Κίνα: Πυρκαγιά έπληξε το γνωστό ναό Jokhang στη Λάσα

Κίνα: Πυρκαγιά έπληξε το γνωστό ναό Jokhang στη Λάσα

Άγνωστη παραμένει η έκταση των ζημιών – Το μοναστήρι χτίστηκε τον 7ο αιώνα και περιλαμβάνεται στην Παγκόσμια Πολιτιστική Κληρονομιά της Unesco

Κίνα: Πυρκαγιά έπληξε το γνωστό ναό Jokhang στη Λάσα
Πυρκαγιά ξέσπασε χθες στο διάσημο ναό Jokhang στη Λάσα, έναν από τους πιο ιερούς χώρους του θιβετιανού βουδισμού. Η πυρκαγιά τέθηκε γρήγορα υπό έλεγχο, σύμφωνα με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης, ενώ έχει κατασβεσθεί. Παρότι δεν υπάρχουν τραυματίες, η έκταση των ζημιών παραμένει άγνωστη. 

Το μοναστήρι, που χτίστηκε τον 7ο αιώνα στην παλιά πόλη της Λάσας περιλαμβάνεται στην Παγκόσμια Πολιτιστική Κληρονομιά της Unesco. 

Αξιωματούχος του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος στο Θιβέτ μετέβη αμέσως στο σημείο της πυρκαγιάς, σύμφωνα με την εφημερίδα Tibet Daily.

Στις φωτογραφίες που αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, διακρίνεται ένα μέρος της στέγης του μοναστηριού να φλέγεται και ένα πυκνό σύννεφο καπνού να το έχει σκεπάσει.

Ωστόσο, Θιβετιανοί που ζουν στο εξωτερικό έγραψαν ότι οι φωτογραφίες και πληροφορίες που δημοσιεύτηκαν για την πυρκαγιά λογοκρίθηκαν γρήγορα. 
Κλείσιμο

Πηγές στη Λάσα, δήλωσαν ότι «η αστυνομία απείλησε όσους τυχόν δημοσιεύσουν φωτογραφίες ή πληροφορίες που δεν είναι επίσημες σχετικά με τη φωτιά», έγραψε στο Twitter ο Ρόμπερτ Μπάρνετ, ειδικός για το Θιβέτ που έχει την έδρα του στο Λονδίνο.


Η καταστροφή σημειώθηκε την ώρα που οι Θιβετιανοί γιόρταζαν το Σάββατο το Λοσάρ, την παραδοσιακή τους Πρωτοχρονιά που άρχισε την Παρασκευή, όπως και η κινεζική Πρωτοχρονιά με την οποία άρχισε το νέο σεληνιακό έτος του Σκύλου. Επομένως, το μοναστήρι ήταν κλειστό για το κοινό το Σάββατο.

Η Κίνα, η οποία πήρε τον έλεγχο του Θιβέτ το 1950, κατηγορείται συχνά για άσκηση πολιτικής που έχει στόχο να αφανίσει τον θιβετιανό πολιτισμό που βασίζεται στον Βουδισμό.

Το Πεκίνο διαβεβαιώνει, από την πλευρά του, ότι προσέφερε στην περιοχή των Ιμαλαΐων καλύτερες συνθήκες διαβίωσης.


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης