Από τα αλώνια στα ευρωπαϊκά σαλόνια της νεανικής επιχειρηματικότητας

Από τα αλώνια στα ευρωπαϊκά σαλόνια της νεανικής επιχειρηματικότητας

Ο έξυπνος κάδος ανακύκλωσης, που σκέφθηκε και έφτιαξε μια ομάδα 10 μαθητών–μαθητριών από ένα μικρό Γυμνάσιο της Πιερίας, ταξιδεύει στη Λουκέρνη της Ελβετίας συμμετέχοντας στους τελικούς του πανευρωπαϊκού διαγωνισμού για την καλύτερη μαθητική εικονική επιχείρηση

Από τα αλώνια στα ευρωπαϊκά σαλόνια της νεανικής επιχειρηματικότητας

Ο έξυπνος κάδος ανακύκλωσης, που σκέφθηκε και έφτιαξε μια ομάδα 10 μαθητών–μαθητριών από ένα μικρό Γυμνάσιο της Πιερίας, ταξιδεύει στη Λουκέρνη της Ελβετίας συμμετέχοντας στους τελικούς του πανευρωπαϊκού διαγωνισμού για την καλύτερη μαθητική εικονική επιχείρηση

Κλείσιμο

Η Μαρία και ο Ιορδάνης μόλις τέλειωσαν το Γυμνάσιο και είναι ήδη νικητές της ζωής. Στα 15 χρόνια τους έχουν πάρει ένα μεγάλο μάθημα και έχουν βιώσει μια ξεχωριστή εμπειρία στοιχεία που μπορούν να βοηθήσουν για τη συνέχεια. Η Μαρία και ο Ιορδάνης από τα Αλώνια Πιερίας –οργανικά μέλη μιας ομάδας 10 νέων, μαθητών της Γ’ Γυμνασίου τη σεζόν 2015-2016, που έφτιαξε τον έξυπνο κάδο ανακύκλωσης SmileyBin με τον όποιο και κέρδισαν τον τίτλο «Καλύτερη Μαθητική Εικονική Επιχείρηση 2016»- προετοιμάζονται πυρετωδώς για τον αντίστοιχο Πανευρωπαϊκό Διαγωνισμό.

Οι δύο τους, αλλά και οι συμμαθητές και οι φίλοι τους, έχουν σηκώσει μανίκια και δουλεύουν για τις ανάγκες του τελικού που θα γίνει στη Λουκέρνη της Ελβετίας από τις 25 έως τις 28 Ιουλίου. Τα μέλη της μαθητικής ομάδας από τα Αλώνια της Πιερίας, που θα αντιπροσωπεύσει την χώρα μας στον διαγωνισμό, ολοκληρώνουν από τη μια την απαραίτητη παρουσίαση της ιδέας και των εφαρμογών του έξυπνου κάδου (στα αγγλικά, παρακαλώ!) και από την άλλη έχουν βάλει τα δυνατά τους για να αναβαθμίσουν τις λειτουργίες του κάδου.



Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Η ομάδα των μαθητών–μαθητριών που κέρδισε, ανάμεσα σε 100 σχολεία απ’ όλη την Ελλάδα, την πρώτη θέση στον 10ο Τελικό Διαγωνισμό «Καλύτερη Μαθητική Εικονική Επιχείρηση 2016» του «Σωματείου Επιχειρηματικότητας Νέων/Junior Achievement Greece», που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 24 Ιουνίου 2016 στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» υπό την αιγίδα του υπουργείου, προέρχεται από ένα μικρό Γυμνάσιο στα Αλώνια Πιερίας που έχει όλα-όλα 50 παιδιά από 4 χωριά της περιοχής.

Τα παιδιά δημιούργησαν μια «πατέντα» ενός κάδου που έχει μέσα ζυγαριά και ανταμείβει τον χρήστη που ανακυκλώνει περισσότερο, με πόντους εκπτώσεων σε συνεργαζόμενα καταστήματα ή στα δημοτικά τέλη. Οι πόντοι πιστώνονται μέσω wifi σε ειδική κάρτα, η οποία χρησιμοποιείται και για να ανοίγει αυτόματα ο κάδος με ενέργεια από φωτοβολταϊκό πάνελ που υπάρχει στην οροφή. Σύνθημα των παιδιών: «Ανακύκλωσε και κέρδισε, εσύ και το περιβάλλον!». Οι καθηγήτριες που καθοδηγούν και ενθαρρύνουν τα παιδιά σε αυτή την προσπάθεια τους είναι η Τάνια Παντελίδου και η Ηρώ Ζιούδρου, ενώ εθελοντής-επιχειρηματικός σύμβουλος είναι ο Παναγιώτης Τζέλλος, ιδρυτής της Confierence.com.



Πάντως, η ομάδα του έξυπνου κάδου με την ονομασία SmileyBin έχει και άλλες επιτυχίες στο ενεργητικό της. Έχει κερδίσει και το πρώτο βραβείο των Εμπορικών Εκθέσεων Αθήνας και Θεσσαλονίκης που πραγματοποιήθηκαν τον περασμένο Απρίλιο. Μάλιστα, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης που είχε επισκεφθεί την Εμπορική Έκθεση είχε εντυπωσιαστεί με την ιδέα των παιδιών και είχε προτείνει να κατασκευασθούν άμεσα 10 τέτοιοι κάδοι στη Θεσσαλονίκη, ενώ έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον και από το εξωτερικό. Σε κάθε περίπτωση οι διακρίσεις τους και η όλη προσπάθεια μετράει γι’ αυτά τα παιδιά τα οποία παράλληλα με το σχολείο δουλεύουν στις καλλιέργειες καπνών της περιοχής.

Στον Ευρωπαϊκό Τελικό Διαγωνισμό συμμετέχουν πάνω από 200 μικροί επιχειρηματίες από 36 Ευρωπαϊκές χώρες. Συνολικά φέτος συμμετείχαν 275.000 μαθητές και μαθήτριες σε όλη την Ευρώπη. Στην Ελλάδα συμμετείχαν φέτος 1.800 παιδιά σε όλη τη χώρα από 100 Γυμνάσια και Λύκεια, 70 δημόσια και 30 ιδιωτικά. Όταν ιδρύθηκε το ΣΕΝ/JA Greece το 2005, συμμετείχαν λίγα ιδιωτικά σχολεία, με το πέρας των ετών και με την αύξηση του αριθμού των χορηγών, το πρόγραμμα «Εικονική Επιχείρηση» επεκτάθηκε στα δημόσια σχολεία και στα σχολεία της περιφέρειας.



Το πρόγραμμα στηρίζουν αρκετές μεγάλες εταιρείες, κοινωφελή ιδρύματα και άλλοι φορείς. Μεταξύ αυτών το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος με μια σημαντική δωρεά που συνέβαλε στην αύξηση της συμμετοχής των δημοσίων σχολείων αλλά και η Εθνική Τράπεζα. Η τελευταία είναι ένας από τους κύριους χορηγούς του προγράμματος «Εικονική Επιχείρηση» από την ίδρυση του ΣΕΝ το 2005. Μάλιστα, η γενική διευθύντρια Λιανικής Τραπεζικής της Εθνικής Τράπεζας, Νέλλη Τζάκου-Λαμπροπούλου, είναι ταμίας του ΣΕΝ/JA Greece. Στη φετινή διοργάνωση η τράπεζα απένειμε χρηματικά βραβεία στις τρείς πρώτες ομάδες του τελικού διαγωνισμού (1.500 ευρώ στην πρώτη ομάδα, 1.000 ευρώ στη δεύτερη και 500 ευρώ στην τρίτη).
{{{ articlebanner-330x100-triple-1 }}}
{{{ articlebanner-330x100-triple-2 }}}
{{{ articlebanner-330x100-triple-3 }}}

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης