Υπερδιπλασιάστηκαν τα εφάπαξ που δόθηκαν από το Δημόσιο την τελευταία διετία

Υπερδιπλασιάστηκαν τα εφάπαξ που δόθηκαν από το Δημόσιο την τελευταία διετία

Ο υπουργός Εργασίας τόνισε πως η καταβολή τους επιτεύχθηκε μέσα σε ένα δύσκολο δημοσιονομικά περιβάλλον και ενώ τα Ταμεία είχαν σωρεύσει περισσότερα από 1,5 δισ. ευρώ ληξιπρόθεσμα χρέη και ήταν ορατός ο κίνδυνος να καταρρεύσουν

Υπερδιπλασιάστηκαν τα εφάπαξ που δόθηκαν από το Δημόσιο την τελευταία διετία
Στα  420 εκ ευρώ θα ανέλθει η έκτακτη χρηματοδότηση  από το Υπουργείο Οικονομικών για να χορηγηθούν εντός του 2014  31.450 εφάπαξ και να αποφευχθεί στο μέλλον συσσώρευση ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων.  Με την τονωτική ένεση των ταμείων πρόνοιας ο αριθμός των χορηγούμενων εφάπαξ για τα έτη 2012-2014 θα αυξηθεί  έναντι του αριθμού των εφάπαξ για τα έτη 2009-2011 κατά ποσοστό περίπου 166%. Αντίστοιχα, το ποσό των χορηγούμενων εφάπαξ για τα έτη 2012-2014 έχει αυξηθεί έναντι του ποσού των εφάπαξ για τα έτη 2009-2011 κατά ποσοστό περίπου 119%».



Κλείσιμο
Σχολιάζοντας τις χρόνιες δυσλειτουργίες των ταμείων πρόνοιας  ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, κ. Γιάννης Βρούτσης επισήμανε ότι « τα ταμεία σε απέδιδαν εν τέλει παροχές που ήταν πολύ υψηλότερες από τις εισφορές που είχαν στην πραγματικότητα καταβληθεί. Σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα - ιδιαίτερα στα ταμεία του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα – ήταν κατά 50%, 70%, ακόμη και 90% υψηλότερα από τις εισφορές που πραγματικά καταβλήθηκαν. Το αποτέλεσμα ήταν η χρηματοδοτική ασφυξία των ταμείων αυτών και ο υπαρκτός κίνδυνος άμεσης κατάρρευσης.

Για αυτό το λόγο, προχωρήσαμε σε μια οργανωμένη και προσεκτική μεταρρύθμιση, επιτυγχάνοντας μέσα σε αυτό το δύσκολο δημοσιονομικό περιβάλλον - όπου υπήρχε ορατός κίνδυνος να μη δοθεί ούτε ένα εφάπαξ καθώς είχαν συσσωρευτεί πάνω από 1,5 δις ληξιπρόθεσμα – τόσο τη διασφάλιση της απρόσκοπτης καταβολής τους όσο και την επιτάχυνση του αριθμού των χορηγούμενων εφάπαξ.

Συγκεκριμένα, θεσπίσαμε το συντελεστή βιωσιμότητας, αλληλεγγύης, διαφάνειας και δικαιοσύνης, πετυχαίνοντας ότι ποτέ πια στο μέλλον δε θα παρουσιαστούν ελλείμματα και προβλήματα χρηματοδότησης που εν τέλει επιβάρυναν το σύνολο των πολιτών μέσω της γενικής φορολογίας.»




Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης