Mπύρα 7 μποφόρ

Mπύρα 7 μποφόρ

Μια νέα εποχιακή μπύρα από την Τήνο

Mπύρα 7 μποφόρ
Η μικροζυθοποιία που έχουν δημιουργήσει στην Τήνο από κοινού η δημοσιογράφος Μάγια Τσόκλη και ο σύντροφος της, Αλέξανδρος Κουρής – γνωστό υψηλόβαθμο στέλεχος της αγοράς της διαφήμισης και της επικοινωνίας- αποκτά και νέα παιδάκια. Μια σειρά από εποχιακές μπύρες – η πρώτη εξ αυτών παρουσιάσθηκε στην αγορά – και η ονομασία της λες και βγήκε από …μετεωρολογικό δελτίο. 
Ρώτησα τον Αλέξανδρο για το όνομα αλλά και για την αναφορά στα …7 μποφόρ. «Η μικροζυθοποιία μας βρίσκεται στις Κυκλάδες και στην Τήνο, στο βασίλειο –όπως μαθαίνουμε από τη  Μυθολογία- του Αιόλου, και βλέπει το «τρίγωνο των ανέμων», το κομμάτι του Αιγαίου που περικλείεται από τη Δήλο, τη Μύκονο και την Τήνο.  Όπως καταλαβαίνετε, οι βοριάδες, τα μελτέμια και τα μποφόρ με την αναζωογονητική τους δύναμη έγιναν σύμμαχοί μας και δεν  θα μπορούσαν να λείπουν από τη νέα ετικέτα της πρώτης εποχιακής μας μπύρας». Και το όνομα αυτής, «ΝΗΣΟΣ 7 ΜΠΟΦΟΡ».  

Τον ρώτησα για την επιλογή τους να αρχίσουν να φτιάχνουν μια μικρή οικογένεια από εποχιακές μπύρες και ζήτησα εξηγήσεις… Ο 
Αλέξανδρος απάντησε, αφού δεν μπόρεσε να ξεπεράσει τον πειρασμό ενός μικρού κατατοπιστικού προλόγου για τα δεδομένα που διαμορφώνει η λειτουργία και η δράση μιας μικροζυθοποιίας. Η σκυτάλη του λόγου σε αυτόν: «Ο κόσμος της μπύρας έχει διεθνώς 2 διακριτές κατηγορίες. Έχει τις βιομηχανικές μπύρες μαζικής παραγωγής, παγκόσμιες ή εθνικές και έχει και τις μπύρες ποιότητας, που διεθνώς λέγονται “craft beers”. Η διαφορά τους είναι ακριβώς η ίδια με αυτή μεταξύ των καλών κρασιών και των κρασιών μαζικής παραγωγής. Εμείς λοιπόν, είμαστε μια craft μπύρα, ή στα ελληνικά, μπύρα μικροζυθοποιίας. Η στρατηγική μας καθορίζεται από την ποιότητα, την ευέλικτη παραγωγή και κυρίως την τόλμη και την  δημιουργικότητα. Οι εποχιακές μας μπύρες, δηλαδή οι μπύρες πολύ μικρής παραγωγής που θα παρουσιάσουμε, με πρώτη την  «ΝΗΣΟΣ 7 ΜΠΟΦΟΡ», αντανακλούν αυτή τη στρατηγική. Χαρακτηρίζονται από ευφάνταστες συνταγές, καινοτόμες διαδικασίες ζυθοποίησης και πειραματισμούς. Είναι μπύρες που ανατρέπουν ή διευρύνουν το κλασσικό ελληνικό πρότυπο της μπύρας». 
Για το τέλος αυτής της μικρής σε διάρκειας συνομιλία κράτησα μια ερώτηση για το τι καθοδηγεί την σκέψη τους ως προς τις επιλογές τους για τις νέες μπύρες. «Αυτό που μας καθοδηγεί, είναι οι προσωπικές μας προτιμήσεις», απάντησε ο Αλέξανδρος και ζήτησε να το εξηγήσει: «Κάνουμε μπύρες που πρώτα απ’όλα ενθουσιάζουν εμάς, μπύρες που αγαπάμε να πίνουμε και να προσφέρουμε στους φίλους μας. Μας αρέσει η διαφορετικότητα, θέλουμε να «πειράζουμε» τύπους μπύρας που υπάρχουν – γνωστούς, όπως η pilsner πχ- ή να δημιουργούμε νέους με πρωτότυπα υλικά». 
Κλείσιμο

Η πρώτη τους εποχιακή μπύρα ήρθε μαζί με το νέο της βράβευσης της πρώτης –ιδρυτικής- μπύρας τους, την μπύρας ΝΗΣΟΣ. Η τελευταία αναδείχθηκε νικητής στο φετινό διαγωνισμό EUROPEAN BEER STAR 2014 και έφυγε παίρνοντας μαζί της το αργυρό μετάλλιο στην κατηγορία κατηγορία της Bohemian Style Pilsner! Ο συγκεκριμένος διαγωνισμός που γίνεται στη καρδιά της Βαυαρίας θεωρείται από την αγορά ως ένας από τους πιο σημαντικούς –αν όχι ο πιο σημαντικός- στο κόσμο. Φέτος, συμμετείχαν σε αυτόν 1613 μπύρες από 42 χώρες από όλες τις ηπείρους, ενώ 105 ειδικοί με τη μέθοδο της «τυφλής τεχνογνωσίας» κλήθηκαν να αναδείξουν τους νικητές.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης