Ελληνική καινοτομία στις κυψέλες

Ελληνική καινοτομία στις κυψέλες

Ο καθηγητής ΤΕΙ που μαζί με δύο φοιτητές του ανέπτυξαν το σύστημα που εκσυγχρονίζει τη δουλειά του μελισσουργού και τώρα αναζητούν χρηματοδότηση ώστε να το βγάλουν στην παραγωγή

Ελληνική καινοτομία στις κυψέλες
Πριν από έναν περίπου χρόνο, ο Δρ. Σωτήριος Κοντογιάννης, ηλεκτρολόγος μηχανικός και έκτακτος καθηγητής του τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων Γρεβενών, βρέθηκε αντιμέτωπος για πρώτη φορά με το πρόβλημα των αυτοματοποιημένων διαδικασιών στη μελισσοκομία. Το ζήτημα τέθηκε αρχικά από δύο φοιτητές του τμήματος, τον Νικόλαο Κοτζαρή και τον Αλέξανδρο Τηλαβερίδη, οι οποίοι έχουν οικογενειακή παράδοση στον χώρο. «Αναρωτηθήκαμε εάν μπορούμε να φτιάξουμε ένα σύστημα που θα μετρά το βάρος, τη γεωγραφική θέση μέσω GPS, τη θερμοκρασία και την υγρασία σε μία κυψέλη, και εν συνεχεία θα αποστέλλει τα δεδομένα αυτά σε ένα πληροφοριακό σύστημα», εξηγεί ο καθηγητής.

Για να λάβουν απάντηση στο ερώτημά τους, ξεκίνησαν να εργάζονται σκληρά και έξι μήνες αργότερα είχαν στα χέρια τους μία πρώτη υλοποίηση του σχεδίου τους μέσα σε μία συμβατική ξύλινη κυψέλη. «Κάπου εκεί σκεφτήκαμε», συνεχίζει, «μήπως ξεκινήσαμε κάπως ανορθόδοξά. Μήπως οι μελισσοκόμοι έχουν λύσει τα προβλήματα ασφάλειας ή κατάστασης των κυψελών τους με άλλες μεθόδους και συστήματα και βρισκόμαστε σε λάθος κατεύθυνση».

Κλείσιμο


Έτσι τον Μάρτιο του 2015 παρουσιάστηκε το πρώτο πρωτότυπο της μελισσοκομικής κυψέλης καταγραφής θέσης βάρους μελιού και συνθηκών θερμοκρασίας-υγρασίας στο κινητό τηλέφωνο του μελισσοκόμου. Στην επίδειξη, που πραγματοποιήθηκε στο ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας στα Γρεβενά, μετείχαν φορείς της περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας καθώς και οι εκπρόσωποι των μελισσοκομικών συλλόγων Γρεβενών και Κοζάνης.

Η παρουσίαση εντυπωσίασε τους παρευρισκόμενους, οι οποίοι ζήτησαν εκ νέου συνάντηση για να προτείνουν βελτιώσεις όπως την αυτόματη ρύθμιση θερμοκρασίας-υγρασίας ανάλογα με τις εξωτερικές συνθήκες, την προσθήκη νέων συστημάτων ασφάλειας πέραν του GPS, καθώς και την ειδοποίηση σε περίπτωση εισβολής ξένου εντόμου στην κυψέλη. Οι προτάσεις συλλέχθηκαν, καταγράφηκαν και εν συνεχεία υλοποιήθηκαν με αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός πρωτοτύπου υπό τον τίτλο Αυτοματοποιημένη Μελισσοκομική Κυψέλη Ελέγχου Κατάστασης και Απόκρισης (ΑΜΚΕΚΑ).



Παράλληλα, ο ίδιος ο κ. Κοντογιάννης υλοποίησε ένα νέο πρωτότυπο και ξεκίνησε τη διαδικασία κατοχύρωσης της όλης εφεύρεσης με Δίπλωμα Ευρεσιτεχνίας μέσω του Οργανισμού Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας. «Αυτή τη στιγμή έχουμε στα χέρια μας το πρωτότυπο και πρέπει να περάσουμε στη φάση των δοκιμών. Για να το καταφέρουμε χρειαζόμαστε τη χρηματοδότηση που θα μας δώσει τη δυνατότητα να προχωρήσουμε και στις απαραίτητες πιστοποιήσεις», υποστηρίζει.

Το εύρος των χρημάτων που απαιτούνται υπολογίζεται μεταξύ 120.000 και 150.000 ευρώ και θα επιτρέψει στην ομάδα να δημιουργήσει 30 κυψέλες και να τις δοκιμάσει μαζί με έναν παραγωγό για έξι μήνες. «Έχουμε έρθει σε ανοιχτό διάλογο, μέσω του ΤΕΙ και του Κέντρου Τεχνολογικής Έρευνας Δυτικής Μακεδονίας, με την αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας για εύρεση χρηματοδότησης μέσα από το νέο ΕΣΠΑ». Εναλλακτικά, υπάρχει πάντα και η λύση της αναζήτησης κεφαλαίων από ιδιώτες, αν και αυτή τη στιγμή δεν αποτελεί προτεραιότητα. Οπως εξάλλου υποστηρίζουν, «η προσπάθεια συνεχίζεται».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης