PROTOTHEMA

Κόσμος

Απάντηση στα γυμνάσια μεταξύ Ρωσίας - Λευκορωσίας

Ανεβαίνουν οι «τόνοι» στη Βαλτική: Στρατιωτικές ασκήσεις Σουηδίας-ΗΠΑ την ίδια ώρα με τις ρωσικές

Ανεβαίνουν οι «τόνοι» στη Βαλτική: Στρατιωτικές ασκήσεις Σουηδίας-ΗΠΑ την ίδια ώρα με τις ρωσικές

Η στρατιωτική άσκηση που ονομάστηκε Aurora 17, η μεγαλύτερη εδώ και πάνω από δύο δεκαετίες, περιλαμβάνει συνολικά 19.000 σουηδικά στρατεύματα, καθώς και 1.435 στρατιώτες από τις ΗΠΑ

Η Σουηδία φιλοξενεί τα μεγαλύτερα στρατιωτικά της γυμνάσια, μέχρι στιγμής σε αυτόν τον αιώνα, με στόχο να προετοιμαστεί για πιθανή ρωσική επίθεση. Ο αριθμός των εμπλεκομένων στρατευμάτων υπερβαίνει κατά αρκετές χιλιάδες τους συμμετέχοντες στις ασκήσεις μεταξύ Ρωσίας-Λευκορωσίας με την ονομασία Zapad 2017.Η στρατιωτική άσκηση που ονομάστηκε Aurora 17, η μεγαλύτερη εδώ και πάνω από δύο δεκαετίες, περιλαμβάνει συνολικά 19.000 σουηδικά στρατεύματα, καθώς και 1.435 στρατιώτες από τις ΗΠΑ. Μη μέλος του ΝΑΤΟ, η Σουηδία θα φιλοξενήσει επίσης προσωπικό από περίπου 40 κρατικές υπηρεσίες από τη Δανία, την Εσθονία, τη Φινλανδία, τη Γαλλία, τη Λιθουανία, τη Νορβηγία και τις Ηνωμένες

«Είναι η μεγαλύτερη, η επιβλητικότερη στρατιωτική άσκηση που έχουμε κάνει εδώ και 23 χρόνια. Ασκούμαστε σε ένα πλαίσιο όπου βρισκόμαστε σπίτι μας και προστατεύουμε τη χώρα μας, κάτι που συμβαίνει όταν υπάρχει στρατιωτική επιθετικότητα προς μια χώρα», δήλωσε την Τετάρτη ο Σουηδός αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Μίκαελ Μπίντεν.Η Σουηδία λέει επίσης ότι οι ασκήσεις γίνονται με το ένα μάτι του συνασπισμού να είναι στραμένο προς τη Ρωσία.

«Η Ρωσία είναι η χώρα που επηρεάζει την ασφάλεια στην Ευρώπη αυτή τη στιγμή με τις ενέργειές της - την προσάρτηση της Κριμαίας και τις συνεχιζόμενες μάχες στην ανατολική Ουκρανία. Είναι λοιπόν σαφές ότι παρακολουθούμε πολύ προσεκτικά τι κάνει η Ρωσία», δήλωσε ο Μπίντεν.

Η Μόσχα επανέλαβε ότι η Κριμαία επανενώθηκε με τη Ρωσία το 2014, μετά από δημοψήφισμα, όπου το 96% των κατοίκων της ενέκρινε την κίνηση.


Η Στοκχόλμη τονίζει ότι οι συνεχιζόμενες ασκήσεις, οι οποίες θα διαρκέσουν μέχρι τις 20 Σεπτεμβρίου, δεν είναι ασκήσεις του ΝΑΤΟ, αλλά οι εθνικές αμυντικές ασκήσεις της Σουηδίας. Η συμμετοχή στρατευμάτων ξένων δυνάμεων είναι ευπρόσδεκτη σε περίπτωση πιθανής επιθετικότητας που ενδέχεται να αντιμετωπίσει η Σουηδία από τη Ρωσία. Τα γυμνάσια που διεξάγονται στον αέρα, στην ξηρά και στη θάλασσα συγκεντρώνονται στο Γκότλαντ, σε περιοχές γύρω από τη Στοκχόλμη, το Μέλερντάλεν και το Γκέτεμποργκ.

«Χτίζουμε την ασφάλειά μας μαζί με άλλους. Είμαστε έτοιμοι να παράσχουμε υποστήριξη αλλά και να λάβουμε υποστήριξη όταν χρειαστεί», δήλωσε ο  Μπίντεν. «Το μήνυμα που στέλνει η Σουηδία είναι ότι είμαστε εδώ, είμαστε διατεθειμένοι να αναλάβουμε την ευθύνη για τη σταθερότητα και την ασφάλεια στο περιβάλλον».

«Το κάνουμε μόνοι μας, αλλά το κάνουμε και μαζί με διεθνείς εταίρους. Αυτό είναι το μήνυμα που στέλνουμε σε όλο τον κόσμο»,  τόνισε ο Μπίντεν.
Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε όλη την έκτακτη επικαιρότητα πρώτοι!
Ακολουθήστε μας στα

Ε Λ Λ Η Ν Α Σ - ΣΟΥΗΔΙΑ14/09/201716:44

Σουηδικές ασκήσεις με νοικιασμένα τεθωρακισμένα. Τα Λέοπαρντ που βλέπετε στην φωτογραφία τα έχει νοικιάσει η "πλούσια" Σουηδία από την Γερμανία. Ο Σουηδικός στρατός είναι υπό κατάρρευση τα τελευταία 20 χρόνια αφού όλες οι κυβερνήσεις (δεξιές και σοσιαλιστικές) είχαν μειώσει τις δαπάνες για την άμυνα στο ελάχιστο

Απάντηση
Ε Λ Λ Η Ν Α Σ - ΣΟΥΗΔΙΑ14/09/201716:32

Ποιος θα πολεμήσει για την Σουηδια σε περίπτωση Ρωσικής εισβολής;; Όχι οι Γιάνκηδες βέβαια. Ο στρατός στην Σουηδία δεν είναι υποχρεωτικός και δεν είναι πολλοί αυτοί που θέλουν να υπηρετήσουν στον στρατό που έχει άνδρες και γυναίκες. Οι Σουηδεζες θα υπερασπιστούν την χώρα;; Μόλις δουν τους Ρωσους αντί να σηκώσουν τα όπλα να τους πυροβολήσουν θα κατεβάσουν τα βρακιά τους όπως έκαναν και με τους Γερμανούς κατά τον β' παγκόσμιο πόλεμο

Απάντηση
Ε Λ Λ Η Ν Α Σ - ΣΟΥΗΔΙΑ14/09/201716:23

Η Σουηδια κατά τ' άλλα υποστηρίζει ότι είναι ουδέτερη χώρα. Κατά τον Β' παγκόσμιο πόλεμο συνεργάσθηκαν με τους ΝΑΖΙ, μέχρι και σιδηρομεταλλεύματα από τα σουηδικά ορυχεία της βόρειας Σουηδίας πουλούσαν στον Χίτλερ για να φτιάξει κανόνια και τάνξ, τα σουηδικά τρένα που ήταν νοικιασμένα στους ΝΑΖΙ κουβαλούσαν Εβραίους στο Αουσβιτς, και σήμερα είναι κώλος και βρακί με τους Γιάνκηδες. Όπου υπάρχει υπερδύναμη η Σουηδία γίνεται κολλιτσίδα, μελλοντικά θα υποστηρίζουν οι διπρόσωποι Σουηδοί όπως και παλιά ότι ήταν "ΟΥΔΕΤΕΡΟΙ"

Απάντηση

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

2500  χαρακτήρες απομένουν

* Υποχρεωτικά πεδία