Προσφυγικό: Σύνοδος κορυφής Μέρκελ- Ολάντ- Τσίπρα με Νταβούτογλου

Λίγο πριν την επίσημη σύνοδο της Πέμπτης με την συμμετοχή 11 χωρών της ΕΕ, Ελλάδος και Τουρκίας- Τέσσερις χώρες ζητούν κλείσιμο συνόρων με την Ελλάδα - Την Τρίτη συνάντηση Τσίπρα-Τουσκ και την Τετάρτη με Γιούνκερ - Η Ε.Ε. ενέκρινε 10 εκ. ευρώ στην ΠΓΔΜ και... 12,5 εκ. ευρώ για τη χώρα μας

Προσφυγικό: Σύνοδος κορυφής Μέρκελ- Ολάντ- Τσίπρα με Νταβούτογλου
Όπως γίνεται γνωστό από διπλωματικές πηγές στην Αυστρία, λίγες ώρες πριν την επίσημη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε.
την Πέμπτη, θα γίνει μία μίνι σύνοδος, στην οποία θα συμμετέχουν 11 χώρες και θα εστιάσει αποκλειστικά στην
προσφυγική κρίση και τις επιπτώσεις του. Την μίνι αυτή σύνοδο οργανώνουν η Γερμανία και η Γαλλία, και θα συμμετέχουν όλες οι χώρες που εμπλέκονται στο θέμα του προσφυγικού, μεταξύ των οποίων η Αυστρία αλλά και η
Ελλάδα
Κλείσιμο
και η Τουρκία


Η μίνι αυτή σύνοδος θα διεξαχθεί στην έδρα της μόνιμης αντιπροσωπείας της Αυστρίας στην ΕΕ την Πέμπτη το μεσημέρι, επιβεβαίωσαν διπλωματικές πηγές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Στην συνάντηση αυτή θα συμμετέχει και ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αλλά και ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου

Στην μίνι αυτή σύνοδο, οι άμεσα ενδιαφερόμενες χώρες θα εστιάσουν στις πιο δύσκολες πτυχές του προσφυγικού θέματος, αναζητώντας συγκεκριμένες λύσεις σε επίμαχα ζητήματα, όπως το θέμα της μετεγκατάστασης, του περιορισμού των ροών αλλά και του ελέγχου των συνόρων.

Μετά από αυτή τη συνάντηση θα συναντηθούν οι 28 χώρες της ΕΕ στην κανονική σύνοδο κορυφής όπου και πάλι η μεταναστευτική κρίση θα είναι στην κορυφή της ατζέντας, ιδίως μετά τα τελευταία γεγονότα στην Συρία και την αύξηση των κατοίκων που επιλέγουν τον δρόμο της προσφυγιάς για να ξεφύγουν από τον πόλεμο.

Σύμφωνα με πληροφορίες μέσα στις επαφές του Έλληνα πρωθυπουργού θα είναι και μία τριμερής συνάντηση με την κυρία Άνγκελα Μέρκελ και τον Αχμέτ Νταβούτογλου στις Βρυξέλλες, με κύριο θέμα και εδώ την προσφυγική κρίση.


Συνεχίζονται οι πιέσεις στην Αθήνα
Στο μεταξύ, μολονότι η ελληνική κυβέρνηση έκανε δεκτές όλες τις απαιτήσεις της ΕΕ στο προσφυγικό, οι πιέσεις συνεχίζονται καθώς οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης ζητούν να κλείσουν τα σύνορα με την Ελλάδα.

Στο πλαίσιο αυτό η ΕΕ διατηρεί την απειλή της εξόδου της Ελλάδας από την Σένγκεν εάν δεν ολοκληρώσει τα hot spots και τα κέντρα φιλοξενίας, και γενικότερα τις διαδικασίες ελέγχου της ροής των προσφύγων και μεταναστών προς την ΕΕ.

Παράλληλα όμως όσο εξελίσσονται οι εργασίες οι τοπικές κοινωνίες στην Κω αλλά και στην Αττική και στη Μακεδονία αντιδρούν στην δημιουργία χώρων για τους πρόσφυγες, σε σημείο που η αριστερή κυβέρνηση αναγκάζεται να καταφύγει στην καταστολή και στην χρήση χημικών και να αναζητά τρόπους να παρακάμψει τις διαμαρτυρίες.

Κρίσιμες επαφές του Αλέξη Τσίπρα

Αύριο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας συναντιέται στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ και την Τετάρτη, μία ημέρα πριν από την Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες, με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλόντ Γιούνκερ.

Οι συναντήσεις γίνονται στην σκιά της έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η οποία έχει δώσει χρόνο μέχρι τον Μάιο στην Ελλάδα να βελτιώσει τις συνθήκες στα σύνορά της. Παρά τις ευχές και την συνεχή επανάληψη από τον αρμόδιο Επίτροπο Δημήτρη Αβραμόπουλο ότι δεν υπάρχει θέμα εξόδου από την Σένγκεν, το ενδεχόμενο είναι ανοικτό και θα εξαρτηθεί από τις συνολικές αποφάσεις της ΕΕ.

Η Ελλάδα βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα αφενός λόγω των παλαιότερων διακηρύξεών της περί πολιτικής ανοικτών συνόρων και αφετέρου λόγω της  διαχειριστικής της ανεπάρκειας να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις που ανέλαβε στη σύσκεψη της 25ης Οκτωβρίου που από αρκετές ευρωπαϊκές χώρες εκλαμβάνεται σαν απροθυμία.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο ο πρωθυπουργός έχει δώσει εντολές προς όλες τις κατευθύνσεις ώστε να κινηθούν το ταχύτερο δυνατό οι διαδικασίες για τα hot spots προκειμένου να έχει να παρουσιάσει πρόοδο στις εργασίες της Συνόδου, όπου είναι βέβαιο ότι για μία ακόμη φορά θα δεχθεί τις επικρίσεις των ομολόγων του των κρατών μελών της ΕΕ. Στο πλαίσιο αυτό η κυβέρνηση δέχθηκε ακόμη και τις περιπολίες του ΝΑΤΟ που εκ των πραγμάτων μπορεί να εξελιχθεί σε θέμα κυριαρχίας στο Αιγαίο.

Η Τουρκία ελέγχει την ροή

Εν τω μεταξύ αύριο στην Χίο εγκαινιάζεται το Κέντρο υποδοχής και προσωρινής διαμονής μεταναστών και προσφύγων… δίχως όμως πρόσφυγες, αφού εδώ και τρεις μέρες έχουν μηδενιστεί οι ροές προς τη Χίο. Το hot spot, έχει τη δυνατότητα καταγραφής και πιστοποίησης 600 μεταναστών και προσφύγων ημερησίων, με προοπτική να επεκταθεί μέχρι και για 1.200 άτομα τη μέρα.

Αλλά ακόμη και στην Λέσβο παρά τις καλές καιρικές συνθήκες οι αφίξεις έχουν σχεδόν σταματήσει στο hot spot στη Μόρια αλλά και το κέντρο διαμονής προσφύγων στον Καρά Τεπέ. Από χθες μέχρι σήμερα σύμφωνα πληροφορίες του ΑΠΕ είχαν καταγραφεί μόλις 15 άτομα ενώ ανάλογα κινούνταν οι αριθμοί των αφίξεων και τις προηγούμενες μέρες.

Είναι ενδεικτικό του ότι την ροή την ελέγχει η Τουρκία και δεν είναι άσχετο με το θέμα ότι πριν από την Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ την Πέμπτη για το προσφυγικό, ο πρωθυπουργός Νταβούτογλου θα συναντηθεί με τους ηγέτες της Γερμανίας της Γαλλίας και 11 ακόμη ευρωπαϊκών χωρών.

Τέσσερις χώρες ζητούν κλείσιμο συνόρων με την Ελλάδα
 
Όσον αφορά την Ελλάδα υπάρχουν συγκρουόμενες απόψεις μεταξύ των Ευρωπαίων εταίρων. Ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών με την συνέντευξή του στα ΝΕΑ απειλεί ότι «εάν κλείσουν τα βόρεια σύνορα και μείνει η Ελλάδα για περισσότερο από ένα 24ωρο με τους πρόσφυγες στην επικράτειά της, τότε θα αλλάξει ραγδαία και το ενδιαφέρον της να δεχθεί ευρωπαϊκή βοήθεια».

 Ο Σεμπάστιαν Κουρτς εκφράζει την γραμμή της ανάσχεσης στην οποία κινείται πλέον η Ευρωπαϊκή Ένωση και θεωρεί ότι «οι πρόσφυγες ξεκινούν όταν ξέρουν ότι γρήγορα θα φτάσουν στην Ευρώπη. Εάν δεν υπάρχει αυτή η προοπτική, τότε όλο και λιγότεροι θα πάρουν τον δρόμο. Πρέπει να μειώσουμε τις ροές προσφύγων. Και αυτό μπορεί να γίνει μόνοναν τους σταματήσουμε σε κάποια σύνορα».

Σε παρόμοια γραμμή κινούνται και οι ηγέτες της Τσεχίας, της Πολωνίας, της Ουγγαρίας και της Σλοβακίας –οι τέσσερις του Βίζενκραντ- οι οποίοι όπως δήλωσε ο Τσέχος πρωθυπουργός Σομπότκα είναι έτοιμοι να στηρίξουν τις βαλκανικές χώρες στο κλείσιμο των συνόρων τους με την Ελλάδα. Επισήμανε ακόμη ότι οι συμφωνίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία για τη μείωση της ροής των προσφύγων από την Ελλάδα δεν έχουν αποφέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα. «Η τρέχουσα κατάσταση, όπου έως και 3.000 έρχονται στην Ελλάδα κάθε ημέρα, σίγουρα δεν είναι αυτό που έχουμε κατά νου», δήλωσε στο Reuters.

Και ενώ τα σύνορα που κατά την άποψη των ανατολικοευρωπαίων πρέπει να κλείσουν στην Ελλάδα, ο  αντικαγκελάριος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ το θεωρεί  «ψευτολύση». «Ο αποκλεισμός ή η περιθωριοποίηση ενός κράτους-μέλους είναι "ψευτολύση" που δηλητηριάζει τον ευρωπαϊκό διάλογο», υποστηρίζει σε άρθρο του στην  Frankfurter Allgemaine Zaitoung. 

Πιο προσεκτικός όμως ήταν ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Στέφεν Ζάιμπερτ, ο οποίος κληθείς να σχολιάσει άρθρο του Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, δήλωσε: «Κατάλαβα το κείμενο του Ζίγκμαρ Γκάμπριελ ως πολύ ισχυρή συνηγορία για ευρωπαϊκές λύσεις - για ευρωπαϊκές αντί για εθνικές λύσεις. Και αυτό αποτελεί θεμελιώδη πεποίθηση της κυβέρνησης».

Βοήθεια της ΕΕ στα Σκόπια για φύλαξη των συνόρων με την Ελλάδα

Εν τω μεταξύ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι ενέκρινε 10 εκατομμύρια ευρώ στην ΠΓΔΜ για την καλύτερη εποπτεία των συνόρων με την Ελλάδα και την ίδια ώρα 12,5 εκατομμύρια ευρώ στην χώρα μας για την δημιουργία χώρων προσωρινής φιλοξενίας των μεταναστών. Η εκπρόσωπος της Επιτροπής, αρμόδια για θέματα μετανάστευσης Ερνστ Τόβε δήλωσε πως «οποιαδήποτε δράση στα σύνορα της ΠΓΔΜ θα πρέπει να αναλαμβάνεται σε συνεργασία με τις ελληνικές Αρχές και τη Frontex". Διευκρίνισε πάντως ότι η βοήθεια αυτή δεν χρηματοδοτεί το χτίσιμο κανενός φράχτη, γιατί όπως είπε, «το έργο της Επιτροπής στοχεύει στη διαχείριση των συνόρων και όχι στο κλείσιμό τους».

Ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς από την πλευρά του ανέφερε ότι η Επιτροπή κάνει ό,τι μπορεί για να στηρίξει τα κράτη-μέλη της στη διαχείριση αυτής της άνευ προηγουμένου μεταναστευτικής ροής και πρόσθεσε ότι η απάντηση της ΕΕ για την προσφυγική κρίση θα δοθεί σε συνεργασία με την Ελλάδα και όχι κατά της Ελλάδας. Τόνισε, παράλληλα, ότι με βάση τα τελευταία στοιχεία της Επιτροπής, υπάρχει ουσιαστική πρόοδος στην καταγραφή των προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα και εξέφρασε την ελπίδα να συνεχιστεί αυτή η τάση βελτίωσης.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης