Με καμβά ένα ζευγάρι παπούτσια

Με καμβά ένα ζευγάρι παπούτσια

Η Δήμητρα Ψυχογυιού ζωγραφίζει στο χέρι τα Nadeen, τα αγαπημένα της παπούτσια

Με καμβά ένα ζευγάρι παπούτσια
Η ταλαντούχα εικαστικός Δήμητρα Ψυχογυιού
έχει γράψει και εικονογραφήσει παραμύθια, παραδίδει μαθήματα ζωγραφικής, κοσμήματος, ραπτικής και πλεξίματος και τα τελευταία δύο χρόνια ζωγραφίζει, μεταξύ άλλων, παπούτσια. Η ονομασία αυτών, Nadeen. Η πρώτη φορά που συνάντησα τη Δήμητρα ήταν όταν πήγα στο εργαστήρι της «Πέτρα-Ψαλίδι-Χαρτί» στα Ανω Πετράλωνα για να παρακολουθήσω μια μουσική παράσταση, μετά το τέλος της οποίας είχα την ευκαιρία να γνωρίσω και τη δουλειά της. Ιδιαίτερη εντύπωση μου έκαναν τα ζωγραφισμένα στο χέρι παπούτσια. Λίγο καιρό αργότερα ξαναβρέθηκα στο εικαστικό εργαστήρι της για να μιλήσουμε για τις δημιουργίες της και με την ευκαιρία να παραγγείλω το δικό μου ζευγάρι παπουτσιών.

Κλείσιμο


«Η ιδέα των παπουτσιών ξεκίνησε πριν από δύο χρόνια, όταν έμεινα έγκυος στον γιο μου. Σκεφτόμουν ότι θα ήταν μια πολύ καλή ιδέα όταν έρθει στη ζωή να του ζωγραφίσω ένα ζευγάρι παπούτσια. Και όπως ο καθένας βάζει στο Facebook μια φωτογραφία από ένα τοπίο ή από μια προσωπική στιγμή, εγώ έβαλα αυτά τα παπούτσια, θέλοντας να μιλήσω για το χαρμόσυνο γεγονός. Κι άρχισαν να με ρωτάνε πόσο κάνουν, να μου λένε ότι θέλουν κι εκείνοι. Κι έτσι ξεκίνησε, από τύχη», μου λέει. Ο γιος της, μάλιστα, είναι ο νονός των παπουτσιών της. «Η πρώτη λέξη που είπε ο γιος μου ήταν ‘ναντίν’. Όταν έπεφτε, όταν σκόνταφτε, όταν έκανε κάποια ζημιά έλεγε ‘ναντίν, ναντίν’. Κι έλεγα ότι είναι ο φύλακας άγγελός του που έχει το όνομα Nadeen. Γι’ αυτό και στο λογότυπο, πάνω στο ‘d’ υπάρχει ένα φτερό. Είναι το φτερό του Nadeen, του αγγέλου».

Στα παπούτσια του γιου της είχε ζωγραφίσει ψάρια. Αλλωστε, η θάλασσα και η ποίηση είναι από τα αγαπημένα της θέματα. «Αγαπημένο θέμα η θάλασσα, αγαπημένο θέμα η ποίηση σε σχέση με τη θάλασσα. Χρησιμοποιώ πάρα πολύ την ποίηση του Ελύτη στα παπούτσια μου». Δεν την εμπνέουν, όμως, μόνο αυτά. «Μου αρέσει πάρα πολύ να ζωγραφίζω μουσικά θέματα, ήλιους και φεγγάρια, τη μέρα και τη νύχτα, αυτή την εναλλαγή. Στο ζευγάρι, το κάθε παπούτσι είναι διαφορετικό, οπότε κάνω πχ. τη μέρα και τη νύχτα, την πόλη και το χωριό, το παλιό και το καινούργιο ή ιδέες μέσα από τα παραμύθια. Δημοφιλή θέματα είναι η Κοκκινοσκουφίτσα με τον λύκο και ο Μικρός Πρίγκιπας». Γιατί τη γοητεύουν οι αντιθέσεις; «Γιατί είμαι γεμάτη αντιθέσεις και γιατί η ζωή μας είναι γεμάτη αντιθέσεις», μου απαντάει.



Οποιο κι αν είναι το θέμα του εκάστοτε ζευγαριού, το χρώμα κυριαρχεί. «Αγαπώ πολύ το χρώμα και ήταν ένα στοίχημα για μένα ακόμα και στους ανθρώπους που φοράνε μαύρα ρούχα κυρίως να μπορούν να υποστηρίξουν ένα τέτοιο ζευγάρι παπουτσιών. Το νόημα όλης αυτής της ιστορίας είναι ότι επειδή το παπούτσι έχει τον συμβολισμό ότι σε πάει παραπέρα, είναι το βήμα μπροστά. Κάνε ένα βήμα μπροστά προς μια ζωή περισσότερο πολύχρωμη».

Η ανάγκη για αισιοδοξία και χαμόγελο είναι ένας από τους λόγους που ο κόσμος αγοράζει τα παπούτσια Nadeen. «Οι κυριότερες ηλικίες που φοράνε τα παπούτσια μου είναι από 25 μέχρι 60 ετών. Είναι άνθρωποι που έχουν ανάγκη τη χαρά, που έχουν ανάγκη να βάλουν χρώμα στη ζωή τους μέσα στη δυσκολία της καθημερινότητας. Θα ακούσεις πολλές γυναίκες που θα πούνε: ‘Φορώντας τα παπούτσια νιώθω πιο αισιόδοξη’», υπογραμμίζει.



Ποια είναι τα βήματα για τη δημιουργία ενός ζευγαριού Nadeen; «Συνεργάζομαι με ένα εργοστάσιο που έχω ψάξει πολύ κι έχω βρει ότι έχει πολύ καλή ποιότητα παπουτσιού. Παίρνω τα παπούτσια, έχω κάποια συγκεκριμένα σχέδια και πάνω σε αυτά ζωγραφίζω. Ο πελάτης μου μού λέει το χρώμα που θέλει και το νούμερο. Οσον αφορά το θέμα, είτε μου το αφήνει ελεύθερο, είτε μου προτείνει εκείνος κάτι που έχει στο μυαλό του και κάνουμε ένα συνδυασμό», μου εξηγεί.

Φωτογραφίες των παπουτσιών που ζωγραφίζει δημοσιεύει στο Facebook και στην ιστοσελίδα του εργαστηρίου της μέχρι να ετοιμαστεί το site για τα παπούτσια. «Ετοιμάζω τώρα το site, το nadeenshoes.com. Μέχρι το Πάσχα θα είναι έτοιμο. Θα μπορούν να παραγγείλουν και να αγοράσουν μέσα από το site μου». Δεν θα είναι όμως ακριβώς e-shop. «Πιστεύω ότι το e-shop είναι λίγο απρόσωπο. Τα συγκεκριμένα παπούτσια χρειάζονται την προσωπική επαφή. Εξάλλου, είναι παπούτσια χειροποίητα, δεν μπορούν να ξαναβγούν τα ίδια», διευκρινίζει.



Αρκετές από τις δημιουργίες της μπορεί κάποιος να τις θαυμάσει από κοντά στο εργαστήρι της. «Από το 2008 έχω το εργαστήρι ‘Πέτρα-Ψαλίδι-Χαρτί’, που ξεκίνησε να είναι ο χώρος μου για να ζωγραφίζω, να εικονογραφώ τα παραμύθια και για να βάζω όλα μου τα υλικά. Αυτό το πράγμα άρχισε να ζητάει και να απλώνεται. Και κάθε χρόνο μου ζητάει και κάτι καινούργιο. Ετσι, άρχισαν να γίνονται μαθήματα ζωγραφικής, ραπτικής, κοσμήματος, μαθήματα βελονάκι και βελόνας σε ενήλικες και παιδιά. Είναι περισσότερο ένα δημιουργικό εργαστήρι, όπου κανείς μπορεί να έρθει εδώ για να βοηθηθεί η φαντασία του να ανοίξει τα φτερά της. Το πιο σημαντικό από όλες αυτές τις διαδικασίες, πέρα από το ότι η δημιουργία είναι θεραπευτική διαδικασία, είναι ότι όταν μαζεύονται οι άνθρωποι κερδίζουν αυτό που υπήρχε παλιά κι έχουμε χάσει, το ότι υπήρχαν οι γειτονιές, το ότι μιλάγανε κυρίως οι γυναίκες μεταξύ τους. Εδώ δίνεται αυτή η δυνατότητα», τονίζει.



Η Δήμητρα εκτός από τις σπουδές της πάνω στη γραφιστική και τη διακόσμηση στη σχολή Βακαλό, έχει παρακολουθήσει μαθήματα αγιογραφίας του Γιώργου Κόρδη. «Η αγιογραφία είναι μια τέχνη που με επηρέασε απόλυτα. Ο δάσκαλός μου με πολλή αγάπη μου έδειξε αυτά που έμαθα. Κι από τότε ζωγραφίζω με αυτόν τον τρόπο. Επέλεξα να κάνω και τα παραμύθια μου χρησιμοποιώντας βυζαντινά στοιχεία. Πολλούς τους γοήτευσε αυτό το στοιχείο που για εμένα θεωρείται μοντέρνο, αλλά κάποιους άλλους τους απογοήτευσε. Πολλοί εκδότες μου είπαν: ‘Δεν το ρισκάρουμε να εικονογραφήσεις εσύ αυτό το παραμύθι, διότι φοβόμαστε ότι δεν θα είναι εμπορικό’. Δυστυχώς ή ευτυχώς έκανα αυτή την επιλογή και δεν το μετανιώνω», εξομολογείται.

Δεν υπάρχει κανένας λόγος να το μετανιώσει, άλλωστε, αφού όχι μόνο δεν απαρνήθηκε αυτό που την εκφράζει, αλλά και επιλέχτηκε για να εικονογραφήσει σημαντικά βιβλία. «Ξεκίνησα με τις εκδόσεις Αγκυρα, που μου εμπιστεύτηκαν τα παραμύθια ‘Ο εγωιστής γίγαντας’, ‘Ο ευτυχισμένος πρίγκιπας’, ‘Το αηδόνι και το τριαντάφυλλο’ του Οσκαρ Ουάιλντ. Εχω εικονογραφήσει αρκετά ακόμα, μεταξύ των οποίων, τα βιβλία ‘Παραμύθι χωρίς όνομα’ και ‘Τρελαντώνης’ της Πηνελόπης Δέλτα (εκδόσεις Αγκυρα), τα παραμύθια ‘Κάθε νεράιδα και δουλειά’ της Λότης Πέτροβιτς-Ανδρουτσοπούλου (εκδόσεις Πατάκη), ‘Μικρές ιστορίες για το μεγάλο μας κόσμο’ της Δήμητρας Π. Πυργελή (εκδόσεις Παρρησία)».



Δεν έχει εικονογραφήσει, όμως, μόνο βιβλία άλλων συγγραφέων, αλλά και δύο δικά της παραμύθια. «Έχω γράψει δύο παραμύθια, τα οποία είναι ‘Η μυγδαλιά και το φεγγάρι’ και ‘Ο κηπουρός του ουρανού’ και κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Αγκυρα. Δεν τολμώ ποτέ να αποκαλέσω τον εαυτό μου συγγραφέα, γιατί αυτά τα παραμύθια ξεπήδησαν από μια εσωτερική ανάγκη να πω δύο ιστορίες μου. Είναι πολύ προσωπικές στιγμές αυτές, άσχετα αν ο άλλος όταν το διαβάζει δεν το καταλαβαίνει, εγώ ξέρω πολύ καλά». Και τα δύο βιβλία περιέχουν CD με την αφήγηση των παραμυθιών και τραγούδια. «Ηταν μια μεγάλη χαρά που ο Νίκος ο Κουρουπάκης από το Τρίφωνο έγραψε τη μουσική και τραγούδησαν η Μάρθα Φριντζήλα, η Βικτωρία Ταγκούλη και άλλοι αγαπημένοι τραγουδιστές».

Αυτή την περίοδο η Δήμητρα ζωγραφίζει και λαμπάδες. «Υπάρχουν και τα εποχιακά είδη που μου αρέσει πολύ να φτιάχνω. Τώρα για το Πάσχα ετοιμάζω λαμπάδες πάντα με θέμα ζωγραφικό, που μπορούν να συνδυαστούν με τα παπούτσια – δώρο για τα βαφτιστήρια», λέει και μας προσκαλεί στο Πασχαλινό Bazaar, το οποίο πραγματοποιείται από χθες, Σάββατο, στο εργαστήρι της και είναι ανοιχτό και σήμερα, Κυριακή, από τις 11 πμ. έως τις 6 μμ., για να διαλέξουμε λαμπάδες κι άλλα δώρα, που ετοίμασε μαζί με τις μαθήτριές της.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης