“Είμαι φιλελεύθερη μουσουλμάνα!”

“Είμαι φιλελεύθερη μουσουλμάνα!”

Μια από τις πιο τολμηρές γυναικείες φωνές στον Αραβικό κόσμο, η βραβευμένη Αμερικανοαιγύπτια δημοσιογράφος Μόνα Ελταχάουι, μιλά στη “Στέγη” του Ιδρύματος Ωνάση, στις 12 Ιουνίου, για την σεξουαλική επανάσταση, με ή χωρίς μαντίλα

“Είμαι φιλελεύθερη μουσουλμάνα!”
Η Μόνα Ελταχάουι αρθρογραφεί στο διεθνή Τύπο για θέματα που έχουν σχέση με τον Αραβικό κόσμο, το Ισλάμ και τις γυναίκες, γι αυτό και προσκαλείται συχνά σε διάφορες τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές μεγάλων δικτύων (CNN, BBC, Al Jazeera κ.ά.). Το 2009 η Ευρωπαϊκή Ένωση της απένειμε το βραβείο Samir Kassir «Ελευθερίας του Τύπου». 

To 2011 συνελήφθη στην Πλατεία Ταχρίρ της Αιγύπτου, ξυλοκοπήθηκε, κακοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της κράτησής της και δεν δίστασε να καταγγείλει το γεγονός στον Τύπο. Την επόμενη χρονιά, το περιοδικό “Newsweek” την συμπεριέλαβε στη λίστα με τις «150 ατρόμητες γυναίκες του 2012», ενώ το περιοδικό “Time” την χαρακτήρισε –μαζί με άλλους ακτιβιστές– ως “ Άνθρωπο της Χρονιάς”.

Κλείσιμο
Η ίδια συστήνεται ως περήφανη, φιλελεύθερη μουσουλμάνα. Το βιβλίο της, "Headscarves and Hymens: Why the Middle East Needs a Sexual Revolution" (Μαντίλες και παρθενικοί υμένες: Γιατί η Μέση Ανατολή χρειάζεται μια σεξουαλική επανάσταση), που κυκλοφόρησε τον Απρίλιο του 2015, είναι ένα προκλητικό και συγκινητικό ντοκουμέντο, που έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων. Στη Μικρή Σκηνή της “Στέγης”, στις 12 Ιουνίου, θα συζητήσει με τη δημοσιογράφο Κατερίνα Οικονομάκου για τη ζωή των γυναικών στη Μέση Ανατολή.

Η Ελταχάουι ζει στο Κάιρο και στη Νέα Υόρκη. Ήταν ανταποκρίτρια ειδήσεων στη Μέση Ανατολή για πολλά χρόνια, μεταξύ αυτών και έξι χρόνια για το πρακτορείο Reuters, ενώ έχει στείλει ανταποκρίσεις της σε διάφορα ΜΜΕ, από την Αίγυπτο, το Ισραήλ, την Παλαιστίνη, τη Λιβύη, τη Συρία, τη Σαουδική Αραβία και την Κίνα. Aρθρογραφεί στις σελίδες γνώμης των “New York Times. Άρθρα της δημοσιεύονται επίσης στις εφημερίδες “The Washington Post”, “Τhe Guardian” και “International Herald Tribune”.

Info
Στέγη Ιδρύματος Ωνάση / Συγγρού 107, Αθήνα
Τη Δευτέρα 12 Ιουνίου 2017 και ώρα 19:00
Η είσοδος θα είναι ελεύθερη για το κοινό
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 210 900 5800
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης