Πέντε startup για το 2016

Πέντε startup για το 2016

Διαλέξαμε τις πέντε εταιρείες νεανικής επιχειρηματικότητας που μας απασχόλησαν το 2015 και ελπίζουμε ότι θα συνεχίσουν να ξεχωρίζουν μέσα στον επόμενο χρόνο

Πέντε startup για το 2016
Με τον χώρο των startups να γίνεται όλο και πιο δημοφιλής στη χώρα μας τον τελευταίο καιρό, έχουμε δει σχεδόν τα πάντα: από συνέδρια που βραβεύουν 57 διαφορετικές κατηγορίες νεανικής επιχειρηματικότητας -με το κατάλληλο αντίτιμο φυσικά-, μέχρι κακές αντιγραφές ξένων εταιρειών που δεν καταφέρνουν να μείνουν ανοικτές για περισσότερους από μερικούς μήνες. Μέσα σε όλη αυτή την κατάσταση βέβαια δεν λείπουν και οι πραγματικά αξιόλογες ομάδες, που λειτουργούν βάσει πλάνου και δίνουν πολύ θετικά δείγματα γραφής. Δεν λέμε φυσικά ότι η επιτυχία τους είναι σίγουρη, οι πιθανότητές τους όμως να κάνουν κάτι καλό είναι εξαιρετικά αυξημένες σε σχέση με τον ανταγωνισμό.

Ας δούμε λοιπόν ποιες πέντε ελληνικές startups μας απασχόλησαν μέσα στο 2015 και θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα συνεχίσουν να το κάνουν και μέσα στο 2016.

Doctoranytime

Κλείσιμο


Με το «χρυσό» κορίτσι της ελληνικής startup σκηνής, Ελευθερία Ζούρου, να βρίσκεται πίσω του, το Doctoranytime.gr επεκτάθηκε φέτος και στην αγορά του Βελγίου. Μετά από τρία χρόνια λειτουργίας στην Ελλάδα, η υπηρεσία πλέον καλύπτει όλο το φάσμα των αναγκών ενός ασθενούς. Με τις λειτουργίες που έχει αναπτύξει, ο ασθενής έχει τη δυνατότητα να επιλέξει τον πιο κατάλληλο γιατρό και διαγνωστικό κέντρο για εκείνον, που θα καλύψουν πλήρως τις ιατρικές του ανάγκες. Ο ασθενής έχει στη διάθεσή του όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για να κάνει τη σωστή επιλογή και να κλείσει ραντεβού οποιαδήποτε στιγμή online ή τηλεφωνικά στο 215 50 50005. Αξιολογήσεις από ασθενείς που έχουν επισκεφθεί τον γιατρό μέσω doctoranytime, κόστος επίσκεψης και κάθε ιατρικής πράξεις, εμπειρία, εξειδίκευση, ειδικές τιμές, συγκεκριμένες υπηρεσίες και ιατρικές πράξεις, κατ’ οίκον επίσκεψη είναι κάποια από τα φίλτρα που μπορεί ο ασθενής να χρησιμοποιήσει για να καταλήξει στον κατάλληλο γιατρό.

Incrediblue



Οι Αντώνης Φιοράκης, Γιώργος Γάτος και Θοδωρής Ορφανίδης βάλθηκαν να αποδείξουν με το Incrediblue ότι οι διακοπές με σκάφος δεν είναι μια απρόσιτη πολυτέλεια και συνεχίζουν να εξελίσσονται ταχύτατα. Μέσα στη χρονιά προσέλκυσαν επενδύσεις 1,6 εκατ. ευρώ, ενώ ο συνεργαζόμενος στόλος τους αυξήθηκε κατακόρυφα. Η πλατφόρμα τους φέρνει σε επαφή ιδιοκτήτες σκαφών με κόσμο που θέλει να τα ενοικιάσει σε προνομιακές τιμές. Ετσι, ακόμα και τον Αύγουστο μπορείς να κάνεις βόλτες στα ελληνικά νησιά με 50 ευρώ ημερησίως. Ο τρόπος λειτουργίας της είναι ο εξής: ο ενδιαφερόμενος διαλέγει τον προορισμό που θέλει να εξερευνήσει (π.χ. στην Ελλάδα το Νότιο Ιόνιο), τον τύπο του σκάφους (π.χ. ιστιοπλοϊκό) και τις ημερομηνίες που επιθυμεί, καθώς και τον αριθμό ατόμων (π.χ. έξι άτομα σε τρεις καμπίνες). Η πλατφόρμα επιστρέφει μία σειρά από διαθέσιμα σκάφη με όλες τις λεπτομέρειες για καθένα από αυτά (ακριβείς φωτογραφίες, σχόλια χρηστών, λεπτομερή χαρακτηριστικά του σκάφους και τιμές). Μαζί με την επιλογή του σκάφους, η incrediblue επιλέγει τον ιδανικότερο καπετάνιο ανά περίσταση. Εν τέλει, η διαδικασία της κράτησης είναι τόσο απλή όσο αυτής ενός ξενοδοχείου.

Geomiso



Η ομάδα του Παναγιώτη Καρακίτσιου διακρίθηκε φέτος στον 5ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό «i-bank, Καινοτομία και Τεχνολογία» της Εθνικής Τράπεζας ανάμεσα σε 422 συμμετοχές. Δεν είναι ο πρώτος διαγωνισμός όμως που τιμάται καθώς πρόκειται για ένα εξαιρετικό γκρουπ επιστημόνων με λογισμικό παγκόσμιας καινοτομίας. Συγκεκριμένα το Geomiso αποτελεί το πρώτο παγκοσμίως λογισμικό CAD (Computer-Aided Design)/ CAE (Computer-Aided Engineering) «δύο σε ένα», το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο ως σχεδιαστικό πρόγραμμα όσο και ως λογισμικό προσομοίωσης έργων μηχανικού. «Σχεδιάζει πολύ πιο εύκολα και γρήγορα έργα μηχανικού με οσοδήποτε πολύπλοκη γεωμετρία (πχ αυτοκίνητο, πλοίο, αεροσκάφος, κτιριακά) σε σύγκριση με τα υφιστάμενα εμπορικά λογισμικά. Ταυτόχρονα μελετά πιο αποδοτικά και με δραστικά αυξημένη ακρίβεια τη συμπεριφορά τους (παραμορφωμένη κατάσταση, έλεγχος αντοχής)», σχολιάζει ο Παναγιώτης. Απευθύνεται τόσο σε μηχανολόγους, ναυπηγούς, πολιτικούς μηχανικούς όσο και σε αρχιτέκτονες, σχεδιαστές και γραφίστες.

LightBuzz



H εταιρεία των Βαγγέλη Πτερνέα και Γιώργου Καρακατσιώτη απασχόλησε φέτος την επικαιρότητα με το Acropolis Rocks: τον περίφημο ηλεκτρονικό ξεναγό για την Ακρόπολη που θέλησαν να δωρήσουν στο ελληνικό δημόσιο και τελικά δεν έγινε ποτέ δεκτός. Οι δύο τους ωστόσο, μαζί με την υπόλοιπη ομάδα τους, αναπτύσσουν μία σειρά από εξαιρετικά ενδιαφέροντα πρότζεκτ, συνεργάζονται με κολοσσούς όπως η Microsoft, η NASA και η XEROX, ενώ συνεχίζουν να πολλαπλασιάζουν σταθερά τον τζίρο τους. Ανάμεσα στις δουλειές τους αναφέρουμε ενδεικτικά την εφαρμογή Orthosense, που απέσπασε το πρώτο βραβείο (50.000 δολάρια) στον παγκόσμιο διαγωνισμό της Intel και αναγνωρίζει τις κινήσεις του σώματος των ασθενών και ενημερώνει τους ορθοπεδικούς σχετικά με την πρόοδο αποκατάστασης. Το συγκεκριμένο λογισμικό τρέχει ήδη σε δεκάδες κλινικές στον Καναδά και τις ΗΠΑ, ενώ έχει λάβει και την πιστοποίηση του Πανεπιστημίου του Lethbridge. «Μάλιστα, όσοι γιατροί το χρησιμοποιούν έχουν διαπιστώσει 25-30% ταχύτερη αποκατάσταση», λέει με υπερηφάνια ο Γιώργος.

Forky



Σαφώς πιο έμπειροι από τις προσπάθειες του παρελθόντος, οι Μιχάλης Γκόντας και Πέτρος Πιτσίλης «τρέχουν» το Forky, την υπηρεσία που φέρνει ποιοτικό φαγητό στην πόρτα σου σε λιγότερο από 15 λεπτά. Μέσα στη χρονιά προσέλκυσαν το ενδιαφέρον των επενδυτών και δέχθηκαν χρηματοδότηση που έφτασε τα 800.000 ευρώ, ενώ επέκτειναν τις υπηρεσίες τους σε περισσότερες περιοχές της Αττικής. Η λογική τους είναι απλή: καθημερινά οι σεφ της χρησιμοποιούν φρέσκα υλικά για να ετοιμάσουν δύο κυρίως πιάτα και μία σαλάτα. Τα μέλη μπορούν να τα παραγγείλουν μέσω της ιστοσελίδας ή της εφαρμογής και σε λιγότερο από 15 λεπτά βρίσκονται στην πόρτα τους. «Η ιδέα του Forky προέκυψε ως απάντηση σε ένα καθημερινό πρόβλημα το οποίο είχαμε εμείς οι ίδιοι», εξηγεί ο Μιχάλης. «Νιώθαμε πως ήμασταν συνεχώς παγιδευμένοι σε ένα όχι και τόσο ευχάριστο δίλημμα: ανθυγιεινά fast food (pizza, σουβλάκι, burger κλπ) από τη μία ή πιο ακριβές επιλογές από εστιατόρια από την άλλη. Το Forky προσφέρει ποιοτικό φαγητό σε προσιτές τιμές το οποίο μπορείς να το απολαύσεις σε λίγα λεπτά».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης