Οι όροι των Ευρωπαίων: «Όχι» σε δάνειο-γέφυρα, φέρτε σχέδιο μέχρι την Τετάρτη

Οι όροι των Ευρωπαίων: «Όχι» σε δάνειο-γέφυρα, φέρτε σχέδιο μέχρι την Τετάρτη

Σόιμπλε: Κίνδυνος να καταστραφούν όλα, ανοιχτό το τι θα συμβεί μετά το τέλος του προγράμματος στις 28 Φεβρουαρίου - Ντάισελμπλουμ: Δεν δίνουμε δάνεια-γέφυρες - Ρέγκλινγκ: Χωρίς συμφωνία, τέλος τα χρήματα από τον EFSF

Οι όροι των Ευρωπαίων: «Όχι» σε δάνειο-γέφυρα, φέρτε σχέδιο μέχρι την Τετάρτη
«Όχι» σε δάνειο-γέφυρα είπαν με ξεκάθαρο τρόπο οι Ευρωπαίοι δανειστές απορρίπτοντας την πρόταση που παρουσίασε ο Γιάννης Βαρουφάκης στους υπουργούς Οικονομικών με τους οποίους συνομίλησε τις προηγούμενες μέρες. Την ίδια στιγμή αποστέλλουν σαφές μήνυμα στην κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα να συντάξει και να παρουσιάσει το σχέδιό της στο έκτακτο Eurogroup της Τετάρτης προκειμένου το αίτημα για παράταση της οικονομικής βοήθειας να εγκριθεί από το Eurogroup της 16ης Φεβρουαρίου.

Με τον πλέον επίσημο τρόπο και μάλιστα δημοσίως οι Ευρωπαίοι απέρριψαν την πρόταση που έκανε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης για την ανάγκη μιας συμφωνίας-γέφυρας μέχρι τον Μάιο ενώ παράλληλα στέλνουν σε όλους τους τόνους το μήνυμα ότι η Αθήνα θα πρέπει να συνεχίσει την εφαρμογή του υπάρχοντος προγράμματος.

Γερούν Ντάισελμπλουμ, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, Κλάους Ρέγκλινγκ αλλά και κοινοτικές πηγές από τις Βρυξέλλες διαμηνύουν ενόψει του έκτακτου Eurogroup της 11ης Φεβρουαρίου και της συνόδου κορυφής, μια ημέρα μετά, ότι δεν δέχονται τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης για ένα πρόγραμμα-γέφυρα και μια νέα συμφωνία, απορρίπτουν πλήρως τη σύζητηση για κούρεμα του χρέους και ζητούν από την Αθήνα να καταθέσει την πρότασή της μέχρι την Τετάρτη.

Κλείσιμο
Ντάισελμπλουμ: Δεν δίνουμε δάνεια-γέφυρες
Ο Ολλανδός επικεφαλής του Eurogroup ήταν σαφής μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Χάγη την Παρασκευή. Οι κυβερνήσεις δεν θα δώσουν «πράσινο φως» στο αίτημα της Ελλάδας για μια βραχυπρόθεσμη οικονομική συμφωνία προκειμένου να στηρίξουν τη χώρα κατά τη διάρκεια της επαναδιαπραγμάτευσης των όρων της οικονομικής της στήριξης σημείωσε λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δεν δίνουμε δάνεια-γέφυρες».

Αναφερόμενος, δε, στην έκτακτη συνάντηση του Eurogroup στις 11 Φεβρουαρίου ο Ολλανδός επικεφαλής του συμβουλίου είπε ότι «θα αποτελέσει ένα πρώτο βήμα για το πώς θέλουμε να προχωρήσουμε μαζί τους επόμενους μήνες και τις επόμενες εβδομάδες». «Υποθέτω ότι υπάρχουν πολλές διαφορές που πρέπει να γεφυρώσουμε» συμπλήρωσε ο Ολλανδός ΥΠΟΙΚ.

Βερολίνο: Η Αθήνα να καταθέσει το σχέδιο της μέχρι την Τετάρτη
Η νέα ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να παρουσιάσει τα σχέδιά της σχετικά με το πρόβλημα του χρέους της πριν το έκατακτο Eurogroup δήλωσε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του Βόφγκανγκ Σόιμπλε Μάρτιν Γιέγκερ αφήνοντας «ανοιχτό» το τι θα συμβεί μετά το τέλος του τρέχοντος προγράμματος διάσωσης.

Ο ίδιος ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών απέρριψε την ιδέα ενός προγράμματος που θα χρησιμεύσει ως γέφυρα και διευκρίνισε ότι δεν τον απασχολεί πώς θα ονομάζεται ο μηχανισμός ελέγχου του προγράμματος, υπογραμμίζοντας πάντως ότι μόνο με τους τρεις θεσμούς (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ΕΚΤ, ΔΝΤ) μπορεί να γίνει η διαπραγμάτευση.

«Όλος ο ΕΜΣ και ο EFSF είναι ένα πρόγραμμα - γέφυρα. Αλλά γι’ αυτό η Ελλάδα έχει δεσμευθεί να κάνει κάποια συγκεκριμένα βήματα προκειμένου να διαλύσει τις βάσεις της οικονομικής δυσπραγίας», τόνισε ο κ. Σόιμπλε, σε έκτακτη εκπομπή που προβλήθηκε το βράδυ της Πέμπτης. Θύμισε ακόμη ότι λίγο πριν από τα Χριστούγεννα το πρόγραμμα παρατάθηκε ως το τέλος Φεβρουαρίου, έπειτα από αίτημα της Ελλάδας, επειδή δεν ήταν σε θέση να εκπληρώσει τους όρους για την τελευταία δόση. «Η Ελλάδα πρέπει να εκπληρώσει μόνο αυτό που είναι μέρος του προγράμματος εδώ και δύο χρόνια. Τότε θα εκταμιευθεί η δόση. Αλλά χωρίς αυτό, θα επρόκειτο για αλλαγή του προγράμματος και θα έπρεπε να δώσει έγκριση η Βουλή», δήλωσε ο κ. Σόιμπλε και εξήγησε ότι ούτως ή άλλως δεν θα υπέβαλλε τέτοιο αίτημα στη Βουλή, καθώς το θεωρεί λάθος.

Βρυξέλλες: Η Αθήνα να ζητήσει παράταση του προγράμματος
Εξάλλου, κοινοτικές πηγές ανέφεραν ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά πως ο καλύτερος τρόπος για να προχωρήσουν οι συζητήσεις είναι η παράταση του υπάρχοντος χρηματοδοτικού προγράμματος της Ελλάδας, μέσα από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF). «Αυτό, όμως, προϋποθέτει ανάλογο αίτημα από την Ελλάδα εντός των επόμενων ημερών και απόφαση από το Eurogroup της 16ης Φεβρουαρίου, το αργότερο» σημείωναν οι ίδιες πηγές.

Όπως σημείωναν, υπάρχουν πολλοί τομείς όπου θα μπορούσε να υπάρξει πιθανή σύγκλιση με την ελληνική κυβέρνηση.

Για παράδειγμα, σε ό,τι αφορά την πάταξη της φοροδιαφυγής, κυρίως με την ενίσχυση των δυνατοτήτων της φορολογικής διοίκησης, μέσω της ενίσχυσης της κοινωνικής ασφάλειας και με τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης.

Οι ίδιες πηγές της Επιτροπής εκτιμούσαν ότι «υπάρχει περιθώριο ελιγμών» εντός ενός πλαισίου και μιας αξιόπιστης δέσμευσης για υγιείς δημοσιονομικές πολιτικές και μεταρρυθμίσεις, οι οποίες θα βασίζονται σε μια πιο ανταγωνιστική οικονομία που θα μπορεί να προσελκύσει και να διευκολύδσφγνει τις επενδύσεις.

Πηγές της Επιτροπής τόνιζαν, επίσης, ότι «οποιαδήποτε συζήτηση για το χρέος δεν είναι της παρούσης».

Η εκπρόσωπος του επιτρόπου Μοσκοβισί δήλωσε την Παρασκευή ότι «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι αποφασισμένη να εργαστεί με εποικοδομητικό τρόπο με τις ελληνικές Αρχές και με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, με στόχο την επίτευξη μιας αμοιβαίως επωφελούς συμφωνίας για την Ελλάδα και για την Ευρώπη στο σύνολό της» τονίζοντας ότι το Eurogroup της 11ης Φεβρουαρίου θα είναι μια σημαντική ευκαιρία για να υπάρξει πρόοδος στις συζητήσεις με την Ελλάδα. 

Ρέγκλινγκ: Αν δεν υπάρξει συμφωνία τέλος τα χρήματα από τον EFSF
Αν δεν υπάρξει συμφωνία τότε δεν θα υπάρχουν άλλα διαθέσιμα χρήματα, δήλωσε από την πλευρά του ο επικεφαλής του EFSF Κλάους Ρέγκλινγκ.

«Το υπάρχον πρόγραμμα βοήθειας για την Ελλάδα θα εκπνεύσει στο τέλος Φεβρουαρίου εκτός και αν η ελληνική κυβέρνηση ζητήσει περαιτέρω παράταση. Είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι πάνω από το 70% των Ελλήνων θέλει την παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη. Ελπίζω ότι θα καταφέρουμε να βρούμε μια συμφωνία με την νέα κυβέρνηση. Αν δεν υπάρξει συμφωνία, τότε δεν θα υπάρχουν διαθέσιμα άλλα χρήματα. Είναι, όμως, πολύ νωρίς για να κρίνει κανείς» δήλωσε ο κ. Ρέγκλινγκ μιλώντας στο Nikkei.

O επικεφαλής του EFSF εκφράζει επίσης την ελπίδα η νέα ελληνική κυβέρνηση να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις που έχουν ξεκινήσει σημειώνοντας ότι «η νέα κυβέρνηση θα θελήσει να κάνει κάποιες προσαρμογές, αλλά θα είναι μια χαμένη ευκαιρία αν δεν εφαρμόσουν τις μεταρρυθμίσεις και αφήσουν να πάει χαμένη η πρόοδος που έχει σημειωθεί μέχρι τώρα».

Η εκτίμησή του, τέλος, είναι ότι δεν θα υπάρξει νέα ευρωκρίση όπως δεν συνέβη αμέσως μετά τις εκλογές στην Ελλάδα γιατί στην ευρωζώνη υπάρχει μια τελείως διαφορετική κατάσταση σε σχέση με πριν από πέντε χρόνια.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης