Μια νευρώδης Δήμητρα Ματσούκα που βρίζει και κλαίει, ως Μήδεια

Μια νευρώδης Δήμητρα Ματσούκα που βρίζει και κλαίει, ως Μήδεια

Πρεμιέρα την Τρίτη στο Ίδρυμα Μιχάλη Κακογιάννη για την ηθοποιό, σε έναν ακραίο μονόλογο του Γάλλου συγγραφέα Jean-Rene Lemoine, σε σκηνοθεσία Λευτέρη Γιοβανίδη

 Μια νευρώδης Δήμητρα Ματσούκα που βρίζει και κλαίει, ως Μήδεια

Είναι δύσκολο να βγάλει ένας ηθοποιός από πάνω του το προσωπείο του ρόλου της τηλεόρασης, ειδικά αν έχει συστηθεί στο κοινό αποκλειστικά μέσω αυτής για αρκετά χρόνια. Στην πρεμιέρα της παράστασης "Μήδεια, ένα μανιασμένο ποίημα" όμως η Δήμητρα Ματσούκα, σχεδόν το κατάφερε.

Η ηθοποιός, κράτησε ένα δύσκολο κείμενο με έναν αξιοπρεπή τρόπο. Στο έργο ο συγγραφέας Ζαν-Ρενέ Λεμουάν αντλεί από τις πηγές του μύθου και της τραγωδίας, από τα μυστήρια του έρωτα και του πόθου, αλλά κι από τα πιο μύχια τραύματα της προδοσίας, της συμμόρφωσης και της ενοχής για να συνθέσει το τραγούδι μιας πολλαπλής εξορίας.

Η Μήδεια, εξόριστη όχι μόνο από την πατρική γη και την οικογένεια, αλλά κι από τον ίδιο της τον εαυτό και την ταυτότητά της, πιστή σύντροφος στην εξορία του αγαπημένου της, μονίμως περιπλανώμενη, διαρκώς ξένη, απαρνημένη εντέλει κι από τον έρωτα, που όρισε τη ζωή της, πασχίζει να θυμηθεί, να αναβιώσει την ιστορία της, να συμφιλιωθεί με τον ίδιο της τον εαυτό.

Η απόλυτη μοναξιά της Μήδειας αρθρώνεται ακριβώς σ’ αυτό το σημείο, εκεί όπου συναντιέται η ερωτευμένη και προδομένη γυναίκα με τη μαύρη πριγκίπισσα, αντικείμενο εκμετάλλευσης και χλεύης σ’ έναν κόσμο που αρνείται την διαφορετικότητα.
Κλείσιμο

Με μια εξαιρετική μετάφραση από την Έφη Γιαννοπούλου, υπέροχο κοστούμι για την πρωταγωνίστρια από τη Μαρία Παπαδοπούλου και μια λιτή αλλά νευρώδη σκηνοθεσία από τον Λευτέρη Γιοβανίδη, η Ματσούκα ξεκίνησε δειλά, υποδυόμενη αυτό που όλοι ξέρουμε από την τηλεόραση ως Δήμητρα Ματσούκα, με μια υποκριτική υπερβολή που δεν σε άφηνε να χαθείς στην αφήγηση της τραγικής ηρωίδας, αλλά αργά και σταθερά μεταμορφώθηκε σε μια εμμονική, μανιασμένη και αλλόφρων Μήδεια, η οποία κατέληξε εξουθενωμένη, να ατενίζει τον άνδρα που αγάπησε και τα δύο δολοφονημένα της παιδιά, μέσα από την διαστρεβλωμένη της πραγματικότητα.

"Η ευτυχία δεν είναι φτιαγμένη για εμάς τους θνητούς" μονολογεί η Μήδεια σαν παραδομένη στην μοίρα της. Η δολοφονία των παιδιών της είναι για αυτήν η μόνη διέξοδος για να εκδικηθεί τον Ιάσονα (ο φόνος είναι για αυτήν η αντιστροφή του έρωτα) και να αντιταχθεί σε μία κοινωνική θέση, αυτή της ερωμένης, που την αρνείται καθώς την βρίσκει αναξιοπρεπή.

"Πιστέψατε ότι η βάρβαρη θα λύγιζε τη μέση της και θα σας έγλειφε τον κώλο; Τα δέχτηκα όλα... αλλά δεν καταλάβατε ότι υπάρχουν όρια που δεν μπορεί κανείς να ξεπεράσει, δεν καταλάβατε πως η χλιδή σας δεν έκανε ούτε εσάς αφεντικά ούτε εμένα δούλα. Σας καταριέμαι, σας γα...ω, αρνούμαι τη συμπόνια σας, τις γνώσεις σας, τα πρωτόκολλα σας, τα ευαγγέλια σας, σας σκοτώνω, σας γα...ω, ξαναβάζω στο κεφάλι μου το πέπλο της ξένης και ξαναγίνομαι Μήδεια" φωνάζει στους υπηκόους του Κρέοντα, και ίσως αυτή να ήταν και η πιο δυνατή στιγμή στη σκηνική παρουσία της Ματσούκα.


Με σκληρό κείμενο, και γραφικές σεξουαλικές περιγραφές, η Μήδεια ξεγυμνώνεται μπροστά στο κοινό, εξόριστη όχι μόνο από την πατρική γη και την οικογένεια, αλλά κι από τον ίδιο της τον εαυτό, εξευτελισμένη από τις σεξουαλικές ορέξεις και τον βιασμό της σάρκας και της ψυχής της, από την αδιαφορία του Ιάσωνα, αποτελειωμένη σχεδόν και αρνούμενη μέχρι και την μητρική της υπόσταση.

Με το τέλος της παράστασης, η Ματσούκα πείθει, καθώς επί σκηνής ξέφυγε από την γατούλα που έχουμε συνηθίσει, βγάζοντας μια φωνή πιο βαθιά, πιο κραυγαλέα, αλλά πιο αληθινή, ως μια ερωτευμένη γυναίκα, μια παράφρων μητροκτόνος αλλά κυρίως ως μια γυναίκα περιθωριακή και ξένη στο περιβάλλον της.





Είναι ένας μονόλογος που ταιριάξε στη Ματσούκα, ένας μονόλογος που περιγράφει τον ακραίο, απόλυτο έρωτα που δεν γνωρίζει καμία ηθική, κανένα φραγμό, κανένα κοινωνικό όριο, αλλά οδηγεί στην απόλυτη μοναξιά: αξιοπρεπώς και με αλήθεια, όπως επέλεξε να παρουσιάσει αυτόν εδώ τον ρόλο η Δήμητρα Ματσούκα.




Τρίτη 27, Τετάρτη 28, Πέμπτη 29 & Παρασκευή 30 Μαΐου 2014

"Μήδεια, ένα μανιασμένο ποίημα”,  Ζαν-Ρενέ Λεμουάν

"Médée, poème enragé”, Jean-René Lemoine

Κατάλληλο: από 18 χρονών


Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος -  Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης


Στο πλαίσιο του Προγράμματος Ελλάς Γαλλία Συμμαχία 2014


Αίθουσα: Ειδικά διαμορφωμένος υπόγειος χώρος

Ώρα έναρξης όλων των παραστάσεων: 21:00

Τιμή εισιτηρίων: Γενική είσοδος 10€ ανά παράσταση
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης

Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies

Μάθετε περισσότερα εδώ

Αποδοχή