Στη Στέγη επικρατεί το... Khaos

Στη Στέγη επικρατεί το... Khaos

Ο Λοράν Σετουάν χορογραφεί το χάος υπό τις μελωδίες των Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ, Τζον Κέιτζ και Βόλφγκανγκ Ριμ

Στη Στέγη επικρατεί το... Khaos
Στην αρχή υπήρξε το Χάος… Πηγαίνοντας ένα βήμα παραπέρα, όταν το χάος χορογραφείται από τον Λοράν Σετουάν με μουσική από τον Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ, ξεκινάει το “Khaos” στη Στέγη. Πώς μεταφράζεται το χάος στη χορογραφία; Υπάρχει τρόπος να είναι πραγματικά χαώδης μια χορογραφία, δηλαδή να μην επαναλαμβάνει κανένα μοτίβο ή φράση και να ανοίγεται στο άγνωστο; Ερωτήματα όπως αυτά, που έχουν διατυπωθεί και σε παλαιότερα έργα του Λοράν Σετουάν, βρίσκονται στο επίκεντρο της νέας του δουλειάς, “Khaos”, σε συμπαραγωγή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση, που παρουσιάζεται από τις 9 έως τις 11 Δεκεμβρίου.

Αν η πραγματικότητα γύρω μας αρχίζει και προσομοιάζει όλο και περισσότερο στο χάος, αν κάθε μας προσπάθεια να επαναφέρουμε την τάξη μάς οδηγεί ακόμα πιο βαθιά σε αυτό, τότε θα πρέπει να μάθουμε να το αναγνωρίζουμε, να σκεφτόμαστε πάνω σε αυτό και να δημιουργούμε με αυτό, γιατί σύντομα θα είναι το μοναδικό μοντέλο μας για το μέλλον.

Κλείσιμο
Το “Khaos” είναι ένα καλλιτεχνικό πείραμα, που επιχειρεί να πάει κόντρα στο ρεύμα της «χαοφοβίας», να ενσωματώσει το χάος και την αστάθεια που επιφέρει και να το κάνει δημιουργικό, δηλαδή απολαυστικό για τους χορευτές και για το κοινό. Χάρη σε ένα ειδικά σχεδιασμένο σύστημα ηχείων, η ακουστική σύλληψη του έργου δημιουργεί ασταθείς χώρους «μουσικού χάους» για τους θεατές και τους ερμηνευτές – τέσσερις χορευτές και τρεις μουσικούς. Η μουσική αφετηρία του πειράματος είναι κομμάτια των Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ, Τζον Κέιτζ και Βόλφγκανγκ Ριμ, συνθετών που έβαλαν στο παιχνίδι της σύνθεσης το άγνωστο και το ανεξέλεγκτο. Μέσα από την καλλιτεχνική διαδικασία, ο Λοράν Σετουάν επανατοποθετεί το χάος στον ρόλο της γενεσιουργού δύναμης και μας προτείνει μια εντελώς ξεχωριστή εμπειρία, που θα μας κάνει να ξαναδούμε στη διασάλευση της τάξης την ευκαιρία να αναδυθούν μπροστά στα μάτια μας νέοι κόσμοι.

Η παράσταση “Khaos” έκανε πρεμιέρα στο Βερολίνο, και ο βραβευμένος Λοράν Σετουάν την φέρνει στην Ελλάδα, όπου και χορογραφεί για πρώτη φορά, στοχεύοντας να μας μυήσει σε καλλιτεχνικά πειράματα με το ανεξέλεγκτο, και να μας διδάξει για το χάος, τη γένεση, και ό,τι μεσολαβεί στο ενδιάμεσο...

Στέγη Ιδρύματος Ωνάση - Κεντρική Σκηνή
Λεωφ. Ανδρέα Συγγρού 107, Αθήνα
Παραστάσεις: Από τις 9 μέχρι τις 11 Δεκεμβρίου στις 20.30
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 210 900 5800
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης