Από την Καλιφόρνια με... τρομπέτα

Από την Καλιφόρνια με... τρομπέτα

Ο τρομπετίστας Αμπρόουζ Ακινμουζίρε έρχεται στη Στέγη για μία και μοναδική παράσταση

Από την Καλιφόρνια με... τρομπέτα
Το όνομα του μπορεί να είναι δύσκολο να το προφέρουμε αλλά η μουσική ηχεί πολύ οικεία στα αυτιά μας. Ο τρομπετίστας Αμπρόουζ Ακινμουζίρε (Ambrose Akinmusire) από την Καλιφόρνια έρχεται στις 18 Μαρτίου στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση και ανυπομονούμε να τον απολαύσουμε στη σκηνή. Ο ίδιος είναι 34 χρόνων, έχει στο ενεργητικό του τρεις υπέροχους δίσκους, λαμβάνει συνεχώς διθυραμβικές κριτικές και μετράει δεκάδες μουσικά βραβεία.

Ο λυρισμός που βγάζει η τρομπέτα του έκανε τον New Yorker να τον χαρακτηρίσει ως συναρπαστικό νέο τρομπετίστα και bandleader με ξεχωριστή, λαμπερή σπίθα στο παίξιμο. Ο ίδιος βάζει τον πήχη ψηλότερα: στόχος του είναι η σύνθεση ενός τραγουδιού, μιας μελωδίας τόσο καλογραμμένης που να μην έχει την ανάγκη αυτοσχεδιασμών! Η μουσική του Αμπρόουζ Ακινμουζίρε αποτελεί μια δυναμική και, ταυτόχρονα, θεαματική και σύγχρονη πρόταση, με τεχνική άρτια αλλά απέριττη και έναν ήχο με σπάνια ηχοχρώματα και τραγουδιστική αμεσότητα.

Κλείσιμο
Ο Αμπρόουζ Ακινμουζίρε γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Ώκλαντ της Καλιφόρνια. Στα εφηβικά του χρόνια υπήρξε μέλος του Berkeley Jazz Ensemble· εκεί τον άκουσε και διέκρινε το ταλέντο του ο Στιβ Κόουλμαν, ένας από τους σημαντικότερους τζαζ σαξοφωνίστες των τελευταίων 40 χρόνων. Σε ηλικία 19 ετών, κι ενώ σπούδαζε στο Manhattan School of Music, βρέθηκε σε ευρωπαϊκή περιοδεία πλάι στον Κόουλμαν. Στη συνέχεια, έλαβε το διδακτορικό του από το Πανεπιστήμιο της Southern California παίζοντας ήδη «…λιγότερο σαν μεγάλο ταλέντο και πολύ περισσότερο σαν καταξιωμένος υψηλού επιπέδου μουσικός».

Επόμενος σταθμός του ήταν το Λος Άντζελες, όπου μαθήτευσε δίπλα σε εμβληματικές μορφές της τζαζ, όπως οι Wayne Shorter, Herbie Hancock, Terence Blanchard. Διαμόρφωσε προσωπικό ύφος, χωρίς περιττές επιδείξεις δεξιοτεχνίας, μελωδικό έως επιθετικό, ιδιαίτερο και αναγνωρίσιμο. Μετά από εγκωμιαστικές κριτικές και βραβεύσεις, εγκαταστάθηκε στη Νέα Υόρκη και έπαιξε με κορυφαία ονόματα, όπως οι Vijay Iyer, Aaron Parks, Esperanza Spalding, Jason Moran κ.ά. Σε εκείνη τη φάση τράβηξε την προσοχή της Blue Note Records, κάτι που έδωσε νέα προοπτική στην πορεία του.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης