Με τη ματιά του φωτογράφου

Με τη ματιά του φωτογράφου

Μία έκθεση φωτογραφίας - ύμνος στα πολιτιστικά τοπία της ελληνικής περιφέρειας

Με τη ματιά του φωτογράφου

Μία έκθεση φωτογραφίας - ύμνος στα πολιτιστικά τοπία της ελληνικής περιφέρειας


Την ερχόμενη Τρίτη, 17 Μαΐου, το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς εγκαινιάζει μία έκθεση φωτογραφίας που... υμνεί με τον δικό της τρόπο τα πολιτιστικά τοπία στην ελληνική περιφέρεια. Τίτλος της είναι «Πολιτιστικά τοπία - Η προσωπική ματιά του φωτογράφου» και αποτελείται από επιλεγμένες φωτογραφικές δημιουργίες που προέκυψαν στο πλαίσιο των ομώνυμων σεμιναρίων φωτογραφίας Πλάτωνα Ριβέλλη, σε Μουσεία του Δικτύου ΠΙΟΠ στην ελληνική περιφέρεια, στο Ιστορικό Αρχείο ΠΙΟΠ (στην Αθήνα) και στη Θεσσαλονίκη.

Ο θεωρητικός της φωτογραφίας Πλάτων Ριβέλλης ανέλυσε τα στάδια φωτογραφικής αποτύπωσης των μυστικών ενός πολιτιστικού τοπίου, δηλαδή ενός τοπίου που προέκυψε από τη συνεχή αλληλεπίδραση φύσης και ανθρώπου, όπως για παράδειγμα η περιοχή της Λίμνης Στυμφαλίας ή οι αμπελώνες της Γαλλίας. Τα σεμινάρια έγιναν στο πλαίσιο των δράσεων του ΠΙΟΠ για τον φετινό εορτασμό του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων (ICOM), με θέμα «Μουσεία και Πολιτιστικά Τοπία».

Τα πολιτιστικά τοπία έχουν αναγνωριστεί ως φυσική έκταση με φυσικά χαρακτηριστικά και με στοιχεία δημιουργημένα και/ή τροποποιημένα από την ανθρώπινη δραστηριότητα, με υλικά ή άυλα πολιτιστικά και ιστορικά στοιχεία που διατάσσονται στο τοπίο και αντικατοπτρίζουν τις ανθρώπινες σχέσεις και αλληλεπιδράσεις με το τοπίο αυτό. Κρίσιμη προϋπόθεση για την ταυτοποίηση ενός πολιτιστικού τοπίου είναι η αναγνώριση της σχέσης που είχαν (ή συνεχίζουν να έχουν) οι άνθρωποι με τα μέρη τα οποία δημιουργούν και στα οποία ζουν.

Στην έκθεση συμμετέχουν οι: Στέργιος Παπαδάκης, Ρέα Παπαδοπούλου, Σταύρος Νταγιούκλας, Άννα Πιτσικάλη, Δημήτριος Σεϊταρίδης, Κωνσταντίνος Μίαρης, Κωνσταντίνος Ντόστογλου, Σπύρος Γιαρμενίτης, Πλάτων Ριβέλλης, Φανή Τσακυρίδου, Χαρά Κουρμπανά, Αλέκος Βρεττάκος, Σάκης Δαζάνης, Αγγελική Φωτούχου, Έλενα Γεωργοπούλου, Ηλίας Νόκας.
{{{ articlebanner-330x100-triple-1 }}}
{{{ articlebanner-330x100-triple-2 }}}
{{{ articlebanner-330x100-triple-3 }}}

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης