Πεδίο μάχης τα νησιά με τους μετανάστες

Πεδίο μάχης τα νησιά με τους μετανάστες

Προσπάθησαν να κάνουν κατάληψη στο Blue Star - Εγκλωβίστηκαν στο ντόκο εκατοντάδες επιβάτες - Δήμαρχος: «Δεν θέλω πλοία, αλλά στόλο για να τους μεταφέρω»

Πεδίο μάχης τα νησιά με τους μετανάστες
Προσπάθεια να βρουν χώρο για τους πρόσφυγες καταβάλλουν οι αρχές στη Λέσβο μετά τα πρωινά επεισόδια στο λιμάνι κατά τα οποία χιλιάδες μετανάστες προσπάθησαν να εισβάλλουν στο πλοίο Blue Star 1 για να φτάσουν Πειραιά. Αρχικά μετέφεραν τους περίπου 7.000 μετανάστες από το λιμάνι στην πλαζ Τσαμάκια, ωστόσο στη συνέχεια προτάθηκε νέο σχέδιο.

Σύμφωνα με δηλώσεις του γενικού γραμματέα του Δήμου Λέσβου, Ελευθέριου Παπαΐωάννου, αυτή την ώρα βρίσκεται σε εξέλιξη η μεταφορά των μεταναστών από την πλαζ στα δύο κέντρα προσωρινής φιλοξενίας του νησιού και συγκεκριμένα ένα στην περιοχή Καρά -Τεπέ κι ένα στο πρώην στρατόπεδο της Μοριάς.

Η μεταφορά τους, όπως σημείωσε στο prototothema.gr, γίνεται με δύο λεωφορεία κι αναμένεται να ολοκληρωθεί το βράδυ. Αξίζει να σημειωθεί πως και τα δύο κέντρα φιλοξενίας σε άνετες συνθήκες χωρούν από 1.500 μέχρι 2.000 άτομα.

Κλείσιμο
Επεισόδια το πρωί
Με χειροβομβίδες κρότου λάμψης και συνεχείς επεμβάσεις ανδρών του Λιμενικού Σώματος και της αστυνομίας έγινε προσπάθεια το πρωί να αντιμετωπιστεί η εξέγερση χιλιάδων μεταναστών, ιδιαίτερα Αφγανών, που βρίσκονταν εγκλωβισμένοι εδώ και μέρες στο λιμάνι της Μυτιλήνης.

Στις 8 το πρωί αποφεύχθηκε την τελευταία στιγμή η κατάληψη του πλοίου Blue Star 1 από περίπου 1.000 Αφγανούς, που αποπειράθηκαν να εισβάλουν φωνάζοντας "Αθήνα- Αθήνα". Η κατάληψη αποφεύχθηκε όταν έκλεισαν οι καταπέλτες του πλοίου, αλλά την ίδια ώρα εκατοντάδες επιβάτες που επιβιβάζονταν σε αυτό εγκλωβίστηκαν ανάμεσα στους μετανάστες και στο πλοίο.




Λίγη ώρα μετά τα επεισόδια άρχισε η μεταφορά περίπου 7.000 προσφύγων και μεταναστών από τον χώρο του λιμανιού της Μυτιλήνης σε ανοιχτό χώρο που βρίσκεται κοντά στην πλαζ "Τσαμάκια". Σύμφωνα με δηλώσεις του δημάρχου στο protothema.gr γίνεται προσπάθεια να αδειάσουν όλες οι πλατείες από τους μετανάστες. 







Ο δήμαρχος Λέσβου, Σπύρος Γαληνός, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή της ΕΡΤ χαρακτήρισε «εκρηκτικό» το πρόβλημα. «Είμαστε στο σημείο μηδέν πριν από την έκρηξη. Το πρόβλημα είναι εκρηκτικό», δήλωσε ο δήμαρχος Λέσβου. Περιγράφοντας την κατάσταση ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή οι τοπικές αρχές δεν ξέρουν πόσοι ακριβώς είναι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες που έχουν συγκεντρωθεί στο νησί.

«Υπάρχουν περίπου 7-8 χιλιάδες που είναι καταγεγραμμένοι και περιμένουν να φύγουν... Τα πλοία δεν επαρκούν», δήλωσε ο δήμαρχος Λέσβου, απευθύνοντας έκκληση να δρομολογηθούν περισσότερα πλοία το ταχύτερο δυνατό. «Δεν θέλω απλώς πλοία, θέλω στόλο», τόνισε ο Σπύρος Γαληνός.



S.O.S από τον δήμαρχο Λέσβου μέσω του protothema.gr 

«Αυτή τη στιγμή έχουμε 15.000 μετανάστες. Έχουμε χάσει τα νούμερα. Μπορεί να είναι και 20.000. Συνεχώς καταφθάνουν νέες καραβιές», δηλώνει στο prototothema.gr ο δήμαρχος Λέσβου, Σπύρος Γαληνός, απευθύνοντας έκκληση στους αρμοδίους να βρεθεί άμεσα λύση γιατί η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο. 

«Εδώ και τέσσερις μήνες φώναζα και ζητούσα να γίνει κάτι. Είμαστε μία βόμβα έτοιμη να εκραγεί και η φωτιά καίει το φυτίλι. Ζήτησα να κηρυχτεί το νησί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Το ζήτημα χρήζει άμεσων λύσεων εδώ και τώρα με καράβια ή ακόμα και με αεροπλάνα. Εκπέμπω πια SOS.  Θα κλαίμε πάνω από το χυμένο γάλα», σχολιάζει ο κ. Γαληνός σχετικά με τις νέες ταραχές που ξέσπασαν στο λιμάνι της πόλης, προειδοποιώντας ότι είναι ορατός ο κίνδυνος να χυθεί αίμα.

«Χρειαζόμαστε λύσεις. Το πρόβλημα είναι ευρωπαϊκό κι όχι ελληνικό. Πρέπει η Πολιτεία να κάνει κάτι. Εμείς τόσο καιρό παλεύαμε μόνοι μας κι είχαμε καταφέρει να έχουμε πλήρη έλεγχο. Μία λύση να αποσυμφορηθεί η κατάσταση στο Αιγαίο είναι να ανοίξουν τον φράχτη στον Έβρο. Είναι προσβολή για την κοινωνία και για τα όσα κάναμε στο δήμο αυτές οι εικόνες. Πάνε να κάνουν ένα εθνικό θέμα, πολιτικό. Υπάρχει κίνδυνος έκρηξης από στιγμή σε στιγμή και το λέω με απόλυτη ψυχραιμία», επισημαίνει.

Σε νέα επικοινωνία που είχε το protothema.gr με το δήμαρχο Λέσβου, ο κ. Γαληνός σημείωσε πως «σήμερα το πρωί, εμείς, για να αποφύγουμε την έκρηξη της τοπικής κοινωνίας και τα επεισόδια, πήραμε όλους αυτούς τους ανθρώπους από το λιμάνι και τους μεταφέραμε στην περιοχή του Καρά Τεπέ και της Μόριας. Τους πήραμε εκεί, για να γίνεται η καταγραφή τους και μετά να πηγαίνουν στο λιμάνι για να φεύγουν με τα πλοία. Δυστυχώς, παρενέβη ο εισαγγελέας και είπε να ξαναγυρίσουν στο λιμάνι».

«Το λιμάνι δεν είναι του δήμου. Καθιστώ υπεύθυνο για ό,τι συμβεί εκείνον που έλαβε αυτή την ενέργεια, γιατί ξαναδημιουργεί αναστάτωση στην περιοχή. Αν θέλει να δίνει εντολές, έπειτα από επτά μήνες βαθύ ύπνου, και παρενέβη τώρα που πηγαίναμε να βάλουμε πάλι μία τάξη για να γλιτώσουμε τα χειρότερα, να αναλάβει πλήρως την ευθύνη» υπογράμμισε ο κ. Γαληνός.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο εισαγγελέας ζήτησε οι μετανάστες να επιστρέψουν όλοι στο λιμάνι, καθώς περίπου 7.000 από τους 10.000 είχαν λάβει τα απαραίτητα έγγραφα κι αναμένεται σήμερα στο νησί να καταπλεύσουν τρία πλοία, χωρητικότητας περίπου 6.000. 

Στο λιμάνι του Πειραιά το "Ελευθέριος Βενιζέλος" με 2.500 μετανάστες 

Στις 10 το πρωί κατέπλευσε στην πύλη Ε1 στο λιμάνι του Πειραιά το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο Ελευθέριος Βενιζέλος μεταφέροντας 2504 μετανάστες από 4 νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Ειδικότερα, το "Ελευθέριος Βενιζέλος" παρέλαβε από το λιμάνι της Κω 491 άτομα 164 από την Κάλυμνο 1102 από τη Λέρο και 747 από τη Μυτηλήνη. Στο λιμάνι του Πειραιά έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα από το Λιμενικό Σώμα και την Ελληνική Ακτοφυλακή προκειμένου να διασφαλιστεί η ασφαλή αποβίβαση των μεταναστών.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης