Ένας λάτρης της φωτογραφίας

Ένας λάτρης της φωτογραφίας

Ο Γιώργος Δημόπουλος είναι παθιασμένος με την τέχνη και αγαπάει τη μόδα

Ένας λάτρης της φωτογραφίας
Συναντήσαμε τον φωτογράφο Γιώργο Δημόπουλο
στο στούντιό του, κάπου στο Ελληνικό. Εκεί όπου περνάει τις περισσότερες ώρες της ζωής του, με υποδέχτηκε με το αφοπλιστικό χαμόγελό του και παρέα με τον αγαπημένο του εσπρέσο. Άνετος και ομιλητικός, ακούει τζαζ και αρχίζει να αναφέρεται στα ταξίδια, τις σπουδές, την οικογένεια και τα σχέδιά του για το μέλλον.

Δουλεύοντας νυχθημερόν, και με την υποστήριξη της οικογένειάς του, κατόρθωσε να σπουδάσει στον Akto και να κάνει μεταπτυχιακό στο Middlesex University του Λονδίνου, ενώ με την εργασία του ως art director στη διαφημιστική αγορά ολοκλήρωσε το master και το διδακτορικό του στο Miami Ad School των ΗΠΑ. Μετά από καλλιτεχνικές σπουδές, ταξίδια και γνωριμίες με πραγματικούς σταρ, επέστρεψε στην Ελλάδα εν μέσω κρίσης για να δημιουργήσει την οικογένειά του στην πατρίδα. «Μια πατρίδα που αξίζει να σωθεί και να προκόψει, να παλέψει και να αναδειχθεί», όπως αναφέρει ο ίδιος.

Κλείσιμο
Τα τελευταία δέκα χρόνια ο Γιώργος Δημόπουλος έχει συνεργαστεί με τα πρακτορεία μοντέλων Elite, VN, Ace, Agencia, Fashion Cult και Happy People, ενώ έχει φωτογραφίσει για τις Diesel, Gabbiano, Fullah Sugah, Thesis και Calzedonia. Παρίσι, Μιλάνο, New York Fashion Week, Ελληνική Εβδομάδα Μόδας, Athens Exclusive Designers Week και Madwalk αποτελούν σταθμούς στην καριέρα του, που περιλαμβάνει ακόμη φωτογραφίσεις για τις συλλογές διάσημων σχεδιαστών και fashion brands όπως Armani, Tommy Hilfiger, Hugo Boss, Dolce & Gabbana, Elie Saab, Indashio New York, Gucci, Chanel, Escada, Η&Μ, La Quan Smith και Patricia Field. Οι περισσότεροι οίκοι μόδας στην Ελλάδα έχουν φωτογραφικό του υλικό στις επώνυμες σελίδες τους, ενώ είναι γνωστά τα fashion editorials του με δημιουργίες καταξιωμένων και νέων σχεδιαστών.



Ο Γιώργος «με πάθος για την τέχνη και αγάπη για τη μόδα», όπως λέει, συνεχίζει το καλλιτεχνικό του ταξίδι στην Αθήνα, δημιουργώντας μοναδικές εικόνες που προβάλλουν την όμορφη και δημιουργική πλευρά της ζωής στην πρωτεύουσα. Ένας μοντέρνος ταξιδιώτης που έχει ταξιδέψει σε ολόκληρο τον κόσμο, ξεχωρίζει με διαφορά την Ακρόπολη και την ελληνική ομορφιά και μας προτρέπει να σεβαστούμε και να εκτιμήσουμε καλύτερα τον τόπο μας.

Λίγο πριν τελειώσει η συνέντευξη, και με το δεύτερο γλυκό φρέσκο εσπρέσο να μοσχοβολάει, μιλά στον αναπαυτικό του καναπέ για την ουσία της γνώσης και της σύγχρονης εκπαίδευσης, τη δημιουργική του ακαδημία Fashion Photography Workshop που έχει σαν στόχο να υποστηρίξει τη νέα γενιά, να εμπνεύσει καλλιτέχνες και να παρουσιάσει νέα ταλέντα στο χώρο της μόδας και της φωτογραφίας. «Είμαι περήφανος για τη δουλειά μου, τη γυναίκα και τον γιο μου. Μόνο η εργασία, η πίστη και η οικογένεια μας οδηγούν στην ευτυχία», μου δηλώνει δείχνοντάς μου χαρούμενος τον μπέμπη στο κινητό του.



Γιατί διάλεξες αυτό το κομμάτι στη φωτογραφία;
Η μόδα είναι συνυφασμένη με τη χαρά της ζωής και συνδυάζει πολλές τέχνες και τεχνικές. Είναι ένας ζωντανός οργανισμός που κάθε σχεδιαστής βάζει την ανάσα του με σχέδια, πάθος, χρώματα και λάμψη. Η αγαπημένη μου Mary Katrantzou συνδυάζει άψογα τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό και τα γραφιστικά patterns με τα πατρόν και τα υφάσματα. Στη φωτογραφία δεν υπάρχει κανένα άλλο θέμα που να συναρπάζει πιο πολύ, από τα νέα ολόφρεσκα μοντέλα που αναδεικνύουν τη δουλειά ενός σχεδιαστή στο στούντιο και στην πασαρέλα, στην ύπαιθρο ή στο αστικό μας περιβάλλον.

Τι θαυμάζεις στους νέους και τι θα έλεγες σε κάποιον που θέλει να σταδιοδρομήσει στη μόδα;
Υπάρχει πολύ ταλέντο και όρεξη για δημιουργία στη μαγική μας χώρα. Η τεχνολογία, το ίντερνετ και τα social media έχουν ανοίξει τους ορίζοντες στη νεολαία, που συνεχώς ψάχνει και εξελίσσεται . Αυτό που λείπει είναι η πειθαρχία, η ξεκάθαρη στόχευση και οι κατάλληλες πρακτικές μάρκετινγκ, branding και promotion ώστε η δουλειά ενός designer να παρουσιαστεί σωστά και να ταξιδέψει σε ολόκληρο τον κόσμο για να κατακτήσει νέες αγορές. Όσον αφορά στην εγχώρια αγορά, ευτυχώς υπάρχει μια μεγάλη στροφή προς την εξαιρετική δουλειά νέων Ελλήνων σχεδιαστών που εργάζονται με κέφι, κουράγιο και αγάπη για τη μόδα.

Ποιες συμβουλές θα έδινες στους νέους φωτογράφους;
Να αγαπάνε αυτό που κάνουν και να κάνουν αυτό που αγαπάνε. Ταλέντο, μόρφωση, ταξίδια, εκπαίδευση και πειραματισμός είναι τα κατάλληλα εφόδια για έναν νέο φωτογράφο. Ο εξοπλισμός είναι το τελευταίο για κάποιον που θέλει να δημιουργήσει και όχι απλά να ακολουθήσει τις τεχνικές ικανότητες μιας άψυχης κάμερας.



Ποιο είναι το μεγαλύτερο λάθος στη σταδιοδρομία σου;
Έχω κάνει χίλια λάθη, μα ποτέ εις βάρος κάποιου. Ζω με το κεφάλι μου ψηλά και τη συνείδησή μου καθαρή. Είμαι αυθόρμητος και ευθύς, μα πολλές φορές αυτό δεν φέρνει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Υπάρχουν δυστυχώς πολλοί ατάλαντοι που τα καταφέρνουν τέλεια στις δημόσιες σχέσεις.

Ποια είναι τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν έναν καλό φωτογράφο;
Η αγάπη και η αφοσίωση στη δουλειά είναι απαραίτητα, όπως και η φαντασία και η δημιουργικότητα, έτσι ώστε κάθε φωτογράφιση να είναι μοναδική και ταυτόχρονα να έχει την υπογραφή ενός προσωπικού στιλ.

Πώς θα σχολίαζες το γεγονός ότι η φωτογραφία στην Ελλάδα δεν συναντάται ακόμα σε ακαδημαϊκό επίπεδο όπως στα πανεπιστήμια του εξωτερικού;
Ο πολιτισμός, οι καλές και εφαρμοσμένες τέχνες, υποβαθμίζονται συστηματικά και οργανωμένα από τα κράτη που θέλουν να παράγουν μεταλλαγμένους πνευματικά και κοινωνικά ανάπηρους πολίτες, καρφωμένους στους καναπέδες. Η πολιτιστική καλλιέργεια, η ουσιαστική επικοινωνία και η ανάπτυξη αισθητικής προάγουν το πνεύμα και την ψυχή, τροφοδοτούν τη φαντασία και ανοίγουν τους ορίζοντες στο μέλλον.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης