Τούρκος υπουργός: Κάναμε... χάρη στον Αναστασιάδη - Τον Ιούνιο θα ανοίξουν πέντε κεφάλαια

Τούρκος υπουργός: Κάναμε... χάρη στον Αναστασιάδη - Τον Ιούνιο θα ανοίξουν πέντε κεφάλαια

«Δεν θέλαμε να του χαλάσουμε την ψυχολογία, επειδή έχει εκλογές τον Μάιο» - «Αν δεν αρθεί το καθεστώς για τη βίζα, έχουμε δικαίωμα να ακυρώσουμε τη συμφωνία επανεισδοχής» λέει ο Βολκάν Μποζκίρ

Τούρκος υπουργός: Κάναμε... χάρη στον Αναστασιάδη - Τον Ιούνιο θα ανοίξουν πέντε κεφάλαια
Ο Τούρκος υπουργός ΕΕ, Βολκάν Μποζκίρ σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Haberturk, ισχυρίστηκε πως η Τουρκία
δέχτηκε να ανοίξει μόνο το κεφάλαιο 33 για να μην δημιουργηθεί μια ψυχολογία, η οποία να εμποδίσει τη λύση του Κυπριακού, αλλά έχει θέσει ως όρο να ανοίξουν τα πέντε κεφάλαια που έχει μπλοκάρει η
Κύπρος το δεύτερο εξάμηνο του 2016.

Κλείσιμο
Όταν ο κ. Μποζκίρ ρωτήθηκε αν η Κύπρος έβαλε «γκολ» στη Τουρκία είπε πως «κανείς δεν μπορεί να μας βάλει γκολ».

«Ενώ υπάρχει θέμα με τη συνέχεια της Ευρώπης ενθαρρύνεται η συνέχιση της στάσης των μελών που είναι κακομαθημένα εντός της
Ε.Ε.. Επιθυμούμε την επίλυση του Κυπριακού. Για να μην δημιουργηθεί μια ψυχολογία, η οποία να εμποδίσει τη λύση του Κυπριακού
θα ανοίξουμε το κεφάλαιο 33 μέχρι τον Ιούνιο. Για τα άλλα κεφάλαια θέσαμε άρθρο στη δήλωση της συνόδου να ανοίξουν το δεύτερο εξάμηνο της χρονιάς», τόνισε.

Στο σχόλιο της δημοσιογράφου ότι τα ελληνοκυπριακά  ΜΜΕ γράφουν ότι ήταν μια καθαρή νίκη της ελληνικής πλευράς, ο Τούρκος υπουργός είπε ότι «υπήρξε μια κατάσταση που 27 χώρες έπεσαν πάνω στην Κύπρο, άσκησαν πιέσεις». 

«Μπορεί να πει κανείς ότι η κατάσταση του Αναστασιάδη ήταν κάτι σαν, αν πω "ναι" θα αφήσω τον εαυτό μου στις Βρυξέλλες, το σώμα μου θα επιστρέψει στην Κύπρο», τόνισε και συνέχισε: «Επειδή τον Μάιο θα γίνουν βουλευτικές εκλογές στην Κύπρο δεν επιτρέψαμε να δημιουργηθεί μια τέτοια ψυχολογία». 

«Ο όρος γι’ αυτό είναι να ανοίξουν τα πέντε κεφάλαια μετά τον Ιούνιο. Μέσα σε ένα χρόνο θα ολοκληρώσουμε τη διαδικασία ανοίγοντας και τα άλλα κεφάλαια», πρόσθεσε, ενώ όσον αφορά στη συμφωνία με την ΕΕ, ο Τούρκος υπουργός είπε ότι τον Ιούλιο θα αρθούν οι περιορισμοί βίζας για Τούρκους πολίτες ως αντάλλαγμα για τη συμφωνία επανεισδοχής. 

«Θέσαμε όρο στη συμφωνία αυτή πως αν δεν αρθούν οι βίζες έχουμε δικαίωμα να ακυρώσουμε τη συμφωνία επανεισδοχής», είπε ο Βολκάν Μποζκίρ.

Λευκωσία: Ανάξιες σχολιασμού οι δηλώσεις  Μποζκίρ
Σχολιάζοντας τα όσα είπε ο Τούρκος υπουργός Ε.Ε., ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, ανέφερε πως οι δηλώσεις του είναι «ανάξιες σχολιασμού αφού δεν ανταποκρίνονται στη πραγματικότητα».

Όπως ανέφερε ο κ. Χριστοδουλίδης, «αν ο κ. Μποζκίρ έμπαινε στο κόπο να ακούσει τις δηλώσεις του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και άλλων ηγετών της ΕΕ θα καταλάβαινε καλά ποια ήταν τα αποτελεσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου». 

Ο Αχμέτ Νταβούτογλου, είπε ο κ. Χριστοδουλίδης, «ζητούσε μέχρι τη τελευταία  στιγμή να ανοίξουν τα πέντε κεφάλαια που έχει παγώσει η Κύπρος, αλλά του ξεκαθάρισε ο Ντόναλτ Τουσκ ότι πρέπει πρώτα η Τουρκία να συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις της και το πρωτόκολλο της Άγκυρας. Ο κ. Τουσκ είπε στον Νταβούτογλου, ότι αυτή είναι η απάντηση των 28 και όχι της Κυπριακής Δημοκρατίας».
 
Τέλος ο κ. Χριστοδουλίδης ξεκαθάρισε πως οι βουλευτικές εκλογές του Μαΐου στη Κύπρο, δεν σχετίζονται με τις διαπραγματεύσεις για επίλυση του Κυπριακού και η επίκληση των εκλογών από τη Τουρκία ερμηνεύεται ως αδυναμία διαπραγμάτευσης και έλλειψης πειστικών επιχειρημάτων.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης