Αταξία και στη φωτογραφία

Αταξία και στη φωτογραφία

Μία έκθεση που φιλοδοξεί να εστιάσει την προσοχή του κόσμου σε ζητήματα που αφορούν το περιβάλλον

Αταξία και στη φωτογραφία
H Valerie Belin είναι η νικήτρια του φετινού διαγωνισμού φωτογραφίας Prix Pictet και παρέλαβε το βραβείο των 100.000 ελβετικών φράγκων κατά την τελετή απονομής που πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι. Η δουλειά της Belin, όπως και των υπόλοιπων επιλαχόντων του διαγωνισμού, θα εκτίθεται μέχρι τις 2 Οκτωβρίου στο κτίριο της πλατείας Κουμουνδούρου της Πινακοθήκης του Δήμου Αθηναίων.

Ο έκτος κύκλος του Prix Pictet έχει τον τίτλο Disorder (αταξία) και όπως επισημαίνει ο Κόφι Ανάν: «Η εποχή μας χαρακτηρίζεται από αταξία. Η ικανότητά μας να ελέγχουμε πολλαπλές πτυχές της ζωής μάς έχει δημιουργήσει την ψευδαίσθηση ότι έχουμε καταφέρει να κάνουμε τον πλανήτη να υπακούει στη θέλησή μας. Εντούτοις, η σαθρότητα αυτής της εικασίας αποκαλύπτεται με κάθε νέα πανδημία, σεισμό, τσουνάμι ή περίοδο ξηρασίας. Κάθε ημέρα που περνά, η ψευδαίσθηση ότι όλα είναι εντάξει διαλύεται».

Κλείσιμο
Στόχος του βραβείου Prix Pictet είναι με τη δύναμη της φωτογραφίας -κάθε είδους φωτογραφίας- να τραβήξει την προσοχή όλου του κόσμου στα ζητήματα της βιωσιμότητας, και ιδίως σε όσα αφορούν στο περιβάλλον. Περισσότεροι από 700 φωτογράφοι προτάθηκαν για τον κύκλο αυτό από τα 260 άτομα που επιλέγουν τις υποψηφιότητες και, μετά από γόνιμο διάλογο, η ανεξάρτητη κριτική επιτροπή επέλεξε 12 τελικούς διαγωνιζόμενους καλλιτέχνες. 

Αυτοί είναι οι εξής: Ilit Azoulay (Ισραήλ), Valérie Belin (Γαλλία), Matthew Brandt (Η.Π.Α.), Maxim Dondyuk (Ουκρανία), Alixandra Fazzina (Ηνωμένο Βασίλειο), Ori Gersht (Ισραήλ), John Gossage (Η.Π.Α.), Pieter Hugo (Νότια Αφρική), Gideon Mendel (Νότια Αφρική), Sophie Ristelhueber (Γαλλία), Brent Stirton (Νότια Αφρική) και Yang Yongliang (Κίνα).

Μετά την τελετή απονομής στο Παρίσι, η έκθεση Prix Pictet Disorder ταξίδεψε στο Somerset House του Λονδίνου, στο Μουσείο MAXXI της Ρώμης και στο CAB Art Center των Βρυξελλών. Μετά την Αθήνα, η έκθεση των έργων των επιλαχόντων φωτογράφων θα συνεχίσει τη διαδρομή της ανά τον κόσμο, ταξιδεύοντας σε σημαντικά διεθνή μουσεία και γκαλερί, όπως το Palau Robert στη Βαρκελώνη και το Museum of Photographic Art στο Σαν Ντιέγκο.


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης