H Aντιγόνη θέτει ξανά τα διλήμματα

H Aντιγόνη θέτει ξανά τα διλήμματα

Ο Στάθης Λιβαθινός σκηνοθετεί την τραγωδία του Σοφοκλή με την Αναστασία-Ραφαέλα Κονίδη στον πρωταγωνιστικό ρόλο

H Aντιγόνη θέτει ξανά τα διλήμματα

Ο Στάθης Λιβαθινός σκηνοθετεί την τραγωδία του Σοφοκλή με την Αναστασία-Ραφαέλα Κονίδη στον πρωταγωνιστικό ρόλο


Την Αντιγόνη του Σοφοκλή επέλεξε ο Στάθης Λιβαθινός για να δώσει το σκηνοθετικό του στίγμα στο φετινό Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου. Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου επιχειρεί για πρώτη φορά να ενώσει τρία σημαντικά κρατικά θέατρα μαζί, καθώς η παράσταση αφορά συμπαραγωγή του Εθνικού Θεάτρου, του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος και του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου.
Κλείσιμο

Το έργο, που θα κάνει πρεμιέρα στις 7 Ιουλίου στους Δελφούς στο Θέατρο Φρύνιχος, και στη συνέχεια θα ανέβει στην Επίδαυρο στις 15 και 16 Ιουλίου, θα συνδυάσει στη σκηνή τρεις γενιές ηθοποιών. Στον ρόλο της Αντιγόνης θα εμφανιστεί η νέα ηθοποιός Αναστασία-Ραφαέλα Κονίδη, ενώ παίζουν ακόμα η Μπέτυ Αρβανίτη, ο Δημήτρης Λιγνάδης, η Δήμητρα Βλαγκοπούλου, ο Βασίλης Μαγουλιώτης και άλλοι.



Η Αντιγόνη αποτελεί κορυφαίο έργο της αρχαίας ελληνικής δραματουργίας, όχι μόνο για την αρτιότητα της αλλά και για τη θεματική της σύγκρουσης μεταξύ των νόμων της ηθικής και των νόμων της πολιτείας που θίγει. Οι δύο ήρωες κρατάνε μέχρι το τέλος την τραγική τους θέση που τους έφερε η μοίρα. Η Αντιγόνη αποφασίζει να παραβεί τη διαταγή του βασιλιά της Θήβας, Κρέοντα, και να θάψει τον αδερφό της, απόφαση την οποία δεν μετανιώνει ακόμα και όταν ο βασιλιάς ζητάει να θαφτεί η ίδια ζωντανή σε μια σπηλιά.



Ωστόσο, τα δεινά που έχει προβλέψει ο μάντης Τειρεσίας δεν θα αργήσουν να γίνουν πραγματικότητα. Η καθυστερημένη υπαναχώρηση του βασιλιά δεν θα προλάβει την καταστροφή. Η Αντιγόνη έχει απαγχονιστεί μέσα στη φυλακή της, ο Αίμονας έχει αυτοκτονήσει και η Ευρυδίκη, γυναίκα του Κρέοντα, ακολουθεί τον γιο της στον θάνατο. Στην παράσταση παίζουν ζωντανά επί σκηνής κλαρινέτο ο Αλέξανδρος Μιχαηλίδης και ο Κώστας Τζέκος, κόρνο ο Γιάννης Γούναρης και ο Μάνος Βεντούρας, και τρομπόνι ο Γιάννης Καϊκης και ο Σπύρος Βέργης. Η νέα μετάφραση που χρησιμοποιείται είναι του Δημήτρη Μαρωνίτη και η μουσική του Χαράλαμπου Γωγιού.

Αναλυτικά η περιοδεία:
25 Ιουλίου, Κηποθέατρου Παπάγου
31 Ιουλίου, Αρχαίο Θέατρο Δωδώνης
3 Αυγούστου, Κατερίνη, Αρχαίο Θέατρο Δίου
6 Αυγούστου, Καβάλα, Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων
18 Αυγούστου, Θέατρο Ηλιδας
20 και 21 Αυγούστου, Πάτρα, Ρωμαϊκό Ωδείο
25 Αυγούστου, Δημοτικό Θέατρο Ηλιούπολης «Δημήτρης Κιντής»
29 και 30 Αυγούστου, Θεσσαλονίκη, Θέατρο Δάσους
2 Σεπτεμβρίου, Παλαιό Ελαιουργείο, Παραλία Ελευσίνας
10 Σεπτεμβρίου, Θέατρο Βράχων «Μελίνα Μερκούρη»
16-30 Σεπτεμβρίου, Κύπρος
{{{ articlebanner-330x100-triple-1 }}}
{{{ articlebanner-330x100-triple-2 }}}
{{{ articlebanner-330x100-triple-3 }}}

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Best of Network

Δείτε Επίσης