H Φώφη και οι Ευρωπαίοι σοσιαλιστές σε Τσίπρα: Έλα Αλέξη, εδώ σε βάλαμε, στα δεξιά

H Φώφη και οι Ευρωπαίοι σοσιαλιστές σε Τσίπρα: Έλα Αλέξη, εδώ σε βάλαμε, στα δεξιά

Τσίπρας: Όπως μας βλέπει ο κόσμος, είμαι στα αριστερά... - «Προξενητής» για το γάμο Σοσιαλιστών - Podemos ανέλαβε ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ

H Φώφη και οι Ευρωπαίοι σοσιαλιστές σε Τσίπρα: Έλα Αλέξη, εδώ σε βάλαμε, στα δεξιά
Δεν ήταν για τις αβρότητες, ούτε για τα φλας των φωτογράφων η παρουσία του Αλέξη Τσίπρα στην προ-σύνοδο του ευρωπαϊκού σοσιαλιστικού κόμματος, που έγινε το μεσημέρι της Πέμπτης στις Βρυξέλλες, λίγο πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε ολιγόλεπτη συνομιλία με τον ηγέτη των Ισπανών σοσιαλιστών, Πέδρο Σάντσες, ο οποίος του ζήτησε και επίσημα να αναλάβει διαμεσολαβητικό ρόλο, ώστε να πειστούν οι Podemos, «αδελφό» κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ, να συνεργαστούν για τη συγκρότηση μιας κεντροαριστερής συμμαχικης κυβέρνησης στην Ισπανία, που θα θέσει εκτός εξουσίας τον Ραχόι και το δεξιό Λαϊκό Κόμμα.

Τσίπρας και Σάντσες τα είπαν στο περιθώριο της προ-συνόδου σε πολύ καλό κλίμα και μάλλον σε συνέχεια των όσων είχαν ειπωθεί στο Παρίσι το περασμένο Σάββατο, όπου είχαν βρεθεί και οι δύο, προσκεκλημένοι του Φρανσουά Ολάντ σε μία συνάντηση Ευρωπαίων σοσιαλιστών ηγετών.

Τόσο ο κ. Ολάντ όσο και ο Ματέο Ρέντσι επιθυμούν διακαώς να μετατοπιστεί η Ισπανία από το δεξιό στο κεντροαριστερό μπλοκ δυνάμεων στην ΕΕ, ώστε να υπάρξει ισχυρό αντίβαρο στην κυριαρχία της Μέρκελ και των συντηρητικών κομμάτων.

Την ίδια στρατηγική οπτική έχει όμως και η ελληνική κυβέρνηση, καθώς η ενδυνάμωση κεντροαριστερών και σοσιαλιστικών δυνάμεων μάλλον ενισχύει τη μάχη κατά της λιτότητας.
Κλείσιμο

Εξ ου και η Ισπανία θεωρείται χώρα-«κλειδί» για τους συσχετισμούς στην Ένωση. Θεωρούν λοιπόν οι σοσιαλιστές τον κ. Τσίπρα χρήσιμο στην προσπάθεια αυτή, καθώς ο Έλληνας πρωθυπουργός έχει άριστες σχέσεις με τον ηγέτη των Podemos, Πάμπλο Ιγκλέσιας, αν και ο τελευταίος δεν δείχνει θιασώτης της ιδέας να συμμαχήσει το κόμμα του με το "παλιό" Σοσιαλιστικό Κόμμα της Ισπανίας.

Στη σύνοδο ο κ. Τσίπρας συνάντησε και την Φώφη Γεννηματά, με την οποία άρχισε καλά, αλλά δεν... τελείωσε με τον καλύτερο τρόπο, αν και άθελά του: στην αρχή, μόλις συναντήθηκαν, είχαν θερμό αναγκαλισμό και χειραψία, όμως ο πρωθυπουργός ήταν αναγκασμένος να αποχωρήσει κάποια στιγμή , που έτυχε να ειναι όταν μιλούσε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ από το βήμα της προσυνόδου!



Ζήτησε συγγνώμη και ενημέρωσε ότι έπρεπε να συναντηθεί με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, το ραντεβού με τον οποίο είχε ήδη αναβληθεί δύο φορές και, εάν δεν πήγαινε εκείνη την ώρα, δεν θα γινόταν ποτέ, αφού λίγο μετά ξεκινούσε η σύνοδος της ΕΕ.

Μιλώντας ο κ. Τσίπρας στην προ-σύνοδο των σοσιαλιστών, ζήτησε να συμβάλουν στην επίτευξη συμφωνίας με την Τουρκία και τους ζήτησε να φανταστούν ποια θα ήταν η κατάσταση, εάν δεν υπήρχε η προοπτική μίας τέτοιας συμφωνίας.

Σημείωσε ακόμη ότι η Ευρωπη ειναι μπροστά σε δύο λύσεις: η μία ειναι η συνολική ευρωπαϊκή λύση, που πρέπει να προτιμηθεί και η άλλη είναι η διαχείριση του προσφυγικού με μονομερείς ενέργειες, που θα επιβαρύνουν τις χώρες πρώτης υποδοχής.

Οι δύο στόχοι μίας συμφωνίας είναι, όπως είπε, να κλείσουν τα δίκτυα της παράνομης μετανάστευσης και να ανοίξει ένας δρόμος για τη μεταγκετάσταση στην Ευρώπη των προσφύγων.

Ο διάλογος με την Φώφη
Αξιοσημείωτος ήταν και η στιχομυθία ανάμεσα στον κ. Τσίπρα και την κυρία Γεννηματά, την ώρα της οικογενειακής φωτογράφισης των Ευρωπαίων σοσιαλιστών.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υπέδειξε στον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ: «Έλα Αλέξη, εδώ σε βάλαμε, στα δεξιά» (σ.σ. όπως βλέπετε και στη φωτό)

«Μα, εδώ στα δεξιά;»... διαμαρτυρήθηκε ο κ. Τσίπρας, για να προσθέσει: «Βέβαια, όπως μας βλέπει ο κόσμος, είμαι στα αριστερά».

«Εξαρτάται από ποια οπτική το βλέπει κανείς, Αλέξη...» ανταπάντησε η κυρία Γεννηματά.


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης