Οι ταινίες της εβδομάδας

Οι ταινίες της εβδομάδας

Πληθωρικό πρόγραμμα για μια ακόμη φορά: οσκαρικά «Creed» και 
«Κορίτσι από τη Δανία» απέναντι στα υπέροχα «Mediterranea» και «Interruption»

Οι ταινίες της εβδομάδας

Το κορίτσι από τη Δανία / Danish Girl 

Κλείσιμο
Του Τομ Χούπερ. 
Με τους Εντι Ρεντμέιν, Αλίσια Βικάντερ. 
Δραματική, 2015, Μ. Βρετανία / ΗΠΑ / Βέλγιο / Δανία / Γερμανία, 119’.

 Μπορεί κανείς να εκφράσει αρκετές ενστάσεις για την κινηματογραφική μεταφορά της ιστορίας της πρώτης διεμφυλικής γυναίκας που έκανε επαναπροσδιορισμό φύλου (η Λίλι Ελμπε με τη συμπαράσταση της γυναίκας της Γκέρντα). Η επιλογή του τόσο άοσμου σκηνοθέτη Τομ Χούπερ («Ο λόγος του βασιλιά») ίσως θα ήταν η πρώτη γιατί πάραυτα συνεπάγεται την έλλειψη οποιασδήποτε κινηματογραφικής πρωτοπορίας στην αφήγηση μιας κατεξοχήν πρωτοποριακής ιστορίας. Αλλά είναι σημαντικό να κρατάμε υπόψη ότι πρόκειται για την πρώτη mainstream απόπειρα απόδοσης μιας τέτοιας ιστορίας, κι αυτό από μόνο του αξίζει μια σχετική επιείκεια. Ο πολυσυζητημένος Εντι Ρεντμέιν απέχει από την τελειότητα, κυρίως γιατί προσπαθεί πολύ να είναι τέλειος. Αλλά η υπερβολή του, που μπορεί να ξενίσει πολλούς, αποτυπώνει υπέροχα κάτι που μπορεί να μη γίνεται άμεσα εμφανές: όταν ένας άνθρωπος ανακαλύπτει ότι μπορεί να εκφράσει για πρώτη φορά την αληθινή του ταυτότητα, εννοείται ότι ρέπει προς τα άκρα, υπερτονίζει τη στάση, τις κινήσεις ή το μακιγιάζ του. Δεν υπάρχει κάτι πιο ανθρώπινο από τον πειραματισμό, κι ας είναι άγαρμπος. Και η ερμηνεία του Ρεντμέιν συλλαμβάνει ακριβώς αυτό. 




Mediterranea 

Του Τζόνας Καρπινιάνο. 
Με τους Κούντους Σεϊχόν, Αλασάνε Σάι, Πάολο Σκιαρέτα. 
Δραματική, 2015, Ιταλία / Γαλλία / ΗΠΑ / Γερμανία / Κατάρ, 107’.

 Από τις καλύτερες ταινίες για τη μεταναστευτική εμπειρία, η ταινία του Τζόνας Καρπινιάνο (υποψήφια για το Βραβείο LUX) ακολουθεί δύο φίλους που φτάνουν από την Μπουρκίνα Φάσο στην Ιταλία, για να αντιμετωπίσουν μια εντελώς διαφορετική πραγματικότητα απ’ αυτήν που περίμεναν. Με μια ντοκιμαντερίστικη προσέγγιση που σε τοποθετεί ακριβώς μέσα στη δράση, ένα σενάριο ρεαλιστικό και τρυφερό ταυτόχρονα και την άψογη ερμηνεία του ερασιτέχνη Κούντους Σεϊχόν, το «Mediterranea» αποτελεί απαραίτητη θέαση.





Interruption


Του Γιώργου Ζώη. Με τους Αλέξανδρο Βαρδαξόγλου, Μαρία Καλλιμάνη, Αλεξία Καλτσίκη, Χρήστο Στέργιογλου, Μαρία Φιλίνη. 
Δραματική, 2015, Ελλάδα / Κροατία, 109’.

 Ο Γιώργος Ζώης μεταφέρει την αυτοπεποίθηση από τις μικρού μήκους ταινίες του στο ντεμπούτο του σε μια ιδιαίτερη ανάμειξη της «Ορέστειας», της τρομοκρατίας και φιλοσοφικών διαπραγματεύσεων περί ηθικής. Τελειώνει απότομα, ήθελα να δω κι άλλο: κάτι που τελικά είναι πάντα καλό, ένα τέλειο cliffhanger για το μέλλον. 






Creed: Η γέννηση 
ενός θρύλου / Creed 


Του Ράιαν Κούγκλερ. 
Με τους Σιλβέστερ Σταλόνε, Μάικλ Μπ. Τζόρνταν, Τέσα Τόμσον. 
Δραματική, 2015, ΗΠΑ, 133’.

 ΟΚ, είναι συγκινητικό που ο Σιλβέστερ Σταλόνε κερδίζει μετά από τόσα χρόνια βραβεία για τον ρόλο του Ρόκι Μπαλμπόα. Και ναι, έχει ένα ενδιαφέρον που στην έβδομη ταινία του ο Ρόκι μένει έξω από το ρινγκ για να προπονεί τον γιο του παλιού αντιπάλου και φίλου του Απόλο Κριντ, Αντόνις, ενώ εκείνος αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας. Ο Ράιαν Κούγκλερ όμως (του δημοφιλούς αλλά υπερτιμημένου «Fruitvale Station»), που ξέρει ακριβώς πώς να τσιγκλά το συναίσθημα του μέσου Αμερικανού, το κάνει με τόσο μπανάλ και ανέμπνευστο τρόπο που κουράζει. Και η προοπτική του σίκουελ απλώς τρομάζει.







Η ολοκαίνουργια... 
Καινή Διαθήκη! / Le tout nouveau testament 

Του Ζακό Βαν Ντορμέλ. 
Με τους Μπενουά Πελβούρντ, Κατρίν Ντενέβ, Πιλί Γκρουν. 
Κωμωδία, 2015, Βέλγιο / Γαλλία / Λουξεμβούργο, 113’.

 Ο Θεός ζει και είναι κάφρος, γι’ αυτό και η νεαρή κόρη του προσπαθεί να ξαναγράψει την Καινή Διαθήκη εντοπίζοντας σύγχρονους Αποστόλους. Συνδυασμός γλυκερής «αμελί-σιας» χαριτωμενιάς, με το -σπάνια αστείο- γαλλόφωνο χιούμορ και τις εκκωφαντικές φωνές του Μπενούα Πελβούρντ. Α πα πα!







Barbie & Οι μυστικοί πράκτορες / 
Barbie Spy Squad 


Με τις φωνές της Υακίνθης Παπαδοπούλου, της Γεωργίας Ιωαννίδου κ.ά.. 
Κινούμενα σχέδια, 2016, 
ΗΠΑ / Καναδάς, 75’.

Μπάρμπι-Duracell: το πρωί γυμνάστρια και το βράδυ μυστική πράκτορας σε επικίνδυνες αποστολές με τις κολλητές της. 




Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης