Εξεταστική επιτροπή για τα σκάνδαλα στην Υγεία από το 1997 έως και το 2014

Εξεταστική επιτροπή για τα σκάνδαλα στην Υγεία από το 1997 έως και το 2014

Υπέρ της πρότασης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ ψήφισαν 187 βουλευτές (ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, ΧΑ, ΚΚΕ και Ποτάμι), κατά 71 (ΝΔ) ενώ 21 δήλωσαν παρών (Δημοκρατική Συμπαράταξη και Ενωση Κεντρώων)

Εξεταστική επιτροπή για τα σκάνδαλα στην Υγεία από το 1997 έως και το 2014
Κοινοβουλευτική «μηχανή» αναζήτησης σκανδάλων που θα λειτουργεί παράλληλα με την ψήφιση των μέτρων που περιλαμβάνει η νέα συμφωνία κυβέρνησης - δανειστών δημιουργεί το Μέγαρο Μαξίμου.

Η Ολομέλεια αποφάσισε χθες, Mεγάλη Τετάρτη, μετά από σφοδρή αντιπαράθεση κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, να συγκροτήσει εξεταστική επιτροπή που θα ερευνήσει υποθέσεις του χώρου Υγείας για την περίοδο 1997 - 2014. Τη σχετική πρόταση είχαν καταθέσει οι ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ
Κλείσιμο
και ΑΝΕΛ
ενώ αντίστοιχο αίτημα κατέθεσε και η ΝΔ ζητώντας ωστόσο να επεκταθεί ο έλεγχος και για τη διετία 2015 - 2017.


Υπενθυμίζεται ότι στη Βουλή λειτουργεί ήδη προανακριτική επιτροπή που ερευνά τις συμβάσεις εξοπλιστικών προγραμμάτων που υπέγραψε ο πρώην υπουργός Εθνικής Αμυνας, Γιάννος Παπαντωνίου.

Υπέρ της πρότασης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ ψήφισαν 187 βουλευτές (ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, ΧΑ, ΚΚΕ και Ποτάμι), κατά 71 (ΝΔ) ενώ 21 δήλωσαν παρών (Δημοκρατική Συμπαράταξη και Ενωση Κεντρώων).

Υπερ της πρότασης της ΝΔ ψήφισαν 107 βουλευτές (ΝΔ, ΚΚΕ, ΧΑ και Ποτάμι), κατά 151 (ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ) και παρών 21 (Δημ. Συμπαράταξη και Ενωση Κεντρώων).

Η επιτροπή θα αποτελείται από 23 βουλευτές και θα έχει προθεσμία έως 3 μήνες από την συγκρότησή της να παραδώσει πόρισμα.

Τα κόμματα υποχρεούνται εως την 24η Απριλίου να καταθέσουν λίστα με τους βουλευτές που θα μετέχουν στην επιτροπή.

Σύμφωνα με το περιεχόμενο της πρότασης που κατέθεσαν τα κυβερνητικά κόμματα και έγινε δεκτή από την Ολομέλεια, η εξεταστική καλείται να το ειδικό ζήτημα δημόσιου ενδιαφέροντος για τη διαφθορά και την κατασπατάληση δημόσιου χρήματος στο χώρο της υγείας κατά τα έτη 1997 έως και 2014 και ειδικότερα τις υπερκοστολογήσεις προμηθειών, τις τιμολογήσεις φαρμάκων (Νοβάρτις), το ΚΕΕΛΠΝΟ και το Ερρίκος Ντυνάν.

Πιο συγκεκριμένα:  


- Όσον αφορά στο ΚΕ.Ε.Λ.Π.Ν.Ο., ζητούν να διερευνηθεί ο τραπεζικός δανεισμός αυτού, όπως ο δανεισμός του με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου από την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος Α.Ε. και την Τράπεζα Αττικής, και όλες οι δανειακές συμβάσεις που έχει συνάψει, με τις τροποποιήσεις τους, τα υπέρογκα ποσά που καταβλήθηκαν για διαφημιστική δαπάνη άνευ ουσίας και ανάγκης, οι συμβάσεις αγοράς, μίσθωσης ή χρήσης ακινήτων, τα εικονικά τιμολόγια, οι «διορισμοί» και η μισθοδοσία προσωπικού χωρίς συμβάσεις, ακόμα και απευθείας από Υπουργούς, οι μετατροπές συμβάσεων εργασίας, οι συμβάσεις παροχής υπηρεσιών ή/και έργου ή/και προμηθειών υλικών και αντιδραστηρίων, η διαχείριση ευρωπαϊκών πόρων και οι συνέπειες της εν γένει οικονομικής διαχείρισής του.

- Όσον αφορά στην Τιμολόγηση, στην καταβολή Φαρμακευτικής δαπάνης και στις λοιπές προμήθειες, ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ ζητούν να ερευνηθεί το περιεχόμενο των υπουργικών αποφάσεων καθορισμού τιμών και ύψους αποζημίωσης φαρμάκων, νοσοκομειακών και λοιπών υλικών, αλλά και το σύννομο ή μη των υπουργικών αποφάσεων, των συμβάσεων, των διοικητικών ενεργειών και των κανονιστικών πράξεων τόσο των αρμόδιων υπουργών όσο και των εμπλεκόμενων φορέων εποπτείας τους .

- Όσον αφορά στο «ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΟΙΝΩΦΕΛΕΣ − Ε.Ε.Σ. ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ − Ν.Π.Ι.Δ.» ζητείται να ερευνηθεί η διοίκηση, διαχείριση και συμφωνίες που οδήγησαν στην υπερχρέωση και στη μη εξυπηρέτηση των οφειλών του, τα πάσης φύσεως δάνειά του, οι διαδικασίες και συμφωνίες που οδήγησαν στην με πλειστηριασμό εκποίηση του νοσηλευτικού ιδρύματος και όλης της περιουσίας του, ο προσδιορισμός της αξίας των πλειστηριασθέντων πραγμάτων και δικαιωμάτων, οι σχετικές συμβάσεις και τα σύμφωνα εμπιστευτικότητας, το σύννομο ή μη του περιεχομένου τους, το εάν εκπλειστηριάστηκαν και πράγματα κυριότητας του Ε.Ε.Σ. που είχαν παραχωρηθεί σ’ αυτό λόγω του ιδρυματικού του χαρακτήρα, το εάν από όλες τις παραπάνω ενέργειες εξυπηρετήθηκε ή αντίθετα ζημιώθηκε το Ελληνικό Δημόσιο, το εάν ωφελήθηκαν παρανόμως τρίτα πρόσωπα -φυσικά ή/και νομικά- καθώς και το ύψος του οφέλους τους. Επιπροσθέτως, να διερευνηθούν τυχόν ευθύνες του Υπουργού Υγείας και του τότε Διοικητικού Συμβουλίου καθώς και τυχόν ευθύνες -για συγκάλυψη- από τους αρμόδιους και μετά τον πλειστηριασμό του υπουργούς.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης