Με τιμές αρχηγού κράτους το τελευταίο αντίο στον Κωστή Στεφανόπουλο

Με τιμές αρχηγού κράτους το τελευταίο αντίο στον Κωστή Στεφανόπουλο

Στις 2 το μεσημέρι από τον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου Παλαιού Ψυχικού η εξόδιος ακολουθία - Στην Πάτρα, τη γενέτειρά του, η ταφή του ξεχωριστού πολιτικού - Θα ριφθούν 21 κανονιοβολισμοί από το Λυκαβηττό

Με τιμές αρχηγού κράτους το τελευταίο αντίο στον Κωστή Στεφανόπουλο
Συνοδευόμενος από την καθολική αναγνώριση, όπως αποτυπώνεται και  στις ανακοινώσεις που εκδόθηκαν από όλο το πολιτικό φάσμα, ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος, ο οποίος εξέπνευσε το βράδυ της Κυριακής σε ηλικία 90 ετών, οδηγείται σήμερα, Τρίτη, στην «τελευταία του κατοικία».

Η εξόδιος ακολουθία για τον ξεχωριστό πολιτικό, ο οποίος με τον θάνατό του ένωσε τον πολιτικό κόσμο και  από την άκρα δεξιά ως την άκρα αριστερά, εγκωμίασαν το παράδειγμα του, θα τελεστεί στις 2 το μεσημέρι από τον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου Παλαιού Ψυχικού, με όλες τις προβλεπόμενες τιμές.

Σύμφωνα μάλιστα με απόφαση του υπ. Εσωτερικών Πάνου Σκουρλέτη η κηδεία θα πραγματοποιηθεί με τιμές αρχηγού κράτους και δημοσία δαπάνη.

Θα ακολουθήσει η ταφή του, η οποία θα γίνει στο Δημοτικό Κοιμητήριο της Πάτρας, της πόλης που υπήρξε η γενέτειρα του αλλά και ο τόπος - εφαλτήριο για να αναδειχθεί και να καθιερωθεί τόσο στον επαγγελματικό στίβο, ως μαχητικός δικηγόρος, όσο και στην πολιτική κονίστρα, ως βουλευτής Αχαΐας και ένας από τους σπουδαιότερους κοινοβουλευτικούς ρήτορες της μεταπολεμικής περιόδου. 
Κλείσιμο








Βιβλίο συλλυπητηρίων στην Προεδρία

Ο θάνατος του «ευπατρίδη της πολιτικής», όπως από πολλές πλευρές αποκλήθηκε ο Κωστής Στεφανόπουλος,
προκάλεσε συγκίνηση και στην ελληνική κοινωνία. Στο πλαίσιο αυτό, η Προεδρία της Δημοκρατίας άνοιξε βιβλίο συλλυπητηρίων το οποίο θα βρίσκεται στη διάθεση του κοινού σήμερα και αύριο με ώρες προσέλευσης από τις 10.00 έως τις 14.00 και από τις 17.00 έως τις 20.00 (είσοδος από οδό  Βασιλέως Γεωργίου Β΄2).

 Οι πολιτικές δυνάμεις στο σύνολό τους, από τη ΛΑΕ του Παναγιώτη Λαφαζάνη έως τη «Νέα Δεξιά» του Φαήλου Κρανιδιώτη εξήραν την προσωπικότητα του εκλιπόντος, δίνοντας έμφαση στη συνέπεια, στη μαχητικότητα και στην εντιμότητα με την οποία πορεύθηκε στη διάρκεια της πολύχρονης δράσης του, όπως και στην προσήλωση στη συνταγματική τάξη που επέδειξε κατά τη διάρκεια της δεκαετούς παραμονής του (1995-2005) στο ύπατο πολιτειακό, ασκώντας τα καθήκοντα του ρυθμιστή του Πολιτεύματος με υποδειγματικό τρόπο.
 
Από τους σημαντικότερους σταθμούς στην πλούσια πολιτική του δράση του Αχαιού πολιτικού θεωρείται η διαφωνία την οποία εξέφρασε το 1989 όταν, ως πρόεδρος της ΔΗΑΝΑ, σχεδόν μόνος από ολόκληρο τον πολιτικό κόσμο αντέδρασε στον πρώτο νόμο για την ιδιωτική τηλεόραση με τον οποίο δινόταν πλεονέκτημα στους τότε ισχυρούς του Τύπου. Επίσης, ο λόγος που εκφώνησε το 1999 ενώπιον του Αμερικανού Προέδρου Μπιλ Κλίντον που είχε επισκεφθεί τη χώρα μας.

Ευμενή σχόλια είχε ακόμη αποσπάσει η στάση του, το 2001, απέναντι στο αίτημα της Ιεραρχίας της Εκκλησίας για προκήρυξη δημοψηφίσματος για την αναγραφή του θρησκεύματος στις ταυτότητες. Όπως και η σαφής θέση που πήρε απέναντι στις αντιδράσεις που είχαν ξεσηκωθεί την ίδια περίοδο κατά της απόφασης να οριστεί σημαιοφόρος μαθητής αλβανικής καταγωγής, δηλώνοντας ότι «ένα παιδί που μετέχει της ελληνικής παιδείας και αριστεύει, ασφαλώς γίνεται Έλληνας (υπό την ευρύτερη έννοια) και δικαιούται να φέρει την ελληνική σημαία».  
      
«Ο Κωστής Στεφανόπουλος υπήρξε, καθ’ όλη την σταδιοδρομία του και ιδίως ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, υπόδειγμα ανιδιοτελούς, αξιοπρεπούς και συνεπούς υπηρέτησης του δημόσιου συμφέροντος», υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος στο συλλυπητήριο μήνυμά του. «Υπό τα δεδομένα αυτά η συνολική πολιτική του διαδρομή συνιστά πραγματική εθνική παρακαταθήκη και δείκτη πορείας άσκησης πολιτικών και πολιτειακών καθηκόντων», πρόσθεσε.

«Υπήρξε ένας ακέραιος πολιτικός και άνθρωπος» ανέφερε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter. Ενώ με τον ίδιο τρόπο ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης επεσήμανε ότι «άφησε ανεξίτηλο το πέρασμά του στη δημόσια ζωή της πατρίδας μας».

«Ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας τίμησε το αξίωμά του με την υποδειγματική αφοσίωσή του στο δημόσιο συμφέρον όπως και τη διεκδίκηση και προβολή όλων των αξιών και προταγμάτων που ενώνουν και δεν διχάζουν τον λαό», δήλωσε ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης. 

«Υποδειγματικός Πρόεδρος της Δημοκρατίας»

Στο ίδιο μοτίβο κινήθηκαν και οι δεκάδες δηλώσεις και ανακοινώσεις που εκδόθηκαν από τα κόμματα και πολιτικά πρόσωπα όλου του φάσματος.  «Ταυτίστηκε με το ήθος, τη σοβαρότητα, τη συναίνεση», ανέφερε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά. «Αφήνει παρακαταθήκη το πολιτικό ήθος που δίδαξε και την πολιτική αλήθειας που άσκησε. Περνά στην Ιστορία με το έργο του» σημείωσε ο επικεφαλής του «Ποταμιού», Σταύρος Θεοδωράκης. «Το Έθνος αποχαιρετά τον εθνικό ηγέτη, τον έντιμο Έλληνα Κωστή Στεφανόπουλο», επεσήμανε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος. «Τον αποχαιρετούμε με αισθήματα σεβασμού και ευγνωμοσύνης για την προσφορά του στον Τόπο» τόνισε ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής. «Υπήρξε ένας πολιτικός άνδρας που τίμησε όσο λίγοι τα αξιώματα, τα οποία του εμπιστεύθηκαν οι πολίτες και η Πολιτεία» υπογράμμισε ο Αντώνης Σαμαράς.

Για «υποδειγματικό Πρόεδρο της Δημοκρατίας», έκανε λόγο ο Κώστας Σημίτης, συμπληρώνοντας: «Με βαθιά αφοσίωση στο εθνικό και το δημόσιο συμφέρον, με προσοχή να υπερβαίνει και να συμβιβάζει τις αντιθέσεις, με ακεραιότητα και εντιμότητα στην άσκηση των καθηκόντων του, υπηρέτησε τη χώρα με παραδειγματική αξιοπρέπεια».

«O Κωστής Στεφανόπουλος υπήρξε ένας ευπατρίδης της πολιτικής ζωής του τόπου, ο οποίος υπηρέτησε την Ελλάδα με σοβαρότητα και υψηλό αίσθημα ευθύνης» δήλωσε, χαρακτηριστικά, ο πάλαι ποτέ πολιτικός του αντίπαλος και επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης. «Ασκώντας τα καθήκοντα του με ήθος και ειλικρίνεια, ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ανέδειξε το κύρος του υπέρτατου πολιτειακού μας θεσμού, κερδίζοντας και διατηρώντας επάξια το σεβασμό των πολιτών.

Τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένειά του», πρόσθεσε. 





Τη θλίψη της για το θάνατο του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας εξέφρασε σε ανακοίνωσή της και η ΓΣΕΕ. Ειδικότερα, ανέφερε ότι «ο Κωστής Στεφανόπουλος κατά τη διάρκεια της θητείας του κατάφερε να προσδώσει νέα αίγλη στο θεσμό του Προέδρου και να συγκεντρώσει μεγάλη δημοτικότητα από τον ελληνικό λαό. Παρά το γεγονός ότι είχε επιλέξει να έχει μετρημένο δημόσιο λόγο, σε κρίσιμες στιγμές υπερασπίστηκε με δημόσιες τοποθετήσεις του τα δικαιώματα των εργαζομένων. Ο Κωστής Στεφανόπουλος διατήρησε το σεβασμό των πολιτών και μετά το τέλος της προεδρίας του».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης