PROTOTHEMA

Πολιτική

Η διαπραγμάτευση δεν είναι καθόλου εύκολη, είπε

Κατρούγκαλος για το Σκοπιανό: Να μην είναι το όνομα «όχημα αλυτρωτισμού»

Κατρούγκαλος για το Σκοπιανό: Να μην είναι το όνομα «όχημα αλυτρωτισμού»

«Θέλουμε μια αποκατάσταση της Ιστορίας, να είναι ξεχωριστό το όνομα που θα έχουν από την ιστορικότητα της Μακεδονίας μας», είπε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών

Να μην είναι το όνομα όχημα αλυτρωτισμού, έθεσε ως προϋπόθεση για την εξεύρεση λύσης στο ονοματολογικό ζήτημα με την πΓΔΜ, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος.


Σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ, ο κ. Κατρούγκαλος έδωσε το στίγμα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής στο ζήτημα της ονομασίας της πΓΔΜ, διαμηνύοντας πως «θέλουμε μια αποκατάσταση της Ιστορίας, να είναι ξεχωριστό το όνομα που θα έχουν από την ιστορικότητα της Μακεδονίας μας».

Εστιάζοντας στο πλαίσιο της τρέχουσας συζήτησης, είπε πως για πρώτη φορά μετά από πολύ καιρό υπάρχει αισιοδοξία, αλλά σε καμία περίπτωση δεν υπάρχει δεδομένη λύση. Ξεκαθάρισε πως «αυτό που διαπραγματευόμαστε είναι όνομα που να ξεχωρίζει διακριτά την ιστορική ελληνική Μακεδονία από το κράτος των Σκοπίων και να μην αποτελεί όχημα εδαφικών βλέψεων σε βάρος της δικής μας χώρας, ένα όχημα αλυτρωτισμού».

Ωστόσο, αναγνώρισε ότι η διαπραγμάτευση δεν είναι καθόλου εύκολη γιατί, όπως είπε, από την πλευρά των Σκοπίων έχουν χτίσει μια ταυτότητα δύο και περισσότερες γενιές, με βασική ευθύνη και από την ελληνική πλευρά. Συνεχίζοντας στο ίδιο μήκος κύματος, τόνισε την ανάγκη επίλυσης του ζητήματος προκειμένου να μην διαιωνιστεί αυτό το status quo, να έχουν υιοθετήσει το όνομα μέχρι στιγμής πάνω από 130 χώρες του ΟΗΕ. «Αν δεν κάνουμε κάτι τώρα, το όνομα θα μείνει εσαεί» ανέφερε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε πως η χώρα μας έχει συμφέρον να αποκατασταθεί η ιστορική αλήθεια, να μην υπάρχουν σημεία τριβής και να υπάρχει σταθερότητα στην περιοχή.

Χαρτογραφώντας τα επόμενα βήματα για την επίλυση του θέματος, με πρώτο σταθμό τη συνάντηση των διαπραγματευτών των δύο χωρών με τον ειδικό διαμεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς την ερχόμενη Τετάρτη, ανέφερε πως αυτό που έχει αποφασιστεί είναι να έχουμε μια παράλληλη διαδικασία, να επιταχυνθούν οι πολιτικές διαβουλεύσεις σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών και των αντίστοιχων υποστηρικτικών ομάδων των ΥΠΕΞ και ταυτόχρονα να συνεχιστεί η επικοινωνία υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

Παράλληλα, κατέστησε σαφές πως όταν η κυβέρνηση πιστέψει πως ότι έχει καταλήξει σε εθνικά συμφέρουσα λύση, θα τη φέρει στη Βουλή. Εξέφρασε μάλιστα την πεποίθηση πως στο όνομα που καταλήξει η κυβέρνηση, θα καλύπτει τους Ανεξάρτητους Έλληνες, επισημαίνοντας πως ο ίδιος ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας έχει δηλώσει την απόλυτη στήριξη και εμπιστοσύνη του στον υπουργό Εξωτερικών.

Στη συνέχεια ο κ. Κατρούγκαλος επέκρινε τη ΝΔ, καταλογίζοντας της διγλωσσία. Ειδικότερα, παρατήρησε: «ο κ. Μητσοτάκης όταν μιλούσε στο συνέδριο της Διεθνούς Διαφάνεις τον Δεκέμβριο, έλεγε πως η διπλωματία δεν γίνεται σε δημόσια θέα, ενώ τώρα μας κατηγορεί για μυστική διπλωματία γιατί κάνουμε αυτό που είχε συστήσει ορθά ο ίδιος πριν από μερικούς μήνες». Σημείωσε ακόμα ότι η ΝΔ «έπρεπε να είναι ιδιαίτερα προσεκτική γιατί σε αυτή οφείλεται ότι έχουμε σήμερα το ζήτημα» και επισημανε: «Ο κ. Σαμαράς που ήταν ο βασικός υπεύθυνος για τη μη λύση το 1992, αυτός που έριξε την κυβέρνηση Μητσοτάκη και εμπόδισε να υπάρξει λύση, δεν έχω ακούσει να λέει κάτι».

Σε ό,τι αφορά τη θέση της Εκκλησίας, τόνισε πως πρέπει να υπάρχει σεβασμός στους ξεχωριστούς ρόλους και χαρακτήρισε σημαντικό πως η δήλωσή της κινείται με κριτήριο την αγάπη και όχι τα συλλαλητήρια. «Σεβόμαστε την Εκκλησία της Ελλάδας, αλλά πρέπει τα του Καίσαρος τω Καίσαρι και τα του Θεού τω Θεώ» πρόσθεσε. Επαναλαμβάνοντας τη δήλωση του πρωθυπουργού, είπε πως «υπολογίζουμε στην Εκκλησία της Ελλάδας ως δύναμη της κοινωνίας, κάνοντας ξεκάθαρο ότι η εξωτερική πολιτική είναι ευθύνη των κυβερνήσεων, της πολιτείας και όχι της Εκκλησίας».

Στη συνέχεια ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στο πολυνομοσχέδιο που συζητείται στη Βουλή. Σημείωσε πως όχι απλώς τα θετικά είναι περισσοτερα από τα αρνητικά, αλλά το βασικό χαρακτηριστικό της γ' αξιολόγησης είναι πως δεν υπάρχει ένα ευρώ πρόσθετης λιτότητας. Όσον αφορά το θέμα της ρύθμισης για τις απεργίες, ανέφερε πως το νομοσχέδιο δεν εμποδίζει την απόφαση για τη λήψη τους. Με το ¼ των ενεργών μελών ενός σωματείου μπορεί σήμερα να αποφασιστεί απεργία, εξήγησε.

Ως προς τους πλειστηριασμούς, ο κ. Κατρούγκαλος τόνισε πως η κυβέρνηση έχει διασφαλίσει πως δεν θα εκπληστηριαστεί καμία λαϊκή κατοικία.

Καταληκτικά, ο κ. Κατρούγκαλος προσδιόρισε πως ο εθνικός στόχος είναι η έξοδος τον Αύγουστο του 2018 από την επιτροπεία.
Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε όλη την έκτακτη επικαιρότητα πρώτοι!
Ακολουθήστε μας στα

Αρτζη Μπούρτζη13/01/201820:59

Υπάρχει μια παρωδία στα Ελληνικά, ενός τραγουδιού τού Βούλγαρου Αζίζ που λέει σε μια στροφή "μακάρι να σουν η Μαίρη η Σκοπιανή"... Τώρα δηλαδή θα πρέπει να γίνει "η Μαίρη η Ανω Μακεδόνισσα" ή "η Μαίρη η Βορειομακεδόνισσα" ή πάντως κάτι με την λέξη Μακεδονία. Δηλαδή μου λετε, οτι και εμείς μπορούμε να εγείρουμε αύριο θέμα για τουριστικούς ας πούμε λόγους και να ονομάσουμε το Κιλκίς "Ανατολική Νέα Υόρκη", και το Καρπενήσι "Νότια Προβηγκία"; Εάν κάτι τέτοιο γίνει αποδεκτό, τότε ναί να πάρουν τα Σκόπια όνομα με...Μακεδονικό προσδιορισμό. Να έρθει μετά και η Ουγκάντα και να ονομαστεί Nέα Τοσκάνη, και το Μπαγκλαντές Κάτω Παρίσι. Εσείς τί λέτε, θα δεχθούν να...βρουν συμβιβαστική λύση, ή ΔΕΝ θα το συζητήσουν καν; Πάντως η χώρα μας, όποια λωλή ιδέα έλθει σε γείτονα χώρα, είναι πάντα πρόθυμη να την συζητήσει και να...συμβιβαστεί κάπου στη μέση. Και να εξηγούμαστε. Αυτά δεν αφορούν τη σημερινή κυβέρνηση αφορούν όοοοολες τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Τί θέλετε, όνομα; Μάλιστα. Να το συζητήσουμε και να συμβιβαστούμε. Τί θέλετε; Tη μισή Κύπρο; Να το συζητήσουμε και να συμβιβαστούμε. Τί θέλετε; Αιγαίο και μερικά νησιά επειδή δεν σάς φθάνουν 783.562 τετραγωνικά χιλιόμετρα γής (που δεν έχουν κανένα κοινό μαζί σας εκτός από μερικούς αιώνες σκοταδισμού); Μάλιστα. Να το συζητήσουμε και να συμβιβαστούμε. Θέλετε και μερικά θαλάσσια οικόπεδα; Φθάνουν τού Ανατολικού Αιγαίου ή να κυττάξουμε τί έχουμε και σε Λυβικό Πέλαγος και Επτάνησα; Μάλιστα. Να το συζητήσουμε και να συμβιβαστούμε. Περάστε κόσμε! Αιτείτε, και δοθήσεται υμίν ! Α ρε και να το ήξεραν πιό νωρίς να μη φάνε τη ζωή τους για να ζήσει και να μεγαλώσει η Ελλάδα, η Μαρούλα τής Λήμνου, ο Κολοκοτρώνης, η Μπουμπουλίνα, ο Αθανάσιος Διάκος, Η Μαντώ Μαυρογένους,ο Παύλος Μελάς και ο Τέλλος Αγρας ! Και θα μας ρίχνουν κάτι φάσκελα από κει που βρίσκονται !

Απάντηση
Αngela13/01/201820:25

Αποκατασταση της ιστοριας;Τι λεει ο μ,,,,,,,,,,,ας ,ποιος εισαι εσυ που θα αποκαταστησεις την ιστορια.Η ιστορια 3.000 ετων δεν αλαζει .Η Μακεδονια ειναι Ελλαδα .Τσακιστητε προδοτες να ξεκουμπιστητε ολοι σιγα σιγα να πατε ο καθενας εκει που ανηκετε γιατι πηρατε πολυ φορα αλλα και ολοι οι Ελληνες ,Ελληνιδες φορτωνουμε,φορτωνουμε,φορτωνουμε.

Απάντηση
ΧΧ13/01/201819:04

Ο αριστεροπαπάρας καθηγητής και υπουργός του κώλου.Ρε καραγκιόζη αντε και πήραν το όνομα που θέλουν πως θα εξασφαλισθεί ότι αυτό δεν θα είναι όχημα αλυτρωτισμού οταν θα περιλαμβάνει τον όρο Μακεδονία επειδή το λέτε ολά τα βλαμένα ξεπλύματα του Στάλιν τη στιγμή που και άλλοι εθνοπροδότες εκτός από εσάς καραδοκούν .Αυτός ο τόπος πάντα έβγαζε εφιάλτες κουμουνιστοπροδότες Τσακνιάδες και ουράνια τόξα γι αυτό βγάλε το σκασμό κουνιστό μαντηλάκι.

Απάντηση
@@@@@@@13/01/201815:14

ΜΙΑ ΛΕΞΗ '' ΣΚΑΣΕ'' !!!

Απάντηση

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

2500  χαρακτήρες απομένουν

* Υποχρεωτικά πεδία