπαμπάδες, Alma για μιλφέιγ με σοκολάτα και παραδοσιακά κουλουράκια -περνάς από έξω και η μυρωδιά τους σου τρυπάει τη μύτη ακόμα και σήμερα-, Divan για σιροπιαστά, Πίτες της Σοφίας για πίτες και τάρτες και αν θέλετε να πάρετε Πολίτικους μεζέδες για το σπίτι, στο delicatessen του Benito. 

Κλείσιμο
Με όλα αυτά ανά χείρας, καλό είναι να ξεκινήσετε το περπάτημα (για τις θερμίδες). Η ωραιότερη βόλτα στο Φάληρο είναι η βόλτα στην παραλία. Διασκεδαστικό είναι να κατεβείτε στο Φάληρο με τα παιδιά με το νέο τραμ. Για βόλτα όμως. Γιατί αν βιάζεστε… Αγοράζετε καλαμπόκι, κάστανα, γλειφιτζούρια-κόκορες ή καρδιές (ναι, αυτά τα κόκκινα που θυμάστε από τα παιδικά μας χρόνια!) και ξηρούς καρπούς (εκτός αν έχετε τα προηγούμενα γλυκά ακόμα στο στόμα) και χαζεύετε τις ατέλειωτες παρτίδες σκάκι που στήνονται στο κιόσκι στην παραλία.



Αν τα πιτσιρίκια είναι με πατίνια, ποδήλατα και πάσης φύσεως αυτοκινούμενα, μπορείτε να νιώσετε πιο ασφαλείς από το Πολιτιστικό Κέντρο «Φλοίσβος»  (εκείνο το στρογγυλό κτίριο στην παραλιακή) μέχρι τη Μαρίνα του Φλοίσβου, επειδή το κομμάτι αυτό του παραλιακού πεζόδρομου δεν εφάπτεται ούτε με το δρόμο, ούτε με το τραμ, καθώς παρεμβάλλεται το Πάρκο του Φλοίσβου. Στο Πάρκο του Φλοίσβου βρίσκεται η μεγαλύτερη παιδική χαρά των Βαλκανίων, ένας δωρεάν παιδότοπος μέσα στο πράσινο και δίπλα στην παραλία. Τα Σαββατοκύριακα και τα καλοκαιρινά απογεύματα έχει πολύ κόσμο, οπότε αν είστε μόνο ένας γονιός με παραπάνω από ένα παιδί δεν θα σας το πρότεινα. Είναι πολύ αγχωτικό γιατί τα παιχνίδια έχουν «τυφλά» σημεία και κάθε τρεις και λίγο, έχεις την αίσθηση πως έχασες το παιδί. Εντός του πάρκου, το καλοκαίρι το θέατρο Σκιών Τάσου Κώνστα (από την Πλάκα) έχει παραστάσεις Καραγκιόζη.


 
Στον πεζόδρομο της εισόδου στο Πάρκο από την παραλιακή, νοικιάζουν μικρά αυτοκινητάκια και οικογενειακά ποδήλατα, ενώ δίπλα έχει ένα καφέ με μια μικρότερη παιδική χαρά και παιχνίδια με κέρματα τύπου λούνα παρκ. Εδώ μπορείτε να απολαύσετε τον καφέ σας ή κάποια ελαφριά γεύματα, ενώ τα παιδιά παίζουν στην παιδική χαρά. Παρ' όλα αυτά, η υπομονή σας θα δοκιμαστεί αν τα παιδιά σας ζητήσουν να δοκιμάσουν όλα τα αλογάκια-αμαξάκια-αεροπλανάκια και παραπάνω από μία φορές (δεν μπορείς να τα’ χεις όλα σε αυτή τη ζωή!).
 
Στη συνέχεια απλώνεται το Τροκαντερό, ένα υπέροχο καταπράσινο πάρκο που στην άκρη του βρίσκεται ο θερινός Cine Φλοίσβος, με μια καφετέρια με παιδική χαρά. Βγαίνοντας από το Τροκαντερό, μπαίνουμε στη νέα ιδιωτική Μαρίνα του Φλοίσβου, με παιδότοπο, εστιατόρια (μεταξύ αυτών και TGI Fridays’s) και καφέ και ένα μαγαζί που πουλάει μεταξύ άλλων και παιχνίδια. Η αλήθεια είναι ότι η ατμόσφαιρα της «γειτονιάς» εκεί εκλείπει, μαζί με αυτήν και το μερακλίδικο φαγητό! Εδώ βρίσκεται όμως το εξαιρετικά ενδιαφέρον επισκέψιμο πλωτό Μουσείο Νεράιδα, όπου υλοποιούνται εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά από 6 ως 12 ετών από το Ίδρυμα Λάτση τα κυριακάτικα πρωινά neraida.org.

Στην άκρη της Μαρίνας Φλοίσβου, βρίσκεται το Πάρκο Ναυτικής Παράδοσης, όπου έχουν «αγκυροβολήσει» το θωρηκτό "Γεώργιος Αβέρωφ", το αντιτορπιλικό "Βέλος", το ιστιοφόρο "Ευγένιος Ευγενίδης", το καΐκι "Ευαγγελίστρια", το πλοίο πόντισης καλωδίων "Θαλής ο Μιλήσιος" και η τριήρης "Ολυμπιάς", εντυπωσιακά όλα στα μάτια των παιδιών, αλλά και τα δικά μας. Στο αντιτορπιλικό Βέλος, τα Σαββατοκύριακα, τα παιδιά από 4 ετών με τη βοήθεια των Museum Friends, μπορούν με τους γονείς να «ταξιδέψουν» στην ελληνική ναυτοσύνη με εκπαιδευτικά προγράμματα για δύο διαφορετικές ηλικιακές ομάδες. Επισκεφτείτε τη σελίδα τους στο facebook.

Μια ακόμα «παιδική ατραξιόν» αποτελεί πλέον η Συλλογή Παιχνιδιών του Μουσείου Μπενάκη που στεγάζεται στην Οικία Κουλούρα (αυτό το πανέμορφο σπίτι πάνω στην παραλιακή που μοιάζει με Κάστρο). Είναι από τις λίγες εναπομείνασες θερινές εκλεκτικιστικές επαύλεις που κατείχαν εύπορες οικογένειες στο Φάληρο στις αρχές του προηγούμενου αιώνα και στεγάζει μία εκ των δέκα καλύτερων συλλογών παιχνιδιών της Ευρώπης που ανήκε στη Μαρία Αργυριάδη. Το Μουσείο λειτουργεί από την Πέμπτη 26 Οκτωβρίου 2017 από Πέμπτη μέχρι Κυριακή έχει σχεδιάσει το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Παιχνίδια, φτου και βγαίνουμε!» για σχολικές ομάδες και αναμένονται και εκπαιδευτικά προγράμματα για οικογένειες τα Σαββατοκύριακα. Επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του Μουσείου Μπενάκη.

Δεν είναι βέβαια μόνο η παραλία του Φαλήρου για βόλτα. Όταν ο καιρός είναι χειμωνιάτικος, μπορείτε να πάτε με τα πιτσιρίκια σινεμά στα VILLAGE 9 CINEMAS @ ΦΑΛΗΡΟ. Όταν ο καιρός είναι καλός, το Φάληρο έχει πολλές παιδικές χαρές σε πολύ καλή κατάσταση. Ενδεικτικά αναφέρουμε τις παιδικές χαρές στις οδούς Φοινίκων, Πυθαγόρα, Παμφυλίας, Παλαιολόγου, στην Πλατεία Ικάρων, στην Πλατεία Φιλικής Εταιρείας, ενώ ιδιαίτερη μνεία αξίζει η παιδική χαρά με πρόσβαση για ΑμεΑ.

Αν η βόλτα σας τελειώνει κάπου στο Φλοίσβο, ωραία αυλή και ωραίο φαγητό και για παιδιά έχει ο Τζίτζιρας Μίτζιρας. Για καφέ, μπορείτε να πάτε στο Enjoy Family Concept, στην Αλκυόνης, μια καφετέρια με χώρο με ποιοτικά παιχνίδια, δημιουργική απασχόληση και children friendly κατάλογο. Αν βρεθείτε στην περιοχή και ψάχνετε να ψωνίσετε δωράκι για παιδιά τελευταία στιγμή, επισκεφτείτε το Booktalks, καφέ-βιβλιοπωλείο (επισκεφτείτε το και χωρίς παιδιά αυτό!)



Άσχετα με το αν έχετε πρόθεση να επισκεφτείτε το Φάληρο, αν έχετε παιδιά, κάποια στιγμή σίγουρα θα επισκεφτείτε το Ευγενίδειο Πλανητάριο (έχει προβολές που απευθύνονται σε παιδιά από 5 ετών και ένα κατάστημα με επιστημονικά παιχνίδια). Διαθέτει μια εξαιρετική βιβλιοθήκη για τη γνωριμία των παιδιών με την επιστήμη και την τεχνολογία και ένα εργαστήριο τεχνολογίας, το UTech Lab, που σχεδιάζει και υλοποιεί εκπαιδευτικά προγράμματα τόσο για σχολικές ομάδες, όσο και για οικογένειες. Ενημερωθείτε από την ιστοσελίδα του Ιδρύματος Ευγενίδου. 

Εξίσου «υποχρεωτική» θεωρείται (έχετε, δεν έχετε παιδιά) μια βόλτα στο Κέντρο Πολιτισμού-Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, το καινούριο απόκτημα της Αθήνας με το αρχιτεκτονικό αριστούργημα! Υπέροχες παιδικές χαρές, σιντριβάνια μέσα στις δενδρολιβανιές και τις ελιές. Στο Κέντρο Επισκεπτών αλλά και σε όλο το χώρο του πάρκου γίνονται δραστηριότητες για παιδιά και μεγάλους, ανάμεσά τους τα μαθήματα κωπηλασίας και ιστιοπλοΐας στο κανάλι, η υπαίθρια γιόγκα και άλλα πολύ ενδιαφέροντα!



Για φαγητό, κοντά στο Πλανητάριο βρίσκεται το κεμπαπτσίδικο ο Κυρ-Αρίστος, η ψαροταβέρνα Ψιψίνα και ο Ακάκιος για μακαρονάδες που έχουν χώρο και ατμόσφαιρα που μπορείτε να αισθανθείτε άνετα με τα πιτσιρίκια σας. Από τη μεριά του Ιπποδρόμου, του Πάρκου Νιάρχου δηλαδή, ωραία αυλή με καλό φαγητό έχουν ο Πεζούλας και η γιαγιά Ελισσάβετ (είναι η Πόντια γιαγιούλα που μετακόμισε σε ταβέρνα παραδίπλα, αλλά φτιάχνει το ίδιο εξαίσια ψάρια και θαλασσινά με παλιότερα). Αν είναι Σαββατοκύριακο, μην πάτε σε κανένα από τα παραπάνω χωρίς κράτηση. 

Info
Η σειρά «Ζήσε τη Γειτονιά μαζί με τα παιδιά» αναφέρεται σε όλες τις φιλικές προς τα παιδιά τοποθεσίες στις γειτονιές της πόλης μας και σε ό,τι ενδιαφέρον μπορεί να κρύβουν για παιδιά: πάρκα, εστιατόρια, καφέ, κέντρα δημιουργικής απασχόλησης, μαγαζάκια με ωραία παιχνίδια ή είδη δώρων, παιδικά θέατρα και ό,τι άλλο που χρειάζεται ή πρέπει να ανακαλύψει κάποιος που είναι γονιός. 

Αν έχετε δοκιμασμένες προτάσεις μπορείτε να μας τις στείλετε στο www.mamakita.gr για να τις συμπεριλάβουμε στη σειρά “Ζήσε τη γειτονιά μαζί με τα παιδιά», που παρουσιάζει το Πρώτο Θέμα-City stories σε συνεργασία με το Mamakita, για να κάνουμε τις βόλτες μας στην πόλη ακόμα ομορφότερες…

Για ακόμα περισσότερες ιδέες για ταξίδια και βόλτες με παιδιά, επισκεφτείτε το mamakita.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης