Με το βλέμμα στους πρόσφυγες

Με το βλέμμα στους πρόσφυγες

Πέντε διαφορετικοί χώροι στο κέντρο της Αθήνας ανοίγουν τις πόρτες τους και φιλοξενούν τις άκρως ενδιαφέρουσες δράσεις του The Dome Event

Με το βλέμμα στους πρόσφυγες
Μία μοναδική, διεθνής διοργάνωση της plays2place productions πραγματοποιείται αυτό το τριήμερο, 26 έως 28 Φεβρουαρίου, σε πέντε διαφορετικά σημεία της Αθήνας με στόχο να προβάλει και να αναδείξει ανθρώπους, ιστορίες και πρωτοβουλίες από την Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή. Μία ευκαιρία να γνωρίσουμε και να γνωριστούμε, να μάθουμε και να κατανοήσουμε, να σκεφτούμε και να συζητήσουμε πάνω στο φλέγον προσφυγικό ζήτημα, να αφήσουμε χώρο στους ανθρώπους γύρω μας και στον άνθρωπο μέσα μας.

Ένα Forum Αλληλεγγύης, μία παράσταση–εγκατάσταση ντοκιμαντέρ, μια ανοιχτή συζήτηση για την εμπειρία της συγκατοίκησης με πρόσφυγες, ένα masterclass για τη λειτουργία του θεάτρου σε έναν προσφυγικό καταυλισμό και μία γιορτή για όλους με συλλογική κουζίνα και μουσικές από κάθε μεριά του κόσμου. Αυτές είναι οι πέντε εκδηλώσεις που αποτελούν τον κορμό του The Dome Event, που φέρνει στην Αθήνα 30 επιλεγμένες οργανώσεις που δίνουν καθημερινά τον δικό τους αγώνα στο πλευρό των προσφύγων. Μαρτυρίες και ίχνη ανθρώπων που αναγκάστηκαν να αφήσουν τα σπίτια τους λόγω του πολέμου και της ανέχειας και την ίδια στιγμή ιστορίες ανθρώπων που έκαναν σκοπό της ζωής τους να μην τους αφήσουν μόνους.

Κλείσιμο
Πέντε διαφορετικοί χώροι στο κέντρο της Αθήνας ανοίγουν τις πόρτες τους και φιλοξενούν τις άκρως ενδιαφέρουσες δράσεις του The Dome Event. Ας ρίξουμε όμως μία αναλυτικότερη ματιά:

DOME FORUM

Σήμερα, Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου και το Σάββατο, 27 Φεβρουαρίου, το Goethe Institut Athen στην Ομήρου φιλοξενεί, σε συνεργασία με την plays2place productions και το Cultural Innovators Network, το 1ο Διεθνές Forum Αλληλεγγύης για το προσφυγικό ζήτημα “Solidarity with/by the Refugees”. Εκπρόσωποι από 30 οργανώσεις από την Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή με ενεργή δράση στο προσφυγικό ζήτημα συναντιούνται, ανταλλάσσουν απόψεις και πρακτικές, ενημερώνουν το κοινό για τις δραστηριότητές τους. Πρόκειται για οργανώσεις που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή σώζοντας ζωές, όπως οι ελληνικές «Αγκαλιά» της Λέσβου, το Κίνημα Αλληλεγγύης Θεσσαλονίκης Ειδομένης, η Μετάδραση, η Legis από την ΠΓΔΜ, η επιχείρηση διασώσεων Sea Watch, αλλά και άλλες που ιδρύθηκαν στη Συρία και δρουν ακόμα εκεί, όπως το 15th Garden, το πρώτο δίκτυο για την επισιτιστική ισότητα των Σύρων εν καιρώ πολέμου και το Free Teachers and Pupils of Saraqeb, που ιδρύθηκε για να εξασφαλίσει την πρόσβαση των παιδιών στην εκπαίδευση στις κατεστραμμένες πόλεις της Συρίας.

Συμμετέχουν ακόμα οργανώσεις και παρατηρητήρια ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που αποσκοπούν στη διαφύλαξη και προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την τήρηση των διεθνών συμβάσεων και τη νομική υποστήριξη των προσφύγων και αιτούντων άσυλο, όπως η ProAsyl, το Open Migration, το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, όπως επίσης και οργανώσεις που δρουν για την εργασιακή και εκπαιδευτική υποστήριξη των προσφύγων, όπως το Workeer, ο πρώτος «πίνακας» ευρέσεως εργασίας για πρόσφυγες στη Γερμανία, και η Basmeh & Zeitooneh, μια πρωτοβουλία που υποστηρίζει την εργασιακή κατάρτιση γυναικών και παιδιών στον προσφυγικό καταυλισμό Σατίλα στο Λίβανο. Την ίδια στιγμή υπάρχουν και οργανώσεις που δρουν για την κοινωνική ένταξη και ενσωμάτωση των προσφύγων στις Ευρωπαϊκές κοινωνίες, όπως οι Refugees Welcome, που παρέχουν στέγη σε πρόσφυγες μέσω της συγκατοίκησης ή το Uber Den Tellerand Kochen, μια συλλογική κουζίνα για/από πρόσφυγες στη Γερμανία, αλλά και το Station Athens, ένα καλλιτεχνικό εργαστήρι για νέους μετανάστες και πρόσφυγες με έδρα το Μεταξουργείο.


DOME EXPERIENCE

Στο πλαίσιο του The Dome Event πραγματοποιείται από το Σάββατο, 27 Φεβρουαρίου, μέχρι τις 6 Μαρτίου μία παράσταση–εγκατάσταση ντοκιμαντέρ στο ξενοδοχείο Μπάγκειον στην Πλατεία Ομονοίας. Ο τίτλος της είναι “Traces” και φέρει τη σκηνοθετική και δραματουργική υπογραφή της Μάρθας Μπουζιούρη και της Γιολάντας Μαρκοπούλου. Οι θεατές περιπλανιούνται στον χώρο ακολουθώντας με τη βοήθεια μαρτυριών, εικόνων, ήχων, ντοκουμέντων και live perfomace την προσφυγική διαδρομή. Προσωπικά αντικείμενα, φωτογραφίες, άνθρωποι στον πραγματικό τους ρόλο μέσα στα άδεια δωμάτια του πρώην ξενοδοχείου μας κάνουν κοινωνούς της προσφυγικής εμπειρίας. Τι σημαίνει προσφυγική κρίση; Πώς κατανοούμε αυτό που βιώνουμε ως άνθρωποι, ως ανθρωπότητα, και πώς θα εγγραφεί στη συλλογική μας μνήμη σε πέντε, δέκα ή 100 χρόνια από τώρα;

DOME DISCUSSION

Θα μπορούσατε να σκεφτείτε να συγκατοικείτε με έναν πρόσφυγα στο σπίτι σας; Η πρωτοβουλία Refugees Welcome, που ξεκίνησε από τη Γερμανία και πλέον έχει επεκταθεί σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, υποστηρίζει την ιδέα της φιλοξενίας προσφύγων σε σπίτια οικογενειών, νέων ή φοιτητών με τη μορφή συγκατοίκησης, αντί της στέγασής τους σε κέντρα υποδοχής. Το Σάββατο, 27 Φεβρουαρίου, στις 5:30 το απόγευμα στην Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου θα έχουμε την ευκαιρία να ακούσουμε την εμπειρία μίας τέτοιας μεικτής «οικογένειας», που αποτελείται από ένα ζευγάρι Ισπανών και τον συγκάτοικό τους πρόσφυγα από τη Συρία, οι οποίοι έρχονται στην Ελλάδα για να συζητήσουν μαζί μας και να διαλύσουν τα όποια στερεότυπα. Όλα αυτά στο πλαίσιο της ανοιχτής συζήτησης “A home to share”.

DOME MASTERCLASS

Ποιος είναι ο ρόλος της Τέχνης και συγκεκριμένα του Θεάτρου σε έναν προσφυγικό καταυλισμό; Οι περισσότεροι θα απαντήσετε ότι είναι κάτι δευτερεύον. Η πρωτοβουλία Good Chance Calais έχει διαφορετική άποψη και έρχεται στην Αθήνα για να παρουσιάσει στο ελληνικό κοινό τη χρήση και εφαρμογή θεατρικών μεθόδων στον χώρο ενός προσφυγικού καταυλισμού. Όλα αυτά μέσα από ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον masterclass με τίτλο “A Stage in the Jungle”, που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή στις 12 το μεσημέρι στον Πολιτιστικό Χώρο Συνεργείο στο Μεταξουργείο. Το Good Chance Calais είναι ένα προσωρινό θέατρο στον καταυλισμό του Καλαί στη Γαλλία (κοντά στα σύνορα με τη Μεγάλη Βρετανία), όπου προσφέρει εργαστήρια και εκδηλώσεις στους πρόσφυγες και δημιουργεί μαζί τους παραστάσεις. Την ίδια στιγμή είναι πάντα ανοιχτό σε ανθρώπους που θέλουν να δουλέψουν μαζί τους και να ενθαρρύνουν τους πρόσφυγες να μοιραστούν την ιστορία τους μέσα από το θέατρο και τις τέχνες.

DOME FEAST

Και για το φινάλε μία μεγάλη γιορτή στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων. Μία γιορτή, που δεν χωράει διακρίσεις! Την Κυριακή, στις 14:30 το μεσημέρι, είμαστε όλοι προσκεκλημένοι σε μια γιορτή με συλλογική κουζίνα και μουσικές από κάθε μεριά του κόσμου. Οι πρόσφυγες από το Κέντρο Φιλοξενίας του Ελαιώνα μαζί με τους διεθνείς προσκεκλημένους του The Dome Event και όλους εμάς -άνθρωποι δηλαδή διαφορετικών εθνικοτήτων και με διαφορετικές πολιτισμικές προσλαμβάνουσες– συναντιόμαστε στην Τεχνόπολη, μαγειρεύουμε, χορεύουμε και γιορτάζουμε το μαζί χωρίς να χάνουμε τίποτα από τη διαφορετικότητά μας. Γιατί δεν υπάρχει καλύτερη πατρίδα από την αγκαλιά.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης