13 ταινίες για να μην κοιμηθείς

13 ταινίες για να μην κοιμηθείς

Λάβετε θέσεις: απόψε στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών σας περιμένει ένας 24ωρος κινηματογραφικός μαραθώνιος. Και η πρόκληση είναι μία… Να μην κοιμηθείς!

13 ταινίες για να μην κοιμηθείς

Λάβετε θέσεις: απόψε στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών σας περιμένει ένας 24ωρος κινηματογραφικός μαραθώνιος. Και η πρόκληση είναι μία… Να μην κοιμηθείς!


Στο πλαίσιο του Ύπνος Project, που συνεχίζεται στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών μέσα από εκθέσεις, εκδηλώσεις και συζητήσεις, διοργανώνεται ένας διαφορετικός κινηματογραφικός μαραθώνιος, που μοναδικό του στόχο έχει να μας κρατήσει ξύπνιους! Πόσο εύκολο όμως μπορεί να είναι αυτό όταν μιλάμε για έναν 24ωρο μαραθώνιο; Ποιοι θα αντέξουν και ποιοι θα αφήσουν τα πλάνα και τις σεκάνς των ταινιών να τους νανουρίσουν;

Ο γνωστός κριτικός κινηματογράφου Ηλίας Φραγκούλης επιλέγει 13 ταινίες, που θα προβληθούν στη Μικρή Σκηνή της Στέγης από την Παρασκευή, 13 Μαΐου, στις 10 το βράδυ, μέχρι το Σάββατο, 14 Μαΐου, την ίδια ώρα. Και αυτό που κάνει το πράγμα ακόμα πιο δύσκολο είναι ότι και οι 13 ταινίες σχετίζονται με το θέμα του ύπνου. Πόσο να καταφέρεις να μείνεις ξύπνιος όταν όλα γύρω σου μιλάνε για τον ύπνο;

Για καλή τύχη των συμμετεχόντων, οι κινηματογραφικές επιλογές του Ηλία Φραγκούλη μπορεί να αναφέρονται στον ύπνο, αλλά δεν είναι υπνωτιστικές. Δηλαδή δεν θα χρειαστείτε να δείτε έναν Αγγελόπουλο και έναν Αντονιόνι στη σειρά. Αντιθέτως το μενού περιλαμβάνει ταινίες τρόμου και ταινίες φαντασίας μέχρι Γούντι Άλεν. Το ενιαίο εισιτήριο στοιχίζει 7 ευρώ. Πάμε να ρίξουμε μια αναλυτική ματιά στο πρόγραμμα των ταινιών…

Παρασκευή 13 Μαΐου 2016


22:00 | Η νύχτα του κυνηγού / The Night of the Hunter (1955)
του Charles Laughton
Η μοναδική σκηνοθετική απόπειρα του ηθοποιού Τσαρλ Λότον, που εντυπωσιάζει με τους εξπρεσιονιστικούς φωτισμούς της, θέλει έναν διεφθαρμένο αιδεσιμότατο να παντρεύεται μια αφελή χήρα με μοναδικό σκοπό να μάθει από τα ανήλικα παιδιά της πού είχε κρύψει ο πατέρας τους τη λεία μιας ληστείας τραπέζης. Μέσα στην ταινία υπάρχει κι ένα νανούρισμα, αλλά είναι νωρίς ακόμα για να κοιμηθούμε…

23:45 | Οι άνθρωποι του τρόμου / Invasion of the Body Snatchers (1956)
του Don Siegel
Ένα τέταρτο πριν τα μεσάνυχτα μία καθαρόαιμη και κλασική ταινία τρόμου, που γνώρισε στη συνέχεια τρία remakes, έχει όλα τα φόντα να μας κρατήσει ξύπνιους. Ο γιατρός μιας μικρής επαρχιακής πόλης συνειδητοποιεί πως οι συνάνθρωποί του δεν είναι πια οι ίδιοι και ανακαλύπτει τον τρόπο με τον οποίο μια εξωγήινη δύναμη τους αντικαθιστά με κουκούλια, τα οποία γεννούν τα πιστά, πειθήνια αντίγραφά τους, κατά τη διάρκεια του βραδινού τους ύπνου. Μια αλληγορία για τον μακαρθισμό και την ξενοφοβία, για μια κοινωνία που βυθίζεται αδιαμαρτύρητα στο λήθαργο του Αμερικανικού Ονείρου…

Σάββατο 14 Μαΐου


01:15 | Fight Club (1999)
του David Fincher
Η συνέχεια ανήκει σε μία από τις πιο πολυσυζητημένες ταινίες των τελευταίων 20 χρόνων. Το “Fight Club” του Ντέιβιντ Φίντσερ με τους Μπραντ Πιτ και Έντουαρντ Νόρτον έχει φανατικούς φίλους και φανατικούς πολέμιους. Θεωρείται cult classic, απενοχοποιημένα βίαιο, ενώ το φρενήρες μοντάζ του δύσκολα θα σας αποκοιμίσει. Ένας υπαλληλάκος με προβλήματα αϋπνίας συναντά τον παράξενο κύριο Τάιλερ Ντέρντεν, έναν τύπο που φτιάχνει και πουλάει σαπούνια. Θα γίνουν φίλοι και εκείνος θα τον συστήσει στον κόσμο τού Fight Club, μιας μυστικής λέσχης τα μέλη της οποίας… πλακώνονται στο ξύλο μέχρι τελικής πτώσεως ή, ενίοτε, σχεδιάζουν ακόμη και τρομοκρατικά χτυπήματα.

03:45 | Το μωρό της Ροζμαρί / Rosemary’s Baby (1968)
του Roman Polanski
Νυστάξατε; «Το μωρό της Ρόζμαρι» θα σας κάνει να βλέπετε εφιάλτες αν τυχόν και κοιμηθείτε. Η θρυλική ταινία του Ρομάν Πολάνσκι είναι μία σπουδή πάνω στον τρόμο. Άραγε η Ρόζμαρι ζει έναν εφιάλτη ή μήπως το μωρό της πράγματι κινδυνεύει; Αϋπνία, παράνοια και μεταφυσικές προεκτάσεις σε αυτό το αριστούργημα με τη Μία Φάροου σε ένα ρεσιτάλ ερμηνείας.

06:15 | Οι σελίδες του τρόμου / The Babadook (2014)
της Jennifer Kent
Η αυγή μας βρίσκει με μία ταινία τρόμου από την Αυστραλία. Νεαρή χήρα που ανατρέφει με στωική υπομονή τον εξάχρονο γιο της κάνει το λάθος να του διαβάσει παραμύθι με ήρωα έναν φανταστικό μπαμπούλα, επηρεάζοντας άσχημα την ψυχολογία του ανήλικου, που πείθεται για την ύπαρξη του Babadook και δεν κλείνει μάτι τις νύχτες. Όταν η μάνα θα δοκιμάσει να καταστρέψει το βιβλίο με διάφορους τρόπους, εκείνο, λες και αποτελεί μια ανίκητη οντότητα από μόνο του… Μήπως οι δαίμονες κατοικούν μέσα μας;

08:00 | Σε ακολουθεί / It Follows (2015)
του David Robert Mitchell
Τώρα αρχίζουν τα πραγματικά δύσκολα. Μετράς ήδη 10 ώρες ξύπνιος, η νύχτα έχει περάσει, οι αντοχές σου έχουν μειωθεί και το «Σε ακολουθεί» έρχεται να σε… βασανίσει με υπνωτιστικά κάδρα, γωνίες λήψης που κάνουν στροφές 360 μοιρών και κινήσεις της κάμερας που γεννούν ατμόσφαιρα. Η Τζέι κάνει έρωτα με το νέο της αγόρι, χωρίς να γνωρίζει ότι έτσι παίρνει «μέσα της» μια κατάρα που τον ακολουθούσε. Με τη βοήθεια των φίλων της, θα προσπαθήσει να μείνει ζωντανή προτού τη βρει αυτή η άγνωστη και μεταφυσική δύναμη.

10:00 | Ο υπναράς / Sleeper (1973)
του Woody Allen
Μία κωμωδία δια χειρός Γούντι Άλεν για να ξυπνήσουμε! Ο Μάιλς Μονρόου μπαίνει στο χειρουργείο για μια επέμβαση ρουτίνας και ξυπνά διακόσια χρόνια αργότερα, σε ένα φουτουριστικό «γενναίο νέο κόσμο». Θα γίνει αντικείμενο μελέτης από μια ομάδα επιστημόνων, που το καταπιεστικό σύστημα εξουσίας χαρακτηρίζει ως επαναστάτες ακτιβιστές, ενώ για να σωθεί, θα αναγκαστεί να περάσει στην παρανομία, ακόμη και να παραστήσει ένα android. Μία φουτουριστική σάτιρα με το γνωστό βιτριολικό γουντιαλενικό χιούμορ, που ακόμα κι αν πάει να σας πάρει ο ύπνος θα ξυπνάτε από τα γέλια των άλλων.

11:45 | Σον το πρόβατο: Η ταινία / Shaun the Sheep Movie (2015)
των Mark Burton και Richard Starzak
Κρατάμε πιο ανάλαφρους τόνους σε μία δύσκολη ώρα για όσους παραμένουν ξύπνιοι. Μία ξεκαρδιστική κωμωδία για παιδιά κάθε ηλικίας με κεντρικό ήρωα τον Σον, το περίφημο πρόβατο που δημιούργησε ο Nick Park και το στούντιο της βρετανικής Aardman, που αποφασίζει να πάρει το λεωφορείο για τη μεγάλη πόλη και να ζήσει μια περιπέτεια που θα βάλει σε μπελάδες όλους τους ήρωες του γνωστού κοπαδιού.

13:15 | Waking Life (2001)
του Richard Linklater
Η πιο κρίσιμη στιγμή. Αν καταφέρετε να μην κοιμηθείτε και σ’ αυτή την ταινία μπορεί να βγείτε νικητής. Μετά από 15 και πλέον ώρες αϋπνίας ένας Ρίτσαρντ Λινκλέιτερ μοιάζει με τελικό χτύπημα. Ο υπέροχος δημιουργός του ανεξάρτητου αμερικάνικου κινηματογράφου φημίζεται για τις μακρόσυρτες διαλογικές του σκηνές, γεγονός που δεν βοηθάει έναν άνθρωπο στα όρια του να κοιμηθεί όρθιος. Στο “Walking Life” ένας άνθρωπος «ταξιδεύει» μέσα στα όνειρά του και συναντά συναρπαστικούς χαρακτήρες, με τους οποίους διαλογίζεται και εξερευνά διάφορα φιλοσοφικά θέματα.

15:00 | The Little Death (2014)
του Josh Lawson
Ώρα για σεξουαλικό φετιχισμό μήπως και ξυπνήσουμε… Η ερωτική ζωή τεσσάρων ζευγαριών αποκαλύπτει κρυφές πτυχές της ψυχοσύνθεσης των δύο φύλων. Κάθε ζευγάρι μάς συστήνεται μέσα από την εξερεύνηση των ταμπού και της ερωτικής διάθεσης του/της συντρόφου του. Όπως, για παράδειγμα, ένας σύζυγος ο οποίος δεν αντέχει την γκρίνια της συμβίας του, την υπνωτίζει για να βρει την ησυχία του, αλλά αυτό δρα ερεθιστικά στη φαντασία του, ώστε να σκέφτεται το σεξ μαζί της μονάχα όταν εκείνη κοιμάται.

16:45 | Sleeping Beauty (2011)
της Julia Leigh
Μετά από 18 ώρες ξύπνιος και ο τίτλος μόνο μπορεί να σε κοιμίσει. Η ταινία της Τζούλια Λι, που προβάλλεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, θέλει τη Λούσι, μια όμορφη φοιτήτρια, να περνάει από μια συνέντευξη για δουλειά και να γίνεται δεκτή από την ιδιοκτήτρια ενός πολυτελούς οίκου ανοχής, ο οποίος λειτουργεί κάτω από αυστηρότατους κανόνες για πελάτες της υψηλής κοινωνίας. Σημαντική λεπτομέρεια: η διείσδυση δεν επιτρέπεται. Η Λούσι ναρκώνεται, ώστε να μην έχει καμία συναίσθηση του χώρου και του χρόνου, και παίζει μονάχα το ρόλο της «Ωραίας Κοιμωμένης» για άνδρες που θέλουν να εξερευνήσουν μυστικά τους πάθη χρησιμοποιώντας το κορμί της.

18:30 | Ιστορία 52 (2008)
του Αλέξη Αλεξίου
Μοιάζει με χτύπημα κάτω από τη μέση μια ελληνική ταινία στις 20 ώρες αϋπνίας! Ευτυχώς όμως η «Ιστορία 52» του Αλέξη Αλεξίου δεν είναι από αυτές τις βαρετές ελληνικές ταινίες. Ο Ιάσονας γνωρίζει την Πηνελόπη σε ένα σπιτικό τραπέζι. Τα πάντα ξεκινούν από εδώ. Βγαίνουν μαζί, ερωτεύονται, εκείνη έρχεται να μείνει μαζί του. Και μια μέρα εξαφανίζεται. Τι έχει συμβεί σε αυτό το παρελθόν; Μπορεί να το «διορθώσει»; Όσο θα βυθίζεται μέσα στην παράνοια, προσπαθώντας να καταπολεμήσει την αϋπνία του, τόσο περισσότερο θα μπλέκει την πραγματικότητα μέσα σε μια δίνη του χρόνου που κρύβει αλύτρωτες αναμνήσεις.

20:15 | 12 Πίθηκοι / 12 Monkeys (1995)
του Terry Gilliam
Στο φινάλε κι αυτοί που έχουν κοιμηθεί θα ξυπνήσουν! Η εμβληματική ταινία φαντασίας του Τέρι Γκίλιαμ διηγείται την ιστορία μιας ομάδας επιστημόνων, που ταξιδεύουν πίσω στον χρόνο αναζητώντας τις ρίζες της γέννησης ενός ιού που αφάνισε την ανθρωπότητα. Ένας δυστοπικός εφιάλτης, που σήμερα αποκτά επιπρόσθετες συμβολικές προεκτάσεις.
{{{ articlebanner-330x100-triple-1 }}}
{{{ articlebanner-330x100-triple-2 }}}
{{{ articlebanner-330x100-triple-3 }}}

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης