Βαρέθηκες την κλασσική άσκηση; Ξεκίνα τη διαλειμματική

Βαρέθηκες την κλασσική άσκηση; Ξεκίνα τη διαλειμματική

Σπριντ, χαλάρωση και ξανά σπριντ – Δες πώς θα κάψεις λίπος με… διαλείμματα 

Βαρέθηκες την κλασσική άσκηση; Ξεκίνα τη διαλειμματική
Βαρέθηκες τη γυμναστική που έκανες μέχρι τώρα; Η πρόοδος που διαγράφεις στην άσκηση και την αντοχή έχει αρνητικό πρόσημο; Σπριντ, χαλάρωσε και ξανά σπριντ. Με άλλα λόγια, ήρθε η ώρα να ξεκινήσεις τη διαλειμματική προπόνηση. Θα δεις πιο γρήγορα αποτελέσματα, η καύση των θερμίδων θα αυξηθεί, δεν θα νιώσεις πλήξη κατά τη διάρκεια της άσκησης και δεν θα καταπονήσεις τα ίδια σημεία του σώματος. Και το κυριότερο, είναι για όλους αρκεί να έχει προηγηθεί η απαραίτητη συζήτηση με τον γιατρό. 

Για να γίνει πιο σαφές, η διαλειμματική προπόνηση είναι μία ειδική μορφή προπόνησης στην οποία εκτελείς διακεκομμένα γρήγορο τρέξιμο για προκαθορισμένη απόσταση ή διάρκεια, σε ορισμένο χρόνο ή ένταση, με ενδιάμεσο διάλειμμα ξεκούρασης (με στάση, περπάτημα ή χαλαρό τρέξιμο) για συγκεκριμένο αριθμό επαναλήψεων. Για παράδειγμα, οι αθλητές κάνουν σπριντ για 20 λεπτά, αμέσως μετά τρέχουν χαλαρά για 30-60 λεπτά και στη συνέχεια κάνουν πάλι σπριντ. 
Με αυτό τον τρόπο η φυσική κατάσταση βελτιώνεται πιο γρήγορα, ενώ η εντονότερη προσπάθεια ωφελεί το καρδιοαναπνευστικό σύστημα.  

Κλείσιμο


Παράλληλα, από την άσκηση σε μεγαλύτερη ένταση προκύπτει άλλο ένα όφελος για όσους ενδιαφέρονται να ελέγξουν το σωματικό τους βάρος ή και να έχουν απώλεια κιλών: Η μεγαλύτερη καύση θερμίδων. Με τη διαλειμματική προπόνηση υπάρχει, έστω και κατά διαστήματα, αυξημένη καύση θερμίδων. 

Επιπλέον, η διαλειμματική προπόνηση προσφέρει μεγαλύτερη ποικιλία στο πρόγραμμα γυμναστικής εναλλάσσοντας, για παράδειγμα, ασκήσεις αερόβιας γυμναστικής με ασκήσεις μυϊκής ενδυνάμωσης. Με αυτό τον τρόπο, υπάρχει διπλό όφελος: Η μυϊκή ενδυνάμωση, που εκ των πραγμάτων γίνεται σε χαμηλότερη ένταση, προσφέρει την απαιτούμενη ξεκούραση μεταξύ των αερόβιων ασκήσεων που γίνονται σε μεγαλύτερη ένταση. 




Κάθε πότε

- 1 εβδομάδα για δρομείς που εκτελούν από 2-4 προπονήσεις την εβδομάδα
- 1 με 2 εβδομάδες για πιο προχωρημένους δρομείς που εκτελούν από 4-7 προπονήσεις την εβδομάδα 

Προθέρμανση:

15’-20’ αργό τρέξιμο
4’- 5’ διατάσεις
 4-6 ανοίγματα

Αποθεραπεία:

10’-15’ αργό τρέξιμο
10’ διατάσεις

Μπορείς εναλλακτικά να τρέχεις ένα λεπτό έντονα, να περπατάς σε ανηφορική κλίση επίσης για ένα λεπτό, να συνεχίζεις για ένα λεπτό ηπιότερα και πάλι ένα λεπτό έντονο τρέξιμο. 

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης