Μάης-Ιστορία-Θεσσαλονίκη

Μάης-Ιστορία-Θεσσαλονίκη

Πώς κύλησε η ζωή στη Θεσσαλονίκη τις προηγούμενες ημέρες

Μάης-Ιστορία-Θεσσαλονίκη
Θετική ανταπόκριση είχε η διοργάνωση του 1ου Thessaloniki Street Food Festival. Το καινούργιο φεστιβάλ της πόλης -μαζί με τις καινοτομίες του- έφερε χιλιάδες Θεσσαλονικείς στον προαύλιο χώρο του Δημαρχείου το σαββατοκύριακο 29-30 Απριλίου.

Κλείσιμο


Η ταινία «Ο επιφανής πολίτης», μετά από ένα μήνα προβολών στη Θεσσαλονίκη έχει σπάσει τα ταμεία. H πολυδιάστατη κι άκρως επίκαιρη ταινία των Γκαστόν Ντουπράτ και Μαριάνο Κον, τα βγάζει πέρα με εργαλεία το σαρδόνιο χιούμορ και τις δραματικές στιγμές της. Η υπόθεση της ταινίας αφορά την επιστροφή ενός διεθνώς αναγνωρισμένου συγγραφέα στη γενέτειρά του, το Σάλας της Αργεντινής. Εκεί τον περιμένει μία σειρά από εκπλήξεις ...

Η επιτυχία της Αθήνας και της Κύπρου επαναλήφθηκε και στη Θεσσαλονίκη για την παράσταση «Φιλιώ Χαϊδεμένου», με την Δέσποινα Μπεμπεδέλη στον κεντρικό ρόλο και τον Ζαχαρία Καρούνη στο πλευρό της. Οι Θεσσαλονικείς που βρέθηκαν στο μικρό θέατρο της Μονής Λαζαριστών έχουν να το λένε…



Η πόλη πανηγυρίζει κι ετοιμάζεται για τον μεγάλο τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας. Ο ΠΑΟΚ συνέτριψε τον Παναθηναϊκό με 4-0 και το ερχόμενο Σάββατο αντιμετωπίζει την ΑΕΚ, με στόχο τον πρώτο τίτλο της εποχής Ιβάν Σαββίδη. Όπου και να περπατήσεις στην πόλη, όπου και να σταθείς… ο ΠΑΟΚ έχει την τιμητική του. 

Μάης-Ιστορία-Θεσσαλονίκη. Ένα τρίπτυχο για τη συλλογική μνήμη. «Μέρα Μαγιοῦ μοῦ μίσεψες, μέρα Μαγιοῦ σὲ χάνω, ἄνοιξη, γιέ, ποὺ ἀγάπαγες κι ἀνέβαινες ἀπάνω». Ο «Επιτάφιος» του Γιάννη Ρίτσου: «Θεσσαλονίκη. Μάης τοῦ 1936. Μιὰ μάνα, καταμεσὶς τοῦ δρόμου, μοιρολογάει τὸ σκοτωμένο παιδί της. Γύρω της καὶ πάνω της, βουΐζουν καὶ σπάζουν τὰ κύματα τῶν διαδηλωτῶν - τῶν ἀπεργῶν καπνεργατῶν. Ἐκείνη συνεχίζει τὸ θρῆνο της». 
Ο Μάης της Θεσσαλονίκης έχει κληρονομιά ένα ποίημα και δύο πολιτικές δολοφονίες: Εκείνες του βουλευτή Γρηγόρη Λαμπράκη και του δημοσιογράφου Πόλκ. 



Τα δύο JOIN juice bars –στη Λεωφόρο Νίκης και στην Παλαιών Πατρών Γερμανού- έσβησαν τρία κεράκια και το γιόρτασαν δεόντως με κεράσματα. Τα δύο juice bars της φίρμας έχουν καταφέρει να γίνουν σημεία συνάντησης για όλους όσοι συνδυάζουν την άσκηση -ακόμη και στην εκδοχή του crossfit- με την υγιεινή διατροφή. Και όπως επιμένουν τα μηνύματα της φίρμας στα social media, «τα JOIN είναι τρόπος ζωής! Ελάτε να νιώσουμε μαζί μια εμπειρία γεμάτη χαμόγελα και πολλή ενέργεια!».

Tην τιμητική του έχει ο Μάρκο Μπελόκιο στις αίθουσες του Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης. Μετά το «Αίμα από το αίμα μου», που προβλήθηκε στο Λιμάνι, στην κεντρική αίθουσα του Ολύμπιον είδαμε το «Όνειρα γλυκά». Η ειδυλλιακή παιδική ηλικία του Μάσιμο διαταράσσεται από το θάνατο της μητέρας του. Όταν η ιστορία έρθει η ώρα να επαναληφθεί, βρίσκει παρηγοριά στον ώμο μιας άλλης γυναίκα.



Η δημόσια συζήτηση -τουλάχιστον στα δημοφιλή social media- για τη Ροτόντα και τη νέα Παραλία καλά κρατεί. Η χρήση του μνημείου και τα… τραπεζοκαθίσματα με θέα τον Θερμαϊκό. Η συμμετοχή είναι ελεύθερη!
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Best of Network

Δείτε Επίσης