Κομισιόν: Οι ελληνικές προτάσεις «δεν βγαίνουν»

Κομισιόν: Οι ελληνικές προτάσεις «δεν βγαίνουν»

«Βρισκόμαστε στα όρια του χρόνου που έχουμε στη διάθεσή μας για να σώσουμε την κατάσταση» δηλώνει ευρωπαϊκή πηγή - Αξιωματούχοι με γνώση της διαπραγμάτευσης τονίζουν ότι η ελληνική πλευρά δεν έχει τηρήσει τις υποσχέσεις της - Δραγασάκης, Τσακαλώτος και Παππάς συναντώνται με Τόμσεν και Ευρωπαίους

Κομισιόν: Οι ελληνικές προτάσεις «δεν βγαίνουν»
"Οι συζητήσεις συνεχίζονται σήμερα" δήλωσε η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μίνα Αντρέεβα, για τις συνομιλίες που άρχισαν χθες το απόγευμα μεταξύ Ελλήνων διαπραγματευτών και εκπροσώπων της Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM).

Σύμφωνα με μια ευρωπαϊκή πηγή, ο κύριος διαπραγματευτής του ΔΝΤ, ο Πολ Τόμσεν, ο οποίος απουσίαζε χθες, επρόκειτο να συμμετάσχει στις σημερινές συνομιλίες.

"Μια συμφωνία σήμερα θα ήταν βεβαίως επιθυμητή. Βρισκόμαστε στα όρια του χρόνου που έχουμε στη διάθεσή μας για να σώσουμε την κατάσταση. Το Eurogroup της Πέμπτης είναι ο τελευταίος σταθμός αυτού του τρένου" επέμεινε σήμερα μια ευρωπαϊκή πηγή, που ρωτήθηκε από το Γαλλικό Πρακτορείο.

Κλείσιμο
Άλλες πηγές προσκείμενες στις διαπραγματεύσεις φάνηκαν απαισιόδοξες. "Οι συνομιλίες είναι δύσκολες. Δεν είναι σίγουρο ότι θα έχουν αποτέλεσμα", δήλωσε μία από τις πηγές αυτές, προσθέτοντας πως "οι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εκφράζουν φόβους μήπως δεν υπάρξει εγκαίρως μια συμφωνία".

"Τα δύο μέρη βρίσκονται ακόμη πολύ μακριά" το ένα από το άλλο, επιβεβαίωσε μια τρίτη πηγή, η οποία υποστήριξε ότι "προς το παρόν, η ελληνική πλευρά δεν έχει τηρήσει τις υποσχέσεις της" και ότι οι προτάσεις της "δεν βγαίνουν".

Δραγασάκης, Τσακαλώτος και Παππάς ενώπιον Τόμσεν και Ευρωπαίων
Σε κάθε περίπτωση, είναι μια πολύ κρίσιμη Κυριακή για την πορεία των διαπραγματεύσεων της Ελλάδας με τους δανειστές, καθώς οι εκπρόσωποι του πρωθυπουργού συναντώνται στις Βρυξέλλες με τους εκπροσώπους των θεσμών -συμπεριλαμβάνομένων και αυτών του ΔΝΤ.

Και μπορεί ο πρωθυπουργός να δήλωσε από τη φύση του αισιόδοξος, ωστόσο προηγουμένως φρόντισε να αφήσει ανοιχτό παράθυρο για ρήξη, αν οι δανειστές επιμείνουν να μην κάνουν βήμα πίσω από τις απαιτήσεις τους.

«Αν είναι όμως η Ευρώπη να επιθυμεί το διχασμό και τη συνέχεια της υποτέλειας, πάλι εμείς θα πάρουμε τη μεγάλη απόφαση να αρνηθούμε, θα πούμε το μεγάλο όχι και θα δώσουμε τη μάχη για την αξιοπρέπεια του λαού και την εθνική μας κυριαρχία» τόνισε ο κ. Τσίπρας, κατά τη σύσκεψη κορυφής που έγινε την Παρασκευή στο Μαξίμου.

Παράλληλα, έστειλε μήνυμα προς το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, πως ούτε εκλογές θα γίνουν, αλλά ούτε και δημοψήφισμα, επιχειρώντας έτσι να σταματήσει κάθε δημόσια συζήτηση από βουλευτές και στελέχη του κόμματος περί εκλογών ή περί μη ψήφισης της συμφωνίας, όταν αυτή επιτευχθεί και έρθει στη Βουλή.

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς, και οι λοιποί απεσταλμένοι του κ. Τσίπρα, δίνουν τη δική τους «μάχη» στις Βρυξέλλες.

Χθες το απόγευμα, στην έδρα της Κομισιόν, ξεκίνησαν οι επαφές της ελληνικής πλευράς με τους εξουσιοδοτημένους από τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκεε εκπροσώπους της.

Η ελληνική αντιπροσωπεία, που αποτελείται από τους κ.κ. Δραγασάκη, Τσακαλώτο και Παππά, αναμένεται να συναντηθεί με κλιμάκιο των θεσμών, παρόντος του Πολ Τόμσεν, επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ, που επιστρέφει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης.

Η επιλογή Δραγασάκη ως επικεφαλής του τελικού γύρου διαπραγμάτευσης με τους εταίρους και δανειστές δεν ήταν τυχαία, ιδίως αν συνδυαστεί με το γεγονός ότι ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, θα παρακολουθήσει τις εξελίξεις από την Αθήνα.

Ο χρόνος μετράει αντίστροφα για την Ελλάδα και οι σημερινές διαβουλεύσεις θα καθορίσουν το κλίμα στο επόμενο Eurogroup.

Σύμφωνα με πληροφορίες το Μαξίμου επανέρχεται στις διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες με αντιπροτάσεις για τα φορολογικά, γεγονός που σημαίνει ότι συζητάει ακόμα και ενδεχόμενη αύξηση από τις αρχικές προτάσεις του ΦΠΑ. Αυτό όμως που φαίνεται ότι δεν διαπραγματεύεται, είναι η αύξηση του ΦΠΑ στο ηλεκτρικό ρεύμα.

Σε ό,τι αφορά στην κάλυψη του δημοσιονομικού κενού, οι παρεμβάσεις θα είναι δημοσιονομικού και διοικητικού χαρακτήρα.

Στις νέες υποχωρήσεις που ενδεχομένως να κάνει η ελληνική κυβέρνηση είναι και η αύξηση του πρωτογενούς πλεονάσματος στο 1% από το 0,75%, που ήταν η δεύτερη αντιπρόταση της κυβέρνησης.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης