Οι Έλληνες bloggers δίνουν τα δικά τους βραβεία Oscar!

Οι Έλληνες bloggers δίνουν τα δικά τους βραβεία Oscar!

Για 5η φορά τα #Blogoscars έρχονται και όλοι μας επιλέγουμε τις δικές μας αγαπημένες ταινίες

Οι Έλληνες bloggers δίνουν τα δικά τους βραβεία Oscar!
Τα #Blogoscars
διοργανώθηκαν για πρώτη φορά το 2011 και αποτελούν την κινηματογραφική απάντηση στην Blogovision. Δηλαδή, όπως οι Έλληνες bloggers ψηφίζουν τα δικά τους αγαπημένα τραγούδια και albums της χρονιάς, έτσι και οι απανταχού σινεφίλ εκφράζουν τις δικές τους προτιμήσεις. Λίγο ως πολύ για τους περισσότερους από εμάς τα βραβεία Oscars ανήκουν στην κατηγορία "things we love to hate" («πράγματα που αγαπάμε να μισούμε»). Η πλειοψηφία συμφωνεί πως μια ηλικιωμένη ανώνυμη μάζα κάπου στην Αμερική (η «μυστική» Ακαδημία) όχι μόνο δεν βραβεύει με σωστά κριτήρια (εξάλλου στην τέχνη δεν υπάρχει κάτι τέτοιο) αλλά προχωρά σε ασφαλείς επιλογές, ενώ παράλληλα αγνοεί σημαντικά επιτεύγματα για να βραβεύσει πρόσωπα που έχουν (ίσως) αδικηθεί παλιότερα, διαιωνίζοντας έτσι μια αρρωστημένη κατάσταση.

Ένας άλλος βασικός σκοπός των
#Blogoscars
Κλείσιμο
είναι να μην υπάρχουν στεγανά στα είδη του κινηματογράφου. Τα τείχη μεταξύ ακαδημαϊκού, blockbuster, animation, παγκόσμιου κινηματογράφου γκρεμίζονται και όλα θεωρούνται fair play. Κάθε είδους φυσικά, καθώς ως γνωστόν κάποια είδη όπως οι περιπέτειες, τα θρίλερ και πολλά άλλα, δικαιούνται να αισθάνονται ταινίες δεύτερης κατηγορίας. Ο μόνος περιορισμός είναι να έχει κυκλοφορήσει η ταινία στις ελληνικές αίθουσες από τα περσινά μέχρι τα φετινά Oscars ή σε dvd.

Συνήθως πρόκειται για δυο απολαυστικές εβδομάδες. Την πρώτη όλοι οι συμμετέχοντες ανεβάζουν στα blogs τους (ή σε φίλων τους αν δεν έχουν οι ίδιοι) τις επιλογές τους. Κάθε μέρα και ξεχωριστή κατηγορία. Οι κατηγορίες είναι
Καλύτερη Ταινία (20 επιλογές), Σκηνοθεσία
, Σενάριο, Ανδρικός Ρόλος, Γυναικείος Ρόλος (από 10 επιλογές). Υπάρχουν και δυο extra προαιρετικές κατηγορίες: Καλύτερο Sountrack και Καλύτερη Σκηνή Της Χρονιάς (από 5 επιλογές). Off the record, υπάρχουν και οι ανεπίσημες λίστες που μπορεί να ποστάρει όποιος γουστάρει και μερικές φορές έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Οι λίστες αυτές μπορεί να είναι μια απλή λίστα αναφοράς, αλλά οι περισσότεροι συμμετέχοντες βάζουν τη φαντασία τους και το ταλέντο τους να δουλέψει, δημιουργώντας εντυπωσιακές παρουσιάσεις των λιστών που κεντρίζουν το ενδιαφέρον και συζητιούνται. Το ενδιάμεσο Σαββατοκύριακο γίνεται η καταμέτρηση των ψήφων και τη δεύτερη εβδομάδα οι διοργανωτές κάθε μέρα παρουσιάζουν τα αποτελέσματα μιας κατηγορίας.

Εκτός από τις παρουσιάσεις, δημιουργήθηκαν και εκπληκτικά video για διάφορες κατηγορίες, είτε σοβαρά είτε ξεκαρδιστικά, σκηνοθετημένα από τον @bluthan, που μπορείτε να δείτε και στο κανάλι στο youtube.

Από τη δεύτερη κιόλας χρονιά διοργανώθηκε πάρτι στο τέλος όπου και συναντιούνται γνωστοί και άγνωστοι μεταξύ τους bloggers και σινεφίλ να ακούσουν όλοι μαζί τα αποτελέσματα στην κατηγορίας Καλύτερης Ταινίας, καθώς και να διασκεδάσουν, κυρίως υπό μουσικές κινηματογραφικής προέλευσης, συμφωνώντας ή διαφωνώντας με τα διάφορα αποτελέσματα.

Ρίχνοντας μια ματιά στα αποτελέσματα των προηγούμενων ετών αναφέρουμε:

Το 2011 ήταν η χρονιά του Black Swan, καθώς πρώτευσε στις κατηγορίες Καλύτερης Ταινίας, Σκηνοθεσίας, Α΄ Γυναικείου Ρόλου (Natalie Portman) και Β΄ Γυναικείου Ρόλου (Mila Kunis). Το Σενάριο πήγε στο Social Network, στους Ανδρικούς Ρόλος τα #Blogoscars συμφώνησαν με τα Oscars βραβεύοντας τον Colin Firth για το Kings Speech και τον Christian Bale για το The Fighter. Στο soundtrack το βραβείο πήγε στο εκπληκτικό TRON Legacy των Daft Punk.

Το 2012 η ελληνική μπλογκόσφαιρα λάτρεψε με πάθος το Drive: Καλύτερη Ταινία, Σκηνοθεσία, Α΄ Ανδρικός Ρόλος (Ryan Gosling) και soundtrack. Σενάριο στον Woody Allen για το Midnight In Paris, Α΄ Γυναικείο στην Tilda Swinton για το We Need To Talk About Kevin, Β΄ Γυναικείο στην Carey Mulligan για το Shame και τέλος B’ Ανδρικό (και μοναδική συμφωνία με τα Oscars) στον Christopher Plummer για το Beginners.



 Το 2013 σάρωσε το Django Unchained του Quentin Tarantino: Καλύτερη Ταινία, Σκηνοθεσία, Σενάριο και B’ Ανδρικός στον Leonardo DiCaprio. A’ Ανδρικός στον Joaquin Phoenix για το The Master, Α΄ Γυναικείο στην Emmanuelle Riva για το Amour, Β΄ Γυναικείο στην Anne Hathaway για το Les Miserables και Καλύτερο Soundtrack στο Beasts Of The Southern Wild.





To 2014 Καλύτερη Ταινία ανακηρύχτηκε το Her που μαζί κέρδισε και το Σενάριο και το Soundtrack, ενώ Σκηνοθεσία ο Alfosno Cuaron για το Gravity. Στις ερμηνείες αποφασίστηκε η σύμπτυξη Α’ και Β΄ Ρόλων καθώς υπήρχαν διαφωνίες για τις κατηγοριοποιήσεις (πχ ο Christoph Waltz στο Django Unchained κέρδισε Oscar και Χρυσή Σφαίρα Β΄ Ανδρικού Ρόλου ενώ είναι ξεκάθαρα ένας εκ των δυο πρωταγωνιστών της ταινίας) και έτσι πλέον δεν υπάρχει θέμα ώρας εμφάνισης στην ταινία. Ο Ανδρικός Ρόλος, λοιπόν, πήγε στον Leonardo DiCaprio για το The Wolf Of Wall Street υπερνικώντας τον νικητή στα Oscars Matthew McConaughey του Dallas Buyers Club, και ο Γυναικείος Ρόλος στην Cate Blanchett του Blue Jasmine.

Φέτος, το 2015, λόγω κάποιων μικροεπιπλοκών η διαδικασία θα γίνει σε πιο fast forward ρυθμούς, #blogoscarsexpress. Αυτή την εβδομάδα όλοι ψηφίζουν, το Σάββατο γίνεται η καταμέτρηση και την Κυριακή θα ανακοινωθούν όλα μαζί τα αποτελέσματα. Από του χρόνου υπάρχει υπόσχεση να επιστρέψουμε στους γνώριμους απολαυστικούς ρυθμούς των προηγούμενων ετών. Για να δούμε όμως τι θα προτιμήσει ο κόσμος; Boyhood και Birdman είναι τα δυνατά χαρτιά των Oscars, αλλά μήπως το Interstellar χρειάζεται περισσότερη αγάπη; Το Guardians Of The Galaxy μπορεί να κάνει την έκπληξη; Ή το ξεσηκωτικό Whiplash παρασύρει τα πάντα; Τα αποτελέσματα θα δείξουν, αλλά το σημαντικό είναι η ανταλλαγή γνώμεων, απόψεων και φυσικά η ευκαιρία πολλών να ανακαλύψουν καινούργια διαμαντάκια που δεν γνώριζαν.

Δείτε το site των #Blogoscars. Στο επίσημο twitter γίνεται κάθε μέρα μεγάλο νταβαντούρι, καθώς ανακοινώνονται λίστες και φυσικά πέφτει και ο ανάλογος σχολιασμός με το trending hashtag #blogoscars φυσικά. Και εννοείται πως και στο facebook υπάρχει η αντίστοιχη σελίδα. Και ακολουθείστε και τα παιδιά της οργανωτικής ομάδας: @Manolis, @Rebelli0n, @dark_tyler, @dimitrisdx και @tsimshatsuistrl.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης