Μπροστά και πίσω από τον φακό

Μπροστά και πίσω από τον φακό

Ο Λεωνίδας Κουργιαντάκης παρουσιάζει την πρώτη ατομική του έκθεση με τίτλο «Έκθεση σε 7''» στο Μουσείο Μπενάκη

Μπροστά και πίσω από τον φακό
Ο Λεωνίδας Κουργιαντάκης
είναι ο άγρυπνος φρουρός των εκθέσεων του Μουσείο Μπενάκη εδώ και χρόνια. Όταν το κοινό έχει αποχωρήσει και οι υπάλληλοι του Μουσείου κλείνουν τις τελευταίες εκκρεμότητες πριν αποχωρήσουν, εκείνος παίρνει στα χέρια τη φωτογραφική του μηχανή και πιάνει δουλειά. Όλες οι εκθέσεις του Μουσείου σε όλα τα κτήρια έχουν φωτογραφηθεί από τον Λεωνίδα, δίνοντας την ευκαιρία για ένα τεράστιο φωτογραφικό αρχείο.

Κλείσιμο
Όλα αυτά, όμως, είναι μόνο το ένα κομμάτι της δουλειάς του, αυτό που αφορά αποκλειστικά το Μουσείο και την προσωπική σχέση του Λεωνίδα με τη διοίκησή του. Γιατί από τις 10 Φεβρουαρίου βγήκε στο φως και μια πτυχή αυτής της συνεργασίας που μόνο ελάχιστοι γνώριζαν. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια ο ταλαντούχος φωτογράφος αποφάσισε να αντιστρέψει λιγάκι τους ρόλους. Να μην είναι απλώς ο φωτογράφος μιας έκθεσης, αλλά και ο θεατής της. Να μην είναι απλώς πίσω από την μηχανή αλλά και μπροστά. Να μην αποτυπώνει απλώς ένα έργο τέχνης, αλλά και να δημιουργεί ένα δικό του από την αρχή. 



Για να γίνουν όλα αυτά αρκούν 7 δευτερόλεπτα, χρόνος που έχει δώσει και το όνομα της «Εκθεσης σε 7''», ο χρόνος δηλαδή που απαιτείται από την στιγμή που θα πατήσει ο Λεωνίδας το κλείστρο μέχρι να πάρει θέση στη φωτογραφία. Όπως λέει ο ίδιος: «Δεν αποτυπώνεται αποκλειστικά και μόνο το έργο ενός καλλιτέχνη, αλλά και η καλλιτεχνική ματιά ενός φωτογράφου. Η κάθε έκθεση διασώζεται στον χρόνο μαζί με το βλέμμα του φωτογράφου που την απαθανάτισε και κατ’ επέκταση μαζί με το βλέμμα των ανθρώπων του μουσείου στα χέρια των οποίων εμπιστεύεται το έργο του ο κάθε καλλιτέχνης».



Με τη συγκεκριμένη έκθεση ο Κουργιαντάκης μας προσφέρει ένα φωτογραφικό, αλλά και καλλιτεχνικό, εικαστικό σχόλιο πάνω στον ρόλο και τη λειτουργία του Μουσείου και κατ’ επέκταση την έννοια του εκθέτειν. Ως φωτογράφος πέρασε από μια διεκπεραιωτικού τύπου φωτογραφία, από το φωτογραφικό τεκμήριο ενός ξένου καλλιτεχνικού έργου στην προσωπική δημιουργία. Κάθε του φωτογραφική εικόνα είναι κατ’ αρχάς μια καλλιτεχνικά άρτια φωτογραφία, ένα αυτόνομο φωτογραφικό δημιούργημα, αλλά και μια ψηφίδα ενός ενιαίου εικαστικού έργου που έχει ως άξονα τα έργα και τις ημέρες του μουσείου Μπενάκη. 

Info
Έκθεση σε 7''
έως 3 Απριλίου
Μουσείο Μπενάκη
Κουμπάρη 1, Κολωνάκι
Επιμέλεια έκθεσης: Σπύρος Γιανναράς, Αλίκη Τσίργιαλου
Αρχιτεκτονικός σχεδιασμός: Ναταλία Μπούρα
Γραφιστικές εφαρμογές: Ντόρα Πικιώνη
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης