Tribute στον Γιάννη Μαρή

Tribute στον Γιάννη Μαρή

Πρωτότυπα κείμενα και νέες (ερεθιστικές) προσεγγίσεις για τον «πατριάρχη της ελληνικής αστυνομικής λογοτεχνίας» βρίσκονται συγκεντρωμένα στην έκδοση «18 κείμενα για τον Γιάννη Μαρή - Ο άνθρωπος, το έργο, η εποχή»

Tribute στον Γιάννη Μαρή
Δεν συμβαίνει συχνά ένας εκδότης να έχει την άνεση να γράφει για τα εκδοτικά του στο βιβλίο ενός άλλου εκδότη ή με την ίδια άνεση να γράφουν συγγραφείς για έναν άλλο συγγραφέα - ακόμη και αν τον αποδέχονται ως προπάτορά τους. Και όμως… Το πρόσωπο αναφοράς το επιτρέπει -αν δεν το ενθαρρύνει κιόλας- έστω και δια της απουσίας του. Το πρόσωπο έτσι κι αλλιώς είναι ο αείμνηστος Γιάννης Μαρής, ο κατά κόσμον Γιάννης Τσιριμώκος. Και το βιβλίο, «18 κείμενα για τον Γιάννη Μαρή - Ο άνθρωπος, το έργο, η εποχή».

Στο κείμενο του οπισθόφυλλου της έκδοσης διαβάζουμε: «O Γιάννης Μαρής υπήρξε κάτι πολύ περισσότερο από "πατριάρχης της ελληνικής αστυνομικής λογοτεχνίας": μαχητικός δημοσιογράφος στα χρόνια του αντικομμουνισμού και της λογοκρισίας, σημαντικός παράγων στα εκδοτικά και δημοσιογραφικά πράγματα της χώρας για 25 χρόνια και ταυτόχρονα υποδειγματικός "αφηγητής" αλλά και προικισμένος συγγραφέας, που μπορούσε να πλάθει πειστικούς χαρακτήρες, με προεξάρχοντα τον αντι-ήρωα πρωταγωνιστή των αστυνομικών του ιστοριών, αστυνόμο Γιώργη Μπέκα. Ο Μαρής ήξερε να σκηνοθετεί χωροχρονικά έναν ατμοσφαιρικό μυθιστορηματικό κόσμο στην καρδιά ή στα προάστια της πρωτεύουσας, στα κοσμοπολίτικα ελληνικά νησιά του ’50 και του ’60, στη Θεσσαλία των μεγαλοκτηματιών και των ληστών ή, ακόμα, στην Αθήνα των πρώτων Ολυμπιακών αγώνων.

Κλείσιμο


»Στον τόμο αυτό συγκεντρώνονται πρωτότυπα κείμενα -γραμμένα ειδικά για την επέτειο των 100 χρόνων από τη γέννησή του- από συγγραφείς, λογοτέχνες και δημοσιογράφους που αναδεικνύουν σημαντικές πτυχές του δημοσιογραφικού και συγγραφικού του έργου, τις οποίες επί δεκαετίες η κριτική είχε αγνοήσει επιδεικτικά: από την περίοδο της Μάχης στον ημερήσιο και περιοδικό Τύπο της εποχής, την επίδραση της γαλλικής κουλτούρας στην προσωπικότητά του συγγραφέα και την υποβλητική αθηναϊκή του τοπογραφία μέχρι τις λογοτεχνικές και συγγραφικές προϋποθέσεις που διαμορφώνουν δομικά το έργο του, τις ύστερες εκδόσεις, καθώς και την "πινακοθήκη" των ηρώων του. Παράλληλα παρουσιάζονται ανέκδοτα τεκμήρια (φωτογραφίες, χειρόγραφα, δακτυλόγραφα) από το αρχείο του συγγραφέα και το οικογενειακό αρχείο του γιου του, Άγγελου Τσιριμώκου, ο οποίος προλογίζει δικαιωματικά αυτό το οφειλόμενο hommage στον Γιάννη Μαρή».



Όλα αυτά και πολλά άλλα μαζί θα τα βρει κανείς στον συλλογικό τόμο που εκδόθηκε και κυκλοφορεί εδώ και λίγους μήνες από τις Εκδόσεις Πατάκη. Στην έκδοση που επιμελήθηκε ο Κώστας Θ. Καλφόπουλος συμμετέχουν (κατά αλφαβητική σειρά) με κείμενα τους οι: Ανδρέας Αποστολίδης, Βασίλης Βασιλικός, Νίκος Βατόπουλος, Αθηνά Κακούρη, Κώστας Θ. Καλφόπουλος, Νίνα Κουλετάκη, Γιώργος Α. Λεονταρίτης, Πέτρος Μάρκαρης, Loïc Marcou, Τεύκρος Μιχαηλίδης, Νίκος Μπακουνάκης, Στράτος Μυρογιάννης, Σταύρος Πετσόπουλος, Γιάννης Ράγκος, Αναστάσης Σιχλιμίρης, Ριχάρδος Σ. Σωμερίτης, Άγγελος Τσιριμώκος και Φίλιππος Φιλίππου.



Από τον κατάλογο των συμμετεχόντων να διακρίνουμε τα κείμενα του εκδότη της «Άγρα» Σταύρου Πετσόπουλου (γράφει για την έκδοση των ξεχασμένων αστυνομικών μυθιστορημάτων του Γιάννη Μαρή από τον εκδοτικό του οίκο), του Άγγελου Τσιριμώκου (γιου του συγγραφέα), του Ριχάρδου Σωμερίτη (που γνώρισε τον συγγραφέα στα τέλη της δεκαετίας του ΄40 ως μάχιμο δημοσιογράφο), του συγγραφέα Πέτρου Μάρκαρη (ένα ιδαίτερα κατοτοπιστικό κείμενο για το φαινόμενο Μαρής), του συγγραφέα Ανδρέα Αποστολίδη (για τον κόσμο που περιβάλλει τον Μαρή).
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης