Μπογέας αλά Νίκολσον

Μπογέας αλά Νίκολσον

Ο Μάκης Μπογέας πρωταγωνιστεί στο νέο έργο του Poka-Yio, Κούκος, εμπνευσμένο από τη Φωλιά του Κούκου

Μπογέας αλά Νίκολσον
Ο Μάκης Μπογέας γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στην Καλλιθέα. Η καταγωγή του είναι από το Οίτυλο της Μάνης, αλλά ο ίδιος νιώθει ότι έρχεται από την Αφρική, με την αγαπημένη του χώρα να παραμένει η Αιθιοπία. Αποφοίτησε από το τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων της ΑΣΟΕΕ, ενώ παράλληλα σπούδασε και υποκριτική. Οπως εξηγεί, με το θέατρο ασχολήθηκε για να ταξιδεύει σε κόσμους που δεν μπορεί να επισκεφθεί και για να ενσαρκώνει χαρακτήρες και προσωπικότητες που δεν έχουν σχέση με τη δική του.

Κλείσιμο


Την έμπνευσή του την αντλεί από τον Brando, τον Dean και τον Bogard, τους οποίους θεωρεί μέχρι και σήμερα αξεπέραστους. Στην ερώτηση τι είναι το θέατρο μου απαντά: «Το θέατρο δεν περνά μηνύματα αλλά ανοίγει κανάλια –διαδρομές-σκέψεις για το μυαλό». Αγαπημένος του συγγραφέας είναι ο Kerouac, τραγουδιστής ο Morrison και θεατρικός συγγραφέας ο Tennessee Williams. Στην κουβέντα μας δεν σταματά να μου λέει για όσα τον χαρακτηρίζουν αλλά και τον τρόπο ζωής που έχει διαλέξει. Ξεχωρίζω πως έχει δει πάνω από 3.000 ταινίες, έχει πιει 1000 διαφορετικές μπίρες από όλο τον κόσμο και έχει στην κατοχή του περίπου 800 δίσκους βινυλίου. Παρόλα αυτά, όπως λέει, το συκώτι του είναι καλά… ακόμα.

Μεγάλωσε με ροκ ακούσματα αλλά πλέον είναι φανατικός ακροατής της reggae καθώς τη θεωρεί μουσική πνευματικής αφύπνισης, ισότητας και αλληλεγγύης. Εμπνέεται από τους Ghandi, Mandela, Μalcolm Χ, Dr. Luther King ενώ αυτό που ονειρεύεται είναι μια ταινία με τον Scorsese στο Hollywood. Με περηφάνια μου λέει ότι είναι συνιδρυτής του Until That Day -οργάνωση για τα ανθρώπινα δικαιώματα- αλλά και μέλος του Generation 2.0
. Για το τελευταίο ειδικά βοήθησε στην δημιουργία του βίντεο της ιθαγένειας, επειδή πιστεύει ότι όλοι οι άνθρωποι είναι ίσοι αλλά όχι ίδιοι.



Αυτός είναι σε γενικές γραμμές ο ηθοποιός Μάκης Μπογέας. Συναντηθήκαμε λοιπόν στην Καλλιθέα για να μου εξηγήσει τι είναι αυτό που θα κάνει από τις 25 Απριλίου έως τις 31 Μαΐου στο Studio Poka-Yio, Κερατσινίου 72 στο Μεταξουργείο. Η παράσταση λέγεται Κούκος και είναι μια θεατρική διασκευή που ο εικαστικός Poka-Yio δούλεψε με αφορμή το βιβλίο και την ταινία “One Flew Over The Cuckoo's Nest” – γνωστή στην Ελλάδα ως Η Φωλιά του Κούκου. Πρόκειται για ένα μονόλογο - πρόκληση για τον Μάκη, αφού είναι η πρώτη φόρα που θα παίξει έναν τόσο απαιτητικό ρόλο. «Το έργο Κούκος», εξηγεί, «είναι στην ουσία η μεταφορά της ταινίας και του ομώνυμου βιβλίου στη σημερινή Ελλάδα της κρίσης. Ο ήρωας είναι ένα αποτυχημένο Golden Boy, ένας μάνατζερ που βρέθηκε ξαφνικά στο περιθώριο. Άδειος και απόκληρος βρίσκεται στο ψυχιατρείο και θυμάται τις χρυσές του στιγμές».



Ο Μάκης Μπογέας επισκέφτηκε δημόσια ψυχιατρικά κέντρα και κέντρα ψυχικής υγείας για να παρατηρήσει και να μιλήσει με εξειδικευμένους γιατρούς. Στην ερώτηση τι ακριβώς είδε εκεί μέσα αρνήθηκε να απαντήσει λέγοντας μου ότι «αυτό το κρατώ για μένα. Ο Κούκος καταστρέφεται γιατί είναι σε επιφανειακή σχέση με τα πράγματα. Έζησε τα ψέματα της δεκαετίας του 90 και κάηκε. Είχε επιφανειακούς στόχους, έτρεφε αυταπάτες, όπως όλοι μας που μας φταίνε οι υπόλοιποι και όχι ο εαυτός μας. Ο Ινδιάνος είναι το υπερεγώ του και η Νοσοκόμα δρα ως φόβος τιμωρίας. Ποιος και τι είναι όμως στην πραγματικότητα; Είναι ένας Νεοέλληνας στο ψυχιατρείο, βυθισμένος στην ανυπαρξία, αναμασά τη σύντομη επιτυχία του και βρίσκεται χωρίς ελπίδες αντιμέτωπος με τους προσωπικούς του φόβους και τα τραύματα από την παιδική του ηλικία. Καλείται να αμφισβητήσει τα ιδανικά του αλλά δεν έχει ούτε τον τρόπο ούτε τα εργαλεία για να το κάνει».

Ο Μάκης Θεωρεί ότι ο Κούκος είναι ένας από τους πιο απαιτητικούς δραματικούς ρόλους που θα ερμηνεύσει ποτέ και τον θεωρεί μια μικρογραφία της σημερινής κοινωνίας μας. Ένας αντιήρωας. Ένας άνθρωπος - παράδειγμα προς αποφυγή.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης