Bloomberg: Η Ευρώπη δεν πρέπει να αφήσει την Ελλάδα να πνιγεί στο χρέος της

Bloomberg: Η Ευρώπη δεν πρέπει να αφήσει την Ελλάδα να πνιγεί στο χρέος της

Η Ελλάδα χρειάζεται διαγραφή χρέους και η ΕΕ πρέπει να αποδείξει ότι είναι ικανή να μαθαίνει από τα λάθη της, αναφέρει το πρακτορείο

Bloomberg: Η Ευρώπη δεν πρέπει να αφήσει την Ελλάδα να πνιγεί στο χρέος της
Η Ελλάδα και οι πιστωτές της βρίσκονται αντιμέτωποι με τα χρέη της χώρας για άλλη μια φορά και δεν φαίνεται να είναι η τελευταία.

Σύμφωνα με το σημερινό editorial του πρακτορείου Bloomberg, από τη στιγμή που εξακολουθούν να κάνουν τα ίδια λάθη, η επόμενη συμφωνία δε θα αποδειχτεί πιο επιτυχημένη από την προηγούμενη.

Το 2010, η Ελλάδα πήρε ένα από τα μεγαλύτερα πακέτα διάσωσης στην ιστορία. Δανείστηκε χρήματα σε αντάλλαγμα δημοσιονομικής λιτότητας, ωστόσο τα χρέη της δεν μειώθηκαν, άλλωστε οι δανειστές αντιδρούν και μόνο στο σενάριο της διαγραφής. Οι αναλυτές από νωρίς εξέφρασαν τις αντιρρήσεις τους αφού την επιβάρυνση του τεράστιου προγράμματος επωμίστηκαν σχεδόν εξ'ολοκλήρου οι φορολογούμενοι και κάτι τέτοιο δεν ήταν πολιτικά και οικονομικά βιώσιμο, ενώ θα έπρεπε και οι δανειστές να υποστούν απώλειες.  

Κλείσιμο
Από τότε υπήρξε μια περιορισμένη συμμετοχή των πιστωτών, μια επέκταση των προθεσμιών εξόφλησης και μείωση των επιτοκίων, αλλά το βασικό μοτίβο δεν έχει αλλάξει. Ως αποτέλεσμα, το χρέος στην Ελλάδα συνεχίζει να αυξάνεται. Σήμερα ανέρχεται σε περίπου 180% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος. Και είναι σαφώς μη βιώσιμο.

Η νέα υπό συζήτηση συμφωνία, όπως αναφέρεται σε πρόσφατη έκθεση του Bloomberg News, θα επεκτείνει τη διάρκεια των δανείων περαιτέρω, στα 50 χρόνια από 30, και θα μειώσει το επιτόκιο που καταβάλλεται κατά 0,5%. Ένα άλλο δάνειο διάσωσης, 15 δισεκατομμυρίων ευρώ φαίνεται επίσης πιθανό.

Για το Bloomberg, η αριθμητική εξακολουθεί να αποτυγχάνει επειδή η πολιτική και η οικονομία αρνούνται να συμβαδίσουν...

Διαβάστε περισσότερα στο newmoney.gr

Το κόστος δανεισμού της Ελλάδας υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2010

Το κόστος δανεισμού της Ελλάδας υποχώρησε χθες στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2010, η Πορτογαλία πούλησε ομόλογα για δεύτερο συνεχόμενο μήνα και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κινήθηκαν ανοδικά για πέμπτη ημέρα, καθώς επιστρέφει η εμπιστοσύνη στην Ευρωζώνη, αναφέρει δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg.

Η απόδοση των 10ετών ελληνικών ομολόγων μειώθηκε για έβδομη ημέρα κατά 21 μονάδες βάσης (0,21 της ποσοστιαίας μονάδας) στο 7,40% κατά το χθεσινό κλείσιμο της διαπραγμάτευσης στο Λονδίνο. Είχε μειωθεί προηγουμένως στο 7,38% που είναι η χαμηλότερη απόδοση από τον Μάιο του 2010 και ενώ τον Μάρτιο του 2012 είχε φθάσει στο 44%. Η τιμή των ελληνικών ομολόγων με επιτόκιο 2% που λήγουν τον Φεβρουάριο του 2023 (σ.σ.: πρόκειται για τους νέους τίτλους που εκδόθηκαν μετά το PSI του 2012) αυξήθηκε κατά 1,125 στο 72,63% της ονομαστικής αξίας τους.

Η Ελλάδα, σημειώνει το δημοσίευμα, πούλησε χθες τρίμηνα έντοκα γραμμάτια του δημοσίου με απόδοση 3,60% που είναι η χαμηλότερη για τους τίτλους αυτούς από τον Ιανουάριο του 2010 και ενώ είχε φθάσει στο 4,68% τον Δεκέμβριο του 2011. Τα ελληνικά ομόλογα αποφέρουν το μεγαλύτερο κέρδος για τους επενδυτές από την αρχή του έτους μεταξύ 34 αγορών κρατικών τίτλων, σύμφωνα με τους παγκόσμιους δείκτες ομολόγων του Bloomberg, ακολουθούμενα από τα πορτογαλικά ομόλογα που αποφέρουν κέρδος 6,7%. Το χρηματιστήριο της Αθήνας κατέγραψε τη δεύτερη μεγαλύτερη άνοδο από την αρχή του έτους, με ποσοστό 7,2%, σε ένα σύνολο 24 αναπτυγμένων αγορών, μετά από το χρηματιστήριο της Δανίας.

Η Πορτογαλία, η οποία αναμένεται να ολοκληρώσει το πρόγραμμα διάσωσής της τον Μάιο, πούλησε χθες 10ετή ομόλογα αξίας 3 δις. ευρώ, ενώ οι προσφορές των επενδυτών έφθασαν τα 9,8 δις. ευρώ και το 83% των αγορών έγινε από ξένους επενδυτές, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε ο Οργανισμός Διαχείρισης του Χρέους της χώρας. Η απόδοση των 5ετών πορτογαλικών ομολόγων διαμορφώθηκε στο 3,98%. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης