Οι Ευρωπαίοι ζητούν κούρεμα συντάξεων αν δεν πιαστούν οι στόχοι του 2016 λόγω του μποναμά Τσίπρα

Οι Ευρωπαίοι ζητούν κούρεμα συντάξεων αν δεν πιαστούν οι στόχοι του 2016 λόγω του μποναμά Τσίπρα

Οι σκληροί του Eurogroup εγείρουν νέες απαιτήσεις - Η γραμμή Σόιμπλε για υποχρεωτικό αυτόματο κόφτη στις συντάξεις αν δεν επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι του 2016

Οι Ευρωπαίοι ζητούν κούρεμα συντάξεων αν δεν πιαστούν οι στόχοι του 2016 λόγω του μποναμά Τσίπρα
Προς ύφεση οδεύει η κρίση του παγώματος της εφαρμογής των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος καθώς έπειτα από την ολοκλήρωση του EuroWorking Group στις Βρυξέλλες, πηγές της Ευρωζώνης σημειώνουν πως συνεχίζονται οι διεργασίες, από κοινού με τις ελληνικές Αρχές, έτσι ώστε να βρεθεί μια λύση.

Η ίδια πηγή σημειώνει πως η Ευρωπαϊκή πλευρά είναι πεπεισμένη πως η όλη διαδικασία μπορεί να ολοκληρωθεί σύντομα και ως απόρροια αυτού, δεν θα χρειαστεί να γίνει επόμενο EuroWorking Group για το ζήτημα αυτό.

Νωρίτερα, και ενώ η ελληνική κυβέρνηση υποστήριζε ότι δεν θα χρειαστεί νέα τηλεδάσκεψη του EuroWorking Group  ή νέα συζήτηση μεταξύ των υπουργών Οικονομικών του Eurogroup γα να διευθετηθεί το ζήτημα των έκτακτων παροχών που αποφάσισε η Αθήνα, οι δανειστές πίεζαν και απαιτούσαν  από την ελληνική πλευρά να δεσμευθεί ότι σε περίπτωση που δεν επιτευχθούν οι στόχοι για το 2016 τότε αυτομάτως θα μπει κόφτης στις συντάξεις!
Κλείσιμο

Οι πληροφορίες ανέφεραν ότι ένας σκληρός κύκλος υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης ζητούν να υπάρχει ρητή και σαφής αναφορά μέσα στην επιστολή που ανέμεναν να συντάξει ο
Ευκλείδης Τσακαλώτος ότι αν δεν επιτευχθούν οι συμφωημένοι δημοσιονομικοί στόχοι για το 2016 τότε η ελληνική κυβέρνηση υποχρεούται να λάβει ισοδύναμα μέτρα.

Συγκεκριμένα οι Ευρωπαίοι πιστωτές απαιτούν να προσδιοριστεί από τώρα -και να δεσμευτεί η ελληνική κυβέρνηση σε αυτό- ότι θα γίνουν μειώσεις σε συντάξεις αν τον Απρίλιο προκύψει απόκλιση από τους αναμενόμενους δημοσιονομικούς δείκτες. Με τη λογική των... αντιποίνων, αφού έχουν ευθέως δηλώσει ότι θεωρούν μονομερείς τις παροχές στους συνταξιούχους που ανακοίνωσε ο Αλέξης Τσίπρας, οι σκληροί του Eurogroup απαιτούν μειώσεις σε συντάξεις αν δεν επιτευχθούν οι στόχοι, θεωρώντας ότι οι αποκλίσεις δημιουργήθηκαν από τον μη προγραμματισμένο «μποναμά».

Κυβερνητικές πηγές λένε πάντως ότι «με τα δεδομένα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ενδεχόμενο να χρειαστεί νέα τηλεδιάσκεψη του Euroworking Group ή του Eurogroup. Θα δοθεί λύση που θα ξεκλειδώσει σύντομα τα βραχυχρόνια μέτρα ελάφρυνσης του χρέους. Η εφαρμογή των τελευταίων δεν θα συνδεθεί με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης».

«Οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται» αναφέρουν πηγές του υπουργείου Οικονομικών.
«Σιωπηρή» έγκριση για το χρέος θέλει  τώρα η κυβέρνηση

Να δεχτούν σιωπηρά τις διαβεβαιώσεις Τσακαλώτου ότι "δεν θα το ξανακάνει" και να ξεμπλοκάρουν τα μέτρα για το χρέος, χωρίς να χρειαστεί νέα τηλεδιάσκεψη του EuroWorking Group και -το κυριότερο- χωρίς να απαντήσουν ή να διαρρεύσουν το περιεχόμενο της επιστολής του Έλληνα υπουργού Οικονομικών, ώστε δια της σιωπής τους να τεκμαίρεται πως οι δανειστές την αποδέχθηκαν, θέλει η κυβέρνηση να κλείσει πλέον την διαμάχη που ξέσπασε για τις μονομερείς παροχές Τσίπρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η οδός που φαίνεται τώρα πως επιλέγεται –και αν δεν υπάρξουν άλλες εκπλήξεις ή διαφορές με το Βερολίνο ή και άλλους εμπλεκομένους- είναι η «σιωπηρή διαδικασία» αποδοχής (silent procedure) επί της επιστολής που θα αποστείλει ο κύριος Ευκλείδης Τσακαλώτος και η οποία εφαρμόζεται σε πολλές περιπτώσεις στα όργανα της ΕΕ.


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης