Σουλτς: Η Ελλάδα δεν έχει άλλη επιλογή από το να τηρήσει τις δεσμεύσεις της

Σουλτς: Η Ελλάδα δεν έχει άλλη επιλογή από το να τηρήσει τις δεσμεύσεις της

Είπε πως σε περίπτωση που δράσει μονομερώς, τότε ούτε οι εταίροι της θα είναι υποχρεωμένοι να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους

Σουλτς: Η Ελλάδα δεν έχει άλλη επιλογή από το να τηρήσει τις δεσμεύσεις της
Αυστηρό μήνυμα στην ελληνική κυβέρνηση έστειλε σήμερα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, λίγες μόνο ώρες έπειτα από τη συνάντησή του με τον Αλέξη Τσίπρα, στις Βρυξέλλες.

Σε συνέντευξή του στην γερμανική οικονομική εφημερίδα «Handelsblatt», ο κ. Σουλτς υπογράμμισε ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει άλλη επιλογή από το να τηρήσει τις δεσμεύσεις της και πρόσθεσε πως σε περίπτωση που η Ελλάδα δράσει μονομερώς και δεν τηρήσει τις συμφωνίες, τότε ούτε οι εταίροι της θα είναι πλέον υποχρεωμένοι να τηρήσουν τις δικές τους δεσμεύσεις.

Όπως τόνισε, σε αυτή την περίπτωση, η Αθήνα δεν θα λάβει άλλη χρηματοδότηση, δεν θα πηγαίνουν χρήματα στην Ελλάδα και το κράτος δεν θα μπορεί να χρηματοδοτηθεί.

Μάλιστα, ο κ. Σουλτς είπε ότι μπορεί να μιλήσει για παραχωρήσεις, μόνο αν η ελληνική κυβέρνηση εκπληρώσει τις δεσμεύσεις που έχει απέναντι στην ΕΕ. 

Ερωτηθείς σχετικά με τι είδους παραχωρήσεις θα μπορούσαν να γίνουν, ο κ. Σουλτς απάντησε ότι υπάρχουν εναλλακτικές στα αυστηρά μέτρα λιτότητας, προσθέτοντας πως ούτε ο ίδιος αλλά ούτε και ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ είναι οπαδοί αυτών των μέτρων που έχουν επιβληθεί στην Ελλάδα.

«Όλοι στην Ε.Ε. είναι έτοιμοι να κάνουν δώσουν ανάσα στην ελληνική κοινωνία, αλλά αυτό μπορεί να γίνει στη βάση των συμφωνιών που έχουν συναφθεί μέχρι σήμερα», είπε.

Ακόμη ανέφερε πως εάν ο κ. Τσίπρας ζητήσει την ανάκτηση κεφαλαίων που έχουν καταθέσει στο εξωτερικό κάποιοι Έλληνες κατά τη διάρκεια της κρίσης η Ε.Ε. είναι έτοιμη να βοηθήσει.

Λίγες ώρες νωρίτερα, πάντως, κατά τη διάρκειά της συνάντησής του με τον Έλληνα πρωθυπουργό, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αναφέρθηκε στον Αλέξη Τσίπρα, κάνοντας λόγο για έναν πρωθυπουργό, που δίνει μάχη για συνεργασία και όχι για τον διχασμό της ΕΕ, κάτι που -όπως σημείωσε- το οποίο αποτελεί πολύ ισχυρό και θετικό μήνυμα.

Μάλιστα, ανέφερε ότι η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να υπολογίζει στην απόλυτη στήριξη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σε αυτό το μέτωπο, προσθέτοντας ότι ο πρωθυπουργός της Ελλάδας είναι καλοδεχούμενος στο Ευρωκοινοβούλιο και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. 

Ανεβάζει τους τόνους και το Βερολίνο

Όμως, λίγες μόνο ώρες πριν την συνάντηση του Έλληνα υπουργού Οικονομικών με τον Γερμανό ομόλογό του, τους τόνους ανεβάζει και το Βερολίνο καθώς σε σημερινή του δήλωση ο Μάρτιν Τζάγκερ, εκπρόσωπος Τύπου του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, είπε πως εάν η Ελλάδα θέλει στήριξη, τότε θα πρέπει να είναι σε πρόγραμμα.

Δηλώσεις έκανε, όμως, σήμερα και ο εκπρόσωπος Τύπου της Άνγκελα Μέρκελ, Στέφεν Ζάιμπεργκ, ο οποίος τόνισε πως η στάση της Γερμανίας απέναντι στην Ελλάδα, δεν έχει αλλάξει. 



Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης