Καθαρή πόλη, καθαρές ψυχές

Καθαρή πόλη, καθαρές ψυχές

Η παράσταση «Καθαρή πόλη» των Ανέστη Αζά και Πρόδρομου Τσινικόρη ανεβαίνει στην Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου από τις 22 Δεκεμβρίου

Καθαρή πόλη, καθαρές ψυχές
Πέρυσι, ο Ανέστης Αζάς
και ο Πρόδρομος Τσινικόρης
Κλείσιμο
είχαν μία πολύ πρωτότυπη και προκλητική ιδέα. Η παράστασή τους, «Καθαρή πόλη», η οποία έκανε την πρεμιέρα της στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση δεν είχε ως κεντρικά πρόσωπα άτομα που αποφάσισαν να κάνουν μία ηρωική πράξη κάτω από ιδιαίτερες συνθήκες. Αντ’ αυτού, έθεσε στο επίκεντρό της ηρωίδες της καθημερινότητας. Ηρωίδες που προσπαθούν σε καθημερινή βάση να βγάλουν τα προς το ζην για τις ίδιες και για τις οικογένειές τους: ένα έργο όχι και τόσο εύκολο σε τελική ανάλυση…

Η παράσταση επιχειρεί να επαναπροσδιορίσει τα στερεότυπα μέσα από το βλέμμα και τις προσωπικές μαρτυρίες πέντε μεταναστριών καθαριστριών, «ειδικών» σε θέματα καθαριότητας. Ως θέατρο της πραγματικότητας, η «Καθαρή πόλη» διερευνά την ιστορική, φιλοσοφική και πολιτική διάσταση της έννοιας του «καθαρού», ενός όρου που αποτέλεσε τον βασικό πυλώνα της ρατσιστικής προπαγάνδας και οδήγησε στο ιδεολόγημα της «καθαρής» φυλής, που βρίσκει ολοένα και μεγαλύτερη απήχηση στις ημέρες μας.

Στην παράσταση μιλούν πέντε πραγματικές καθαρίστριες από διαφορετικές χώρες (Αλβανία, Βουλγαρία, Νότια Αφρική, Μολδαβία, Φιλιππίνες). Οι ιστορίες τους διαμορφώνουν νέες εικόνες της καθαρίστριας μετανάστριας. Από καθηγήτριες πανεπιστημίου μέχρι αρχιτεκτόνισσες στις χώρες καταγωγής τους, μητέρες και αγωνίστριες, οι γυναίκες αυτές θυσιάζονται στην Αθήνα του σήμερα για τους δικούς τους και παλεύουν με υπερφυσική δύναμη, σαν σούπερ ηρωίδες της καθημερινότητας.

Η επιτυχία της παράστασης την κατεύθυνε σε διάφορα φεστιβάλ ανά την Ευρώπη, όπου γνώρισε επίσης θετική υποδοχή. Τώρα, ήρθε η ώρα η «Καθαρή πόλη» να… επαναπατριστεί. Από αύριο, Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου, θα παρουσιάζεται Τετάρτη έως και Κυριακή (κάθε Παρασκευή και Κυριακή θα έχει αγγλικούς υπέρτιτλους) στην Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου, την καλλιτεχνική διεύθυνση της οποίας έχουν αναλάβει από πέρυσι οι Αζάς και Τσινικόρης. Πρωταγωνιστούν οι Mable Mosana, Rositsa Pandalieva, Fredalyn Resurreccion, Drita Shehi και Valentina Ursache, ενώ η παράσταση θα παρουσιάζεται έως τις 8 Ιανουαρίου.

Info
Εθνικό Θέατρο-Πειραματική Σκηνή
Πανεπιστημίου 48, Αθήνα
Γενική είσοδος: 10 ευρώ
Φωτογραφία παράστασης: Χριστίνα Γεωργιάδου

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης