Τρεις νεκροί και δεκάδες τραυματίες από τα 6,2 Ρίχτερ στην Ιαπωνία

Τρεις νεκροί και δεκάδες τραυματίες από τα 6,2 Ρίχτερ στην Ιαπωνία

Επτά άνθρωποι νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση - Με γιλέκο για να προστατευτεί από τη ραδιενέργεια ο πρωθυπουργός - Νέα σεισμική δόνηση 6,4 Ρίχτερ

Τρεις νεκροί και δεκάδες τραυματίες από τα 6,2 Ρίχτερ στην Ιαπωνία
Τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και τουλάχιστον 100 τραυματίστηκαν όταν σεισμός μεγέθους 6,2 της κλίμακας Ρίχτερ έπληξε την Ιαπωνία.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του ιαπωνικού Τύπου περίπου επτά νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση και μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία της περιοχής Κουμαμότο, όπου σε απόσταση 11 χλμ. υπολογίζεται το επίκεντρο του σεισμού.

Τοπικές εφημερίδες αναφέρουν πως περίπου 16.000 κατοικίες στο Κουμαμότο έχασαν την παροχή ηλεκτροδότησης εξαιτίας της ισχυρής σεισμικής δόνησης, ενώ σε περισσότερα από 38.000 διεκόπη η παροχή γκαζιού.

Κλείσιμο
Σύμφωνα με την εφημερίδα Independent, δεν έχει εκδοθεί προειδοποίηση για τσουνάμι, ωστόσο το Mikado Shimbum, ένα τοπικό αγγλόφωνο πρακτορείο ειδήσεων κάνει λόγο για προβλήματα που προκλήθηκαν από τον σεισμό.

Ωστόσο, λίγες ώρες μετά τον σεισμό 6,2 βαθμών, σημειώθηκε νεότερη σεισμική δόνηση μεγέθους 6,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ νοτιοδυτικά της χώρας.

Εντούτοις, η Μετεωρολογική Υπηρεσία Ιαπωνίας ανακοίνωσε πως δεν υπάρχει κίνδυνος πρόκλησης τσουνάμι έπειτα από τον μετασεισμό.

Στο μεταξύ, ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Σίνζο Αμπε, απευθύνθηκε στους πολίτες φορώντας ειδικό προστατευτικό γιλέκο για να αποφύγει πιθανή διαρροή ραδιενέργειας από τους πυρηνικούς σταθμούς ενέργειας.

Προς το παρόν, πάντως, δεν υπάρχουν αναφορές για ζημιές στους τρεις πυρηνικοί σταθμοί ενέργειας που βρίσκονται κοντά στην νήσο Κιούσου όπου βρίσκεται η πόλη Κουμαμότο.

Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας με ειδικό προστατευτικό γιλέκο


Ενδεικτικό της κατάστασης που επικράτησε έπειτα από τα πρώτα λεπτά μετά την ισχυρή δόνηση, είναι το γεγονός ότι παρουσιαστές δελτίου ειδήσεων εμφανίστηκαν με ειδικό κράνος για να μεταδώσουν τα νεότερα σχετικά με το σεισμό.





Ο Γιοσιχίντε Σούγκα, εκπρόσωπος της ιαπωνικής κυβέρνησης, δήλωσε πως από τον σεισμό που έπληξε το κεντρικό Κουμαμότο, σε βάθος 10 χλμ. υπάρχουν αναφορές για κατοικίες που έχουν καταρρεύσει, αλλά επισήμανε πως «δεν υπάρχουν αναφορές για ανωμαλίες στους πυρηνικούς σταθμούς».

Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης πρόσθεσε: «Προσπαθούμε να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να εκτιμήσουμε τις ζημιές» και κάλεσε τους πολίτες να δώσουν προσοχή στις πληροφορίες που μεταδίδονται από το ραδιοφώνο και την τηλεόραση, να βοηθήσουν ο ένας τον άλλον και να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους.

Την ίδια στιγμή, το αστυνομικό τμήμα του Κουμαμότο ανακοίνωσε πως ενδέχεται να υπάρχουν εγκλωβισμένοι σε κτίρια που έχουν καταρρεύσει.

Ιάπωνας αξιωματούχος μιλώντας στο Associated Press δήλωσε πως οι τοίχοι μερικών κατοικιών καθώς και τμήμα της οροφής του δημαρχείου της περιοχής έχουν καταρρεύσει.

Την ίδια ώρα, το τηλεοπτικό δίκτυο NHK ανέφερε πως ξέσπασε πυρκαγιά σε κτίριο στην περιοχή Μασίκι, όπου μία γυναίκα βρέθηκε αναίσθητη και σε σοβαρή κατάσταση. Παράλληλα, πολλά από τα δρομολόγια τρένων διεκόπησαν για προληπτικούς λόγους.


Εικόνες από τις ζημιές που προκάλεσε ο σεισμός













Βίντεο με τις πρώτες εικόνες μετά τη σεισμική δόνηση


Βίντεο από τις πρώτες στιγμές του σεισμού
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης