Κυβερνητική «επιχείρηση» σε βουλευτές και κόμμα για να περάσουν τα νέα μέτρα

Κυβερνητική «επιχείρηση» σε βουλευτές και κόμμα για να περάσουν τα νέα μέτρα

Η ψήφιση των μέτρων θα γίνει ρύθμιση για το χρέος και αυτό προκαλεί προβληματισμό και γκρίνια στον ΣΥΡΙΖΑ

Κυβερνητική «επιχείρηση» σε βουλευτές και κόμμα για να περάσουν τα νέα μέτρα
Με ενημερωτικές συναντήσεις που θα γίνουν τις επόμενες ημέρες με βουλευτές και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ
, προετοιμάζει η κυβέρνηση την υποδοχή των νέων μέτρων, ώστε αυτά να ψηφιστούν χωρίς να προκληθεί μεγάλη αναταραχή στο κυβερνητικό στρατόπεδο και να αποφευχθεί ο κίνδυνος κάποιας διαρροής.

Το κλίμα στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ είναι ιδιαίτερα οξύ και ο προβληματισμός έντονος, σχετικά με το τι θα περιλαμβάνει το τελικό κείμενο της συμφωνίας. Οι νέες απαιτήσεις του ΔΝΤ, που δεν αφορούν κυρίως στο δημοσιονομικό μέρος, αλλά σε διάφορες μεταρρυθμίσεις, οι οποίες όμως θίγουν συμφέροντα και κοινωνικές ομάδες, προκαλούν νέους πονοκεφάλους στις τάξεις των βουλευτών και στο κόμμα.

Κλείσιμο
Το γεγονός επίσης ότι δεν θα έχει υπάρξει στο μεταξύ κάποια συμφωνία για το χρέος, που να λειτουργεί ως αντίβαρο στα σκληρά μέτρα, φέρνει σε ακόμη δυσκολότερη θέση τους βουλευτές. Ουσιαστικά η ψήφιση των μέτρων θα γίνει χωρίς κάποιο ισχυρό αφήγημα, παρά μόνον με την επίκληση μίας επικείμενης ρύθμισης για το χρέος και υπό την πίεση της ανάγκης για άρση της εκκρεμότητας της αξιολόγησης, ώστε να πάρει μπρος η οικονομία.

Την κατάσταση στις τάξεις των βουλευτών επιχείρησαν να εκτιμήσουν το μεσημέρι της Τετάρτης ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και πρώην γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Μαντάς.

Ανάλογα με το κλίμα και τις διαθέσεις που επικρατούν θα καθοριστούν και οι ενημερωτικές συναντήσεις με όλους τους βουλευτές.  Η συζήτηση που προβλέπεται να γίνει θα είναι μέχρι «εξαντλήσεως».

Πάντως επικουρικά σε αυτή τη διαδικασία λειτουργεί και η επιλογή του Μαξίμου να σηκώσει κι άλλο τους τόνους της πολιτικής αντιπαράθεσης με τη ΝΔ, ώστε να διαμορφωθούν συνθήκες συσπείρωσης στο κυβερνητικό στρατόπεδο. Το επιτελείο του πρωθυπουργού απάντησε χθες έντονα στην κριτική που άσκησε η ΝΔ στη συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα στον ΑΝΤ1 και πέρασε στην αντεπίθεση, κατηγορώντας τη αξιωματική αντιπολίτευση για θράσος και ψεύδη.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης