Φαμίλια Καλογρίτσα: Τους βρήκαν φοροδιαφυγή 73 εκατ. ευρώ

Φαμίλια Καλογρίτσα: Τους βρήκαν φοροδιαφυγή 73 εκατ. ευρώ

Ο μικρομεσαίος εργολήπτης δημόσιων έργων χτυπά μεγάλα έργα, παίρνει δάνεια αφειδώς και χρωστά εκατομμύρια στην Εφορία - Η Μικελίνα ήταν η ταμίας της οικογένειας και στους λογαριασμούς της από το 2000 έως το 2012 κατατέθηκαν 30 εκατ. ευρώ

Φαμίλια Καλογρίτσα: Τους βρήκαν φοροδιαφυγή 73 εκατ. ευρώ
Μέχρι το 2014 ο Χρήστος Καλογρίτσας, ένας μικρομεσαίος εργολήπτης δημόσιων έργων, πορευόταν σχεδόν αθόρυβα στην επιχειρηματική σκηνή της χώρας, με το πιστωτικό σύστημα να τον αντιμετωπίζει επιφυλακτικά και συγκρατημένα δίνοντάς του δάνεια με φειδώ. Την τελευταία διετία, όμως, τα πράγματα άλλαξαν για τον Καρδιτσιώτη αριστερό εργολάβο που ήρθε ξαφνικά στην επικαιρότητα με τον διαγωνισμό για τα κανάλια και τα περίφημα βοσκοτόπια. 

Ανοιξε τα πανιά του και από εργολάβος μεγάλων κατασκευών και εργολήπτης μικρών δημοτικών έργων, αλλά και έργων της ΔΕΗ, υπερκέρασε ως διά μαγείας τους μεγάλους του χώρου και μειοδοτεί με εκπτώσεις έως και 57% σε μεγάλα έργα κατασκευής εθνικών δρόμων. Την ίδια ώρα που οι υπόλοιπες τράπεζες τον πιέζουν για να πάρουν πίσω τα λεφτά που του είχαν δανείσει στο παρελθόν, η Τράπεζα Αττικής τού ανεβάζει το πλαφόν από τα 16 στα 108 εκατ. ευρώ (60 εκατ. νέα δάνεια και 48 εκατ. εγγυητικές επιστολές). Εν μέσω μάλιστα πολύχρονης πιστωτικής ασφυξίας ακόμα και των πιο υγιών επιχειρήσεων της χώρας, καθώς και των capital controls, στις 27 Ιουνίου του περασμένου έτους τού εγκρίνεται σε χρόνο dt, δηλαδή σε 4 ημέρες, δάνειο ύψους 15 εκατ. ευρώ.

Οχι για εκτέλεση κάποιου έργου, αλλά για να πληρώσει μέρος χρέους του γιου του Γιάννη-Βλαδίμηρου στην Εφορία προκειμένου να πάρει φορολογική ενημερότητα και να πληρώσει το παράβολο συμμετοχής στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες!

Κλείσιμο
Και λέμε για μέρος των οικογενειακών χρεών στην Εφορία, αφού αυτά μετά τους ελέγχους του ΚΕΦΟΜΕΠ και τον καταλογισμό φοροδιαφυγής και προστίμων στον ίδιο τον Χρήστο Καλογρίτσα, στη σύζυγό του και στα τρία παιδιά του, οι οποίοι είναι μέτοχοι στις εταιρείες του, φτάνουν στο ιλιγγιώδες ποσό των 73 εκατ. ευρώ. Εχει επίσης ληξιπρόθεσμα δάνεια ύψους 57 εκατ. ευρώ στο τραπεζικό σύστημα και 4 εκατ. ευρώ προσωπικά δάνεια σε οριστική καθυστέρηση στον «Τειρεσία».

Ενα χρέος τεράστιο που απειλεί να τον αφανίσει επιχειρηματικά και το οποίο προσπαθεί να μειώσει μετερχόμενος όλα τα μέσα που του δίνουν οι νόμοι αλλά παραβλέπει η επίσημη πολιτεία, η οποία του επιτρέπει όχι μόνο να παίρνει μέρος σε δημόσιους διαγωνισμούς, αλλά και να τον ανακηρύσσει οριστικό μειοδότη για τρία έργα ύψους 180 εκατ. ευρώ στην εθνική οδό Πάτρας - Πύργου.

Λεφτά που θα προέλθουν από τα κοινοτικά ταμεία του ΕΣΠΑ  και ας είναι υπόλογος απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ενωση και το ελληνικό κράτος. Ο Χρήστος Καλογρίτσας, όμως, παρά τις φορολογικές και δικαστικές φουρτούνες και τον επαπειλούμενο δανειακό στραγγαλισμό, φαίνεται να μην ορρωδεί προ ουδενός γιατί θεωρεί ότι αυτή η περίοδος είναι η τελευταία του ευκαιρία να πιάσει την καλή, μια που δεν βλέπει στο μέλλον να μπορεί να έχει και τόσο αγαστές σχέσεις με το γκουβέρνο.

Με απλήρωτους υπαλλήλους στα εργοτάξιά του για μήνες, δεκάδες δικαστικές μάχες εν εξελίξει για χρέη προς το Δημόσιο, εικονικά τιμολόγια, καταγγελίες δανειακών συμβάσεων από τράπεζες, ληγμένα εργοληπτικά πτυχία λόγω χρεών σε Εφορία και ασφαλιστικά ταμεία και αμφίβολη ρευστότητα, ο Χρήστος Καλογρίτσας θεωρεί ακόμα ότι έχει άστρο και επιμένει να θέλει να πρωταγωνιστεί στα επιχειρηματικά και μιντιακά δρώμενα της χώρας. Στο παρελθόν, ως μικροεργολάβος, ξεπερνούσε με μεγαλύτερη ευκολία τα κατά καιρούς εμπόδια που βρίσκονταν στο διάβα του, όπως και την αρνητική δημοσιότητα για διάφορες κοινωνικές σχέσεις που είχε με εγκληματίες.
 Σήμερα, όμως, είναι αντιμέτωπος με μεγάλες φουρτούνες, χωρίς καν να προλάβει να γίνει καπετάνιος σε μεγάλο καράβι. Πόσο μάλλον όταν αυτοί που θεωρούσε φίλους και συντρόφους έχουν αρχίσει σιγά-σιγά να του γυρίζουν την πλάτη γιατί δεν θέλουν να χρεωθούν άλλο ένα βαρίδι!



Zούσε με... 300 € τον μήνα, έπαιρνε και επιστροφή φόρου

Ο πατέρας Καλογρίτσας επί επτά χρόνια δήλωνε ότι ζούσε με 300 ευρώ τον μήνα και μάλιστα κάποιες χρονιές πήρε   και επιστροφή φόρου - Στην οικογένεια καταλογίστηκαν πρόσθετοι φόροι και πρόστιμα ύψους 65 εκατ. ευρώ

Την ίδια ώρα που οι Αρχές προειδοποιούν τους φοροφυγάδες να αποκαλύψουν και να δηλώσουν τα αδήλωτα εισοδήματά τους για να μην υποστούν τις σκληρές συνέπειες που προβλέπει ο νόμος, υπάρχει μια οικογένεια που δήλωνε επί 12 χρόνια εισοδήματα υποπολλαπλάσια των πραγματικών, ενώ ταυτόχρονα φούσκωνε τους τραπεζικούς της λογαριασμούς με εκατομμύρια και δεν έχει υποστεί ακόμη καμία συνέπεια.

Πρόκειται για την οικογένεια Καλογρίτσα, η οποία, σύμφωνα με έκθεση μερικού ελέγχου του ΚΕΦΟΜΕΠ από το 2000 ως το 2013 απέκρυψε εισοδήματα τουλάχιστον 77,5 εκατ. ευρώ, ενώ κάθε χρόνο δήλωνε υποπολλαπλάσια έσοδα, φτάνοντας μάλιστα στο σημείο να εισπράττει κάποιες χρονιές μέχρι και επιστροφή φόρου από το Δημόσιο!

Ο πατέρας Χρήστος Καλογρίτσας του Ιωάννη, πολιτικός μηχανικός από τη Νέα Σμύρνη, ιδιοκτήτης της εταιρείας Τοξότης που αναλαμβάνει δημόσια έργα, δήλωνε επί τρία χρόνια μηδενικά εισοδήματα την ώρα που τις ίδιες χρονιές στους τραπεζικούς του λογαριασμούς βρέθηκαν πάνω από 3,5 εκατ. ευρώ! Από το 2005 μέχρι το 2012 δήλωνε πως ζει με... 300 ευρώ τον μήνα, ενώ στους λογαριασμούς του βρέθηκαν πάνω από 10 εκατ. ευρώ!

Η σύζυγός του Μικελίνα, κόρη Σικελού μεγαλοκατασκευαστή, ήταν ο ταμίας της οικογένειας, καθώς στους δικούς της λογαριασμούς κατατέθηκαν την περίοδο 2000-2012 30 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων κάποια μεταφέρθηκαν σε άγνωστους τραπεζικούς λογαριασμούς και άλλα διανεμήθηκαν στα τρία παιδιά της οικογένειας: 

- Στον γιο τους Ιωάννη-Βλαδίμηρο, που επιχείρησε να γίνει καναλάρχης το περασμένο καλοκαίρι, αλλά η συμμετοχή του στον διαγωνισμό ακυρώθηκε επειδή εμφάνισε τα βοσκοτόπια στην Ιθάκη σαν τουριστικά φιλέτα.

- Στις δύο θυγατέρες της οικογένειας, Κωνσταντία και Ηλέκτρα, με τις οποίες η κυρία Μικελίνα Καλογρίτσα διατηρεί αρκετούς τραπεζικούς λογαριασμούς σε ευρώ και δολάρια, χωρίς όμως να μπορεί να δικαιολογήσει την προέλευση των παχυλών καταθέσεων.

Την εκτεταμένη φοροδιαφυγή της οικογένειας Καλογρίτσα τεκμηριώνει με δύο ξεχωριστά πορίσματά του το Κέντρο Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου (ΚΕΦΟΜΕΠ), που ερεύνησε τα εισοδήματά τους κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας, καταλογίζοντας τελικώς στον Χρήστο και τη Μικελίνα Καλογρίτσα πρόσθετους φόρους και πρόστιμα που συνολικά αγγίζουν τα 65 εκατ. ευρώ. Το περίεργο είναι ότι από το ποσό αυτό δεν έχει εισπραχθεί ακόμη ούτε ένα ευρώ! Κι ενώ σε άλλες περιπτώσεις φοροδιαφυγής οι διαδικασίες κινούνται ταχύτατα, με διάφορους κυβερνητικούς παράγοντες να κομπορρημονούν μάλιστα για την ταχύτητα αυτή, στην περίπτωση Καλογρίτσα τα πορίσματα παραμένουν ακόμη αδρανή και η εκδίκασή τους εκκρεμεί εδώ και 14 μήνες ενώπιον του Διοικητικού Εφετείου.
Οι έλεγχοι στην οικογένεια Καλογρίτσα ξεκίνησαν στα τέλη του 2014, κατόπιν παραγγελίας του Εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος, ο οποίος είχε εντοπίσει «ύποπτους» τραπεζικούς λογαριασμούς και ζήτησε από το ΚΕΦΟΜΕΠ προκαταρκτική εξέταση «προς διακρίβωση τέλεσης αδικημάτων φοροδιαφυγής και νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα». Από τους πρώτους ελέγχους διαπιστώθηκε ότι ο εργολάβος Χρήστος Καλογρίτσας και η σύζυγός του, ιδιοκτήτρια εταιρείας που παρέχει «υπηρεσίες ρυμούλκησης και ώθησης σε εσωτερικά ύδατα» δεν μπορούν να δικαιολογήσουν καταθέσεις εκατομμυρίων.

Εξαφανίστηκαν οι δηλώσεις

Στη συνέχεια κλιμάκιο της υπηρεσίας μεταβαίνει στις δύο ΔΟΥ όπου η οικογένεια υποβάλλει δηλώσεις και ζητά αντίγραφα για τις χρονιές 2005-2010. Επικρατεί μια αναστάτωση και τελικώς οι έφοροι πληροφορούν το κλιμάκιο ότι οι δηλώσεις έχουν εξαφανιστεί από τα αρχεία.
«Καλά, βρείτε τις και στείλτε τις στην υπηρεσία», λένε τα μέλη του κλιμακίου. Οι φορολογικές δηλώσεις, όμως, δεν βρέθηκαν και δεν εστάλησαν ποτέ στο ΚΕΦΟΜΕΠ. Ωστόσο, μόνο από τις διασταυρώσεις των στοιχείων που προκύπτουν από τους 20 τραπεζικούς λογαριασμούς που διατηρούσε η Μικελίνα Καλογρίτσα προκύπτουν εντυπωσιακά ευρήματα που καταγράφονται στο πόρισμα του ΚΕΦΟΜΕΠ.

Πώς αναλύονται

Σε 18 από τους 20 τραπεζικούς λογαριασμούς της (άλλους προσωπικούς και άλλους με συνδικαιούχους τον σύζυγο ή τα παιδιά τους) εντοπίζονται 41 εμβάσματα με μεγάλα χρηματικά ποσά, για τα οποία δεν μπορεί να δικαιολογηθεί από τους δικαιούχους η πηγή προέλευσής τους ή η αιτία κατάθεσής τους.

Το συνολικό ποσό των αδήλωτων καταθέσεων αγγίζει τα 77.560.224 ευρώ!
Από αυτά, τα 29.741.146 ευρώ καταλογίζονται από τις φορολογικές αρχές ως εισοδήματα της Μικελίνας Καλογρίτσα, ενώ άλλα 15 εκατ. ευρώ καταλογίζονται στον σύζυγό της Χρήστο Καλογρίτσα. Τα υπόλοιπα 32 εκατ. ευρώ έχουν καταλογιστεί στον Ιωάννη-Βλαδίμηρο Καλογρίτσα και στις δύο αδελφές του για τους οποίους ακολουθείται ξεχωριστή διαδικασία καταλογισμού διαφυγόντων φόρων και προστίμων. Οι καλές χρονιές για την οικογένεια Καλογρίτσα είναι το 2002 και η διετία 2007-2008. Το ζεύγος Καλογρίτσα, που την προηγούμενη χρονιά είχε δηλώσει οικογενειακό εισόδημα 233.000 ευρώ, το 2002 δήλωσε 5.269.864 ευρώ. Ωστόσο, από τις καταθέσεις του στις τράπεζες αποκαλύπτεται ότι το εισόδημά τους είναι πάνω από 30 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων έχουν... ξεχάσει να δηλώσουν τα 25 εκατομμύρια!
Τη διετία 2007-2008 δηλώνουν εισοδήματα 7.800.000 ευρώ, αλλά στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς αποκαλύπτονται τουλάχιστον διπλάσιες καταθέσεις, που υπερβαίνουν τα 15 εκατ. ευρώ.

Κάποια στιγμή φαίνεται ότι ακόμη και οι φορολογικές αρχές ζαλίζονται από τον χορό των αδήλωτων εκατομμυρίων και δεν μπορούν να υπολογίσουν με ακρίβεια πόσα εισοδήματα ανήκουν στον Χρήστο Καλογρίτσα και πόσα στη σύζυγό του. Στον τελικό καταλογισμό τους μοιράζουν απλώς τον λογαριασμό στα δύο και επιβάλλουν στον καθένα φόρους και πρόστιμα που φτάνουν τα 32.767.289,72 ευρώ. Από τα επταψήφια νούμερα των αδήλωτων καταθέσεων της οικογένειας Καλογρίτσα, αλλά και τη γενικότερη φορολογική της συμπεριφορά, προκύπτουν ορισμένα αβίαστα ερωτήματα τα οποία έθεσαν και οι φορολογικές αρχές χωρίς να λάβουν καμία απάντηση.

- Πώς δικαιολογείται η ροή αυτών των ποσών για έναν εργολάβο δημόσιων έργων που υποτίθεται ότι ελέγχεται σχολαστικά κάθε φορά που διεκδικεί κάποια σύμβαση με το Δημόσιο;
- Γιατί μέχρι το 2014 οι φορολογικές αρχές δεν αντελήφθησαν την εκτεταμένη φοροδιαφυγή που κράτησε 12 ολόκληρα χρόνια;
- Πώς εξακολουθεί να διεκδικεί έργα του Δημοσίου ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας, καθώς από το 2014 λόγω των εκκρεμών οφειλών του δεν διαθέτει φορολογική ενημερότητα;
- Πώς δικαιολογείται η σύζυγός του, ιδιοκτήτρια μιας εταιρείας που παρέχει υπηρεσίες «ρυμούλκησης και ώθησης σε εσωτερικά ύδατα», να εμφανίζει έσοδα από εμβάσματα που αγγίζουν τα 29,7 εκατ. ευρώ;

Περίεργες συμπτώσεις που μυρίζουν κουκούλωμα

Και δεν είναι το μόνο περίεργο στις φορολογικές έρευνες της συγκεκριμένης οικογένειας. Ενα πέπλο προστασίας δημιουργείται ξαφνικά γύρω τους τα δύο τελευταία χρόνια, όταν οι έλεγχοι πυκνώνουν και οι ελεγκτικές αρχές αρχίζουν να ρωτούν πολλά. Στους φορολογικούς και δικαστικούς ελέγχους της οικογένειας Καλογρίτσα παρατηρούνται ορισμένες περίεργες συμπτώσεις: 
- Μετά την αποκάλυψη αδήλωτων εισοδημάτων σε τραπεζικούς λογαριασμούς που υπέδειξε ο εισαγγελέας Οικονομικού Εγκλήματος οι έλεγχοι δεν επεκτάθηκαν ποτέ στο σύνολο των τραπεζικών λογαριασμών της οικογένειας Καλογρίτσα, όπως θα συνέβαινε με οποιονδήποτε άλλον φορολογούμενο πολίτη.
- Κατά τη διάρκεια των ελέγχων διαπιστώθηκε ότι από την αρμόδια ΔΟΥ είχαν εξαφανιστεί οι φορολογικές δηλώσεις που είχε υποβάλει για μια ολόκληρη πενταετία το ζεύγος Καλογρίτσα. Ωστόσο, ούτε κάποιος πειθαρχικός έλεγχος έγινε, ούτε δόθηκε ποτέ εξήγηση για το ποιος εξαφάνισε αυτές τις δηλώσεις.
- Από τότε που ξεκίνησαν οι έλεγχοι του ΚΕΦΟΜΕΠ, πληροφορίες αναφέρουν ότι ο αρμόδιος διευθυντής άρχισε να βομβαρδίζεται από τηλεφωνήματα και αιτήματα για να επιβραδύνει την έρευνα. Και παρότι δέχθηκε όλες τις αιτήσεις που κατατέθηκαν για παρατάσεις των σχετικών προθεσμιών, ο διευθυντής καρατομήθηκε από την υπηρεσία του μόλις ολοκλήρωσε τους ελέγχους.

Το πόρισμα του ΚΕΦΟΜΕΠ για τον Χρήστο Καλογρίτσα


Η στήλη 2 δείχνει το εισόδημα του Χρήστου Καλογρίτσα όπως προκύπτει από τον φορολογικό έλεγχο. 
Η στήλη 3 το εισόδημα της Μικελίνας όπως προέκυψε από τον έλεγχο. 
Η στήλη 4 δείχνει τον φόρο που αναλογούσε στα πραγματικά τους εισοδήματα. 
Η στήλη 5 τον φόρο που είχαν πληρώσει (!) πριν από τον έλεγχο. 
Η στήλη 6 τον τελικό φόρο που κλήθηκαν να πληρώσουν.
Η στήλη 7 τα πρόστιμα και 
Η στήλη 8 το σύνολο του τελικού φόρου και του προστίμου






Στον 13ο ανακριτή ο Χρήστος και η Μικελίν

Κατέθεσαν για φοροδιαφυγή την ώρα που οι ελεγκτικές αρχές ξεσκονίζουν τα οικονομικά όλης της οικογένειας αναζητώντας μαύρο χρήμα.

Την πόρτα του 13ου τακτικού ανακριτή προκειμένου να καταθέσουν για την εις βάρος τους υπόθεση φοροδιαφυγής πέρασαν πριν από μερικές ημέρες ο εργολάβος Χρήστος Καλογρίτσας και η σύζυγός του Μικελίνα. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ανακριτής τούς επέβαλε τον περιοριστικό όρο της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα. Ηδη από τις 19 Ιανουαρίου 2016 το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών έχει εκδώσει το βούλευμα υπ’ αριθμόν 182, το οποίο απαγορεύει την κίνηση λογαριασμών μέχρι του ποσού των 3 εκατ. ευρώ για τον εργολάβο και μέχρι τα 12 εκατ. ευρώ για τη σύζυγό του.

Εκτός όμως από το ζεύγος Καλογρίτσα, στο μικροσκόπιο των ελεγκτικών υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών μπήκαν και τα τρία παιδιά τους. Και τα ευρήματα ήταν αποκαλυπτικά. Τον Φεβρουάριο του 2016 το ΚΕΦΟΜΕΠ προχώρησε σε κατάσχεση εις χείρας τρίτων του φορολογούμενου Γιάννη-Βλαδίμηρου Καλογρίτσα για το ποσό οφειλής 13.037.625 ευρώ. Σε κατάσχεση έχει προχωρήσει και το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) για μόλις 9.836,47 ευρώ, που αφορά οφειλές προς το ΙΚΑ Α’ Αθήνας. Ακόμη, τον Ιούνιο του 2016 το ΚΕΦΟΜΕΠ επέβαλε αναγκαστική κατάσχεση για το ποσό των 13.370.941,56 ευρώ στην κόρη του εργολάβου Ηλέκτρα Καλογρίτσα. Η δεύτερη κόρη του, Κωνσταντία Καλογρίτσα, φέρεται να μην κατάφερε να δικαιολογήσει την προέλευση 16.675.849,01 ευρώ που εντοπίστηκαν σε τραπεζικούς λογαριασμούς της.

Το πόρισμα για τον γαμπρό και την κόρη Καλογρίτσα

Αποκαλυπτικό για τα μέλη της οικογένειας Καλογρίτσα είναι το πόρισμα του ΚΕΦΟΜΕΠ για την Κωνσταντία Καλογρίτσα και τον πρώην σύζυγό της Νίκο Φατούρο. Το πόρισμα συντάχθηκε τον Φεβρουάριο του 2016 και καταλογίζει οφειλή συνολικού ύψους 15.102.070 ευρώ.

Η έρευνα ξεκίνησε έπειτα από παραγγελία του εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος το 2014, ο οποίος παρέδωσε στο ΚΕΦΟΜΕΠ έναν ψηφιακό δίσκο με δεδομένα τραπεζικών λογαριασμών της Κωνσταντίας Καλογρίτσα για τις χρήσεις 2000 έως 2012. Στις 23 Δεκεμβρίου του ίδιου έτους το ΚΕΦΟΜΕΠ εξέδωσε εντολή ελέγχου για την κόρη του εργολάβου. Επειδή στον ψηφιακό δίσκο περιλαμβάνονταν λογαριασμοί στους οποίους ήταν συνδικαιούχος ο τότε σύζυγός της, εκδόθηκε εντολή ελέγχου φορολογίας εισοδήματος και για τον ίδιο. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Νίκος Φατούρος, κάτοικος εξωτερικού, ασκούσε δραστηριότητα με αντικείμενο εργασιών «Δραστηριότητες μηχανικών και συναφείς δραστηριότητες παροχής τεχνικών συμβουλών». Από το 2002 έως το 2011 το ζεύγος υπέβαλε κοινές φορολογικές δηλώσεις. 
Στο μικροσκόπιο των ελεγκτών του ΚΕΦΟΜΕΠ μπήκαν 17 τραπεζικοί λογαριασμοί.

Σε δύο λογαριασμούς ο Φατούρος ήταν συνδικαιούχος με τη σύζυγό του, ενώ στον έναν από αυτούς και με τα αδέλφια της Γιάννη-Βλαδίμηρο και Ηλέκτρα, αλλά και την πεθερά του Μικελίνα Καλογρίτσα. Για τον λόγο αυτό ζητήθηκαν περαιτέρω στοιχεία, όπως π.χ. από τη Μικελίνα Καλογρίτσα να προσκομίσει έγγραφα για τους κοινούς ελεγχόμενους λογαριασμούς. Το ενδιαφέρον των ελεγκτών του ΚΕΦΟΜΕΠ τράβηξαν οι καταθέσεις εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, τις οποίες ο Φατούρος απέδωσε σε πληρωμή του για συμβουλευτικές υπηρεσίες που παρείχε στην εταιρεία του πεθερού του ΟΜΑΔΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ Α.Ε. (πρώην Χ.Ι. ΚΑΛΟΓΡΙΤΣΑΣ Α.Ε.). Για παράδειγμα, οι ελεγκτές βρήκαν πίστωση 100.000 ευρώ με ημερομηνία 28 Ιανουαρίου 2010. Ο Φατούρος ισχυρίστηκε ότι τα χρήματα αυτά αφορούσαν αποταμιεύσεις από οικογενειακά εισοδήματα που καλύπτονταν από τις υποβληθείσες δηλώσεις, καθώς και πληρωμές σε μετρητά για τα οποία υπάρχουν αποδείξεις παροχής υπηρεσιών. Ειδικότερα, υποστήριξε ότι έλαβε 57.420 ευρώ από την εταιρεία του εργολάβου και πεθερού του Χρήστου Καλογρίτσα για την επίβλεψη τεχνικού έργου. Ομως, σύμφωνα με το πόρισμα του ΚΕΦΟΜΕΠ, από τα προσκομισθέντα στοιχεία «δεν προκύπτει ο χρόνος είσπραξης των ποσών των ως άνω φορολογικών στοιχείων, ούτε ότι αυτά εισπράχθηκαν μετρητοίς, όπως επικαλείται ο φορολογούμενος, καθόσον δεν προσκομίστηκαν σχετικά στοιχεία (αναλυτικό καθολικό λογαριασμού προμηθευτή) από την εταιρεία “Χ.Ι. ΚΑΛΟΓΡΙΤΣΑΣ Α.Ε.” ή οποιοδήποτε άλλο αποδεικτικό στοιχείο είσπραξής τους”». 

Ζαλίζουν ωστόσο τα συνολικά νούμερα των εισοδημάτων και καταθέσεων, αλλά και η τεράστια διαφορά μεταξύ των δύο. Ενδεικτικά, το 2003 ο τεχνικός σύμβουλος έργων Νίκος Φατούρος έχει φορολογητέο εισόδημα 21.960,54 ευρώ ενώ η σύζυγός του και σύμβουλος Διαδικτύου Κωνσταντία Καλογρίτσα 3.540.694,67 ευρώ. Το 2009 τα ποσά ανέρχονται σε 51.025,38 και 4.624.638,45 ευρώ αντίστοιχα. Οπως καταλήγει το πόρισμα του ΚΕΦΟΜΕΠ, η φορολογική οφειλή του ανέρχεται σε 15.102.070 ευρώ, εκ των οποίων τα 6.876.040 ευρώ είναι η διαφορά φόρου και τα 8.226.030 ευρώ ο φόρος ανακρίβειας. Για τη σύζυγό του Κωνσταντία Καλογρίτσα εκδόθηκε εντολή μερικού ελέγχου φορολογίας εισοδήματος και συντάχθηκε σχετικό σημείωμα διαπιστώσεων. Με βάση τον οριστικό προσδιορισμό φόρου εισοδήματος των 15.102.070,98 ευρώ το ΚΕΦΟΜΕΠ εξέδωσε και διορθωτικές πράξεις προσδιορισμού έκτακτων εισφορών και ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης. 


Το πόρισμα για τον πρώην σύζυγο της Κωνσταντίας Καλογρίτσα, Νίκο Φατούρο. Υπέβαλαν κοινές φορολογικές δηλώσεις, ήταν συνδικαιούχοι σε τραπεζικούς λογαριασμούς και το πόρισμα του ΚΕΦΟΜΕΠ τού καταλογίζει φορολογική οφειλή 15.102.070,98 ευρώ με τις προσαυξήσεις
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης