Σουηδία: Σφοδρές επικρίσεις σε υπουργό για τη μαντίλα που φόρεσε κατά την επίσκεψη στο Ιράν

Σουηδία: Σφοδρές επικρίσεις σε υπουργό για τη μαντίλα που φόρεσε κατά την επίσκεψη στο Ιράν

Η σουηδική κυβέρνηση υπερασπίστηκε την απόφασης της υπουργού Εμπορίου, λέγοντας ότι σε αντίθετη περίπτωση θα παραβίαζε τη νομοθεσία του Ιράν

Σουηδία: Σφοδρές επικρίσεις σε υπουργό για τη μαντίλα που φόρεσε κατά την επίσκεψη στο Ιράν
Σφοδρές επικρίσεις δέχεται τα τελευταία 24ωρα η υπουργός Εμπορίου της Σουηδίας από φεμινιστικές οργανώσεις της χώρας, καθώς στην πρόσφατη επίσκεψή της στο Ιράν επέλεξε, τόσο η ίδια, όσο και οι γυναίκες αξιωματούχοι που συμμετείχαν στη σουηδική αντιπροσωπεία, να φορέσουν μαντίλα στις δημόσιες εμφανίσεις τους.

Η Αν Λίντε επισκέφθηκε με την ομάδα της την Τεχεράνη την περασμένη εβδομάδα για την υπογραφή μιας σειράς εμπορικών συμφωνιών. Ωστόσο, όταν επέστρεψε, βρέθηκε αντιμέτωπη με την οργή πολλών συμπατριωτών της, οι οποίοι ένιωσαν ότι η εμφάνισή της πρόδιδε τις φεμινιστικές αρχές της κυβέρνησης.

Η σουηδική κυβέρνηση υπερασπίστηκε την απόφασή της υπουργού Λίντε λέγοντας ότι, αν η ίδια και οι άλλες γυναίκες στην αντιπροσωπεία δεν φορούσαν μαντίλα, θα παραβίαζαν τον ιρανικό νόμο.

Κλείσιμο
«Η κίνηση αυτή ήταν καταστροφική για αυτό που ονομάζουμε φεμινιστική εξωτερική πολιτική», δήλωσε ο επικεφαλής του κόμματος των Φιλελευθέρων Γιαν Μπγκιόρκλουντ ο οποίος επισήμανε ότι το Ιράν καταπιέζει τις γυναίκες μέσω της νομοθεσίας.

Απαντώντας, η κ. Λίντε δήλωσε σε τοπική εφημερίδα ότι δεν ήταν διατεθειμένη να παραβεί τον ιρανικό νόμο, εξηγώντας ότι η μόνη άλλη επιλογή θα ήταν να αποσταλεί αντιπροσωπεία μόνο από άνδρες. 

Τον Δεκέμβριο, η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας Ούρσουλα βον ντερ Λέγιεν δέχθηκε ιδιαίτερα θετικά σχόλια στη χώρα της για την απόφασή της να μη φορέσει μαντίλα κατά την επίσκεψή της στη Σαουδική Αραβία, δηλώνοντας μάλιστα ότι ήταν «αναφαίρετο δικαίωμά της ως γυναίκα».

Ωστόσο, τον δρόμο είχε δείξει μερικούς μήνες νωρίτερα η σύζυγος του τότε προέδρου των ΗΠΑ, Μισέλ Ομπάμα, η οποία προκάλεσε σάλο στη Σαουδική Αραβία με την εμφάνισή της με ακάλυπτο κεφάλι.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης