Τηλεοπτικές άδειες: Κόπηκαν το MEGA, ο Ιβάν Σαββίδης και οι «Κύπριοι»

Τηλεοπτικές άδειες: Κόπηκαν το MEGA, ο Ιβάν Σαββίδης και οι «Κύπριοι»

Συνεχίζουν επτά (ΑΝΤ1, STAR, Alpha, Σκάι, Μαρινάκης, Καλογρίτσας και «Εψιλον») που διεκδικούν τις τέσσερις άδειες - Προθεσμία δέκα ημερών για ενστάσεις - Ερώτημα προς την Επιτροπή αν είναι «θεραπεύσιμοι» οι λόγοι απόρριψης των τριών φακέλων - Κανονικά η ηλεκτρονική δημοπρασία - Διαβάστε όλο το σκεπτικό της απόφασης

Τηλεοπτικές άδειες: Κόπηκαν το MEGA, ο Ιβάν Σαββίδης και οι «Κύπριοι»

 Εκτός της διαδικασίας διαγωνισμού για την παροχή τηλεοπτικών αδειών, τέθηκε και επισήμως τo MEGA CHANNEL, με ανακοίνωση που εξέδωσε το απόγευμα, η Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας.
Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, από τις δέκα εταιρείες που αξιολογήθηκαν από τους ορκωτούς λογιστές, απορρίφθηκαν οι φάκελλοι τριών και στην δεύτερη φάση του διαγωνισμού, θα συνεχίσουν πλέον οι επτά.
Τα τρία επιχειρηματικά σχήματα που τέθηκαν εκτός διαδικασίας είναι:
1. Η ΤΗΛΕΤΥΠΟΣ Α.Ε. στην οποία ανήκει το MEGA CHANNEL. Πρόκειται για τον παλαιότερο τηλεοπτικό σταθμό στην χώρα (λειτουργεί αδιαλείπτως από το 1989) και απασχολεί 400 εργαζόμενους.
2. DIMERA MEDIA INVESTMENTS LIMITED, συμφερόντων του μεγαλομετόχου της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, Ιβάν Σαββίδη.
3. Η εταιρεία ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟΣ ΠΑΡΟΧΟΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ (ITV CP) κυπριακών συμφερόντων.
Οι επτά εταιρείες, των οποίων οι φάκελλοι κρίθηκαν άρτιοι και συνεχίζουν κανονικά στην διαδικασία είναι
1. ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΝΤΟΤ ΚΟΜ ΑΝΩΝΥΜΗ ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΑΡΟΧΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ (ΣΚΑΙ ΑΕ)

2. ΝΕΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (N.T.V.)

3. ΑΝΤΕΝΝΑ TV ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ

4. ALPHA ΔΟΡΥΦΟΡΙΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ Α.Ε. (ALPHA)

5. ΙΩΑΝΝΗΣ-ΒΛΑΔΙΜΗΡΟΣ Χ. ΚΑΛΟΓΡΙΤΣΑΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ 
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΚΑΛΥΨΗΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ (Τ.Π.Κ. μ.α.ε.)

6. ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ Α.Ε. (E RADIO-TV)

7. ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΙΑ (ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ Μ.Μ.Ε. Α.Ε.)

Ταυτόχρονα ανακοινώθηκε οτι ο Γενικός Γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας Ελ. Κρέτσος, για λόγους, που άπτονται της προάσπισης του δημοσίου συμφέροντος και ενίσχυσης της διαφάνειας απηύθυνε το ερώτημα προς την Επιτροπή Διενέργειας του Διαγωνισμού, και τηn Εταιρεία των Ορκωτών Λογιστών, που υποστήριξε το έργο της Επιτροπής κατά πόσο οι λόγοι απόρριψης των τριών υποψηφίων, που αποκλείστηκαν από την προεπιλογή είναι θεραπεύσιμοι.

Θα πραγματοποιηθεί κανονικά και η ηλεκτρονική δημοπρασία.

Λίγο νωρίτερα με άτυπο σημείωμα που διένειμε η Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και επικοινωνίας διευκρίνισε, οτι παρά την κήρυξη ως άγονου του μειοδοτικού διαγωνισμού για την διεξαγωγή της ηλεκτρονικής δημοπρασίας, η δημοπρασία αυτή θα πραγματοποιηθεί κανονικά, χωρίς όμως να αποσαφηνίζεται αν θα τροποποιηθεί το χρονοδιάγραμμα που την τοποθετούσε στο διάστημα 12-17 Αυγούστου.

“Στο διαγωνισμό θα χρησιμοποιηθεί αναγνωρισμένη και δοκιμασμένη
μέθοδος δημοπράτησης που έχει ήδη χρησιμοποιηθεί από την ΕΕΤΤ
στις δημοπρασίες φάσματος συχνοτήτων για τις τηλεπικοινωνίες” σημείωσε η Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας, χωρίς να αναφέρει άλλες λεπτομέρειες..
Όπως είχε αποκαλύψει νωρίτερα το protothema.gr, ο μειοδοτικός διαγωνισμός για την ανακήρυξη εταιρείας που αναλάμβανε τον σχεδιασμό και την εκτέλεση της ηλεκτρονικής δημοπρασίας για την κατακύρωση των τεσσάρων αδειών, ματαιώθηκε και κηρύχθηκε άγονος λόγω του ότι δεν κατατέθηκε καμία προσφορά.



Στην αιτιολογική έκθεση που απέρριψε τους τρεις φακέλους αναφέρονται για κάθε υποψηφιότητα οι ελλείψεις του φακέλου αλλά και οι όποιες παρατυπίες.

Ενδεικτικά αναφέρονται τα εξής:

ΤΗΛΕΤΥΠΟΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ (MEGA CHANNEL )

α) Σε εφαρμογή Προκήρυξης, περιλαμβάνονται στο φάκελο συμμετοχής της Υποψήφιας Εταιρείας μεταξύ άλλων τα πρακτικά αποφάσεων Διοικητικού Συμβουλίου με ημερομηνίες 20/8/2012, 4/10/2013 και 11/3/2016 της Υποψήφιας Εταιρείας που πιστοποιούν αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου. Ωστόσο στα πρακτικά αυτά δεν αναφέρεται ρητά ο τρόπος καταβολής των εν λόγω αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου.

β) Δεν περιλαμβάνονται στον φάκελο συμμετοχής της Υποψήφιας Εταιρείας οι οικονομικές καταστάσεις της τελευταίας χρήσης. Αντί αυτών, δυνάμει της παρ. Β.2.5 της Προκήρυξης και σχετικών διευκρινήσεων που δόθηκαν μέσω του επίσημου ιστότοπου της Αναθέτουσας Αρχής, προσκομίστηκαν προσωρινές οικονομικές καταστάσεις περιόδου 1/1-31/5/2016 ελεγμένες από ορκωτό ελεγκτή. Βάσει της παρ. Β.2.5 για τη σύνταξη των εν λόγω οικονομικών καταστάσεων θα έπρεπε να εφαρμοστούν τα λογιστικά πρότυπα βάσει των οποίων η εταιρεία συντάσσει τις ετήσιες οικονομικές καταστάσεις της, ήτοι τα Διεθνή Πρότυπα Χρηματοοικονομικής Αναφοράς (Δ.Π.Χ.Α.). Εντούτοις, στην έκθεση επισκόπησης του ορκωτού ελεγκτή που συνοδεύει τις εν λόγω οικονομικές καταστάσεις, εκφράζεται ρητά η γνώμη ότι αυτές δεν συντάχτηκαν από κάθε ουσιώδη άποψη σύμφωνα με τα παραπάνω λογιστικά πρότυπα (Δ.Π.Χ.Α.).

γ) Ως απόρροια της παρέκκλισης της παρ. Β.2.5 της Προκήρυξης η οποία αναφέρεται στο παραπάνω υπ’ αρ. 2 θέμα, δεν είναι δυνατός ο έλεγχος για την πλήρωση της προϋπόθεσης που ορίζεται στην παρ. Β.1.2 της Προκήρυξης αναφορικά με τα ελάχιστο απαιτούμενο τρέχον ύψος των ιδίων κεφαλαίων.

δ) Δεν περιλαμβάνεται στο φάκελο συμμετοχής της Υποψήφιας Εταιρείας έγγραφα από τα οποία να προκύπτουν τα στοιχεία ταυτότητας για το σύνολο των στελεχών της διοίκησης και των διευθυντικών στελεχών των μετόχων-νομικών προσώπων της Υποψήφιας Εταιρείας.

ε) Δεν περιλαμβάνονται στο φάκελο συμμετοχής της Υποψήφιας Εταιρείας Πιστοποιητικό Γ.Ε.ΜΗ. από το οποίο να προκύπτει ότι οι μετοχές της εταιρείας με βάση το ισχύον καταστατικό είναι ονομαστικές στο σύνολό τους, που αφορούν τον μέτοχο-ημεδαπό νομικό πρόσωπο: ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΛΑΜΠΡΑΚΗ Α.Ε.

στ) Δεν περιλαμβάνονται στο φάκελο συμμετοχής της Υποψήφιας Εταιρείας έγγραφα από τα οποία να προκύπτουν οι μέτοχοι που είναι υποχρεωτικώς φυσικά πρόσωπα της ΝΕΠ ΕΚΔΟΣΕΙΣ Α.Ε., ενός εκ των μετόχων της ΠΗΓΑΣΟΣ ΕΚΔΟΤΙΚΗ Α.Ε. (μέτοχος-ημεδαπό νομικό πρόσωπο της Υποψήφιας Εταιρείας).

DIMERA MEDIA INVESTMENTS LIMITED (Ιβάν Σαββίδης)

Οι οικονομικές καταστάσεις για το έτος 2015 της «DIMERA LIMITED» (μοναδική μέτοχος με έδρα την Κύπρο) που περιλαμβάνονται στο φάκελο συμμετοχής της Υποψήφιας Εταιρείας δεν είναι ελεγμένες από αναγνωρισμένο ορκωτό ελεγκτή λογιστή. Στις εν λόγω οικονομικές καταστάσεις γίνεται ρητή αναφορά ότι είναι μη ελεγμένες καθώς η υποχρέωση της εταιρείας να τις καταθέσει στον Έφορο Εταιρειών Κύπρου καθώς και στον Έφορο Φορολογίας Εταιρειών λήγει την 31η Ιανουαρίου 2017 και 31η Μαρτίου 2017, αντίστοιχα.

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟΣ ΠΑΡΟΧΟΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ (ITV CP)

Δεν περιλαμβάνεται στο φάκελο συμμετοχής της Υποψήφιας Εταιρείας υπεύθυνη δήλωση του νόμιμου εκπροσώπου της μοναδικής μετόχου της Υποψήφιας Εταιρείας περί υπάρξεως ή μη συμφωνίας εκχώρησης δικαιωμάτων ψήφου καθώς και οι τυχόν αντίστοιχες συμβάσεις.

Δεν περιλαμβάνεται στο φάκελο συμμετοχής της Υποψήφιας Εταιρείας αντίγραφο ποινικού μητρώου ενός μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου, ο οποίος είναι παράλληλα και νόμιμος εκπρόσωπος της Υποψήφιας Εταιρείας. Αντί του ποινικού μητρώου έχει προσκομιστεί υπεύθυνη δήλωση του ανωτέρω προσώπου στην οποία δηλώνεται ότι είναι μόνιμος κάτοικος Λονδίνου με βρετανικό διαβατήριο και ότι δεν έχει ποινικές καταδίκες για κανένα αδίκημα, καθώς επίσης ότι προβαίνει στην παρούσα υπεύθυνη δήλωση αντί ποινικού μητρώου, επειδή στην Αγγλία δεν εκδίδεται έγγραφο αντίστοιχο του ελληνικού αντιγράφου ποινικού μητρώου.

Η Υποψήφια Εταιρεία προσκόμισε επιστολή πιστοποιημένου Ορκωτού Ελεγκτή στην οποία αναφέρεται ότι την 30η/6/2016 στο λογαριασμό “Συμμετοχές” της “S.N.P. SOUTHEST NETWORK PUBLIC LTD” (μοναδική μέτοχος της Υποψήφιας Εταιρείας), εμφανίζεται η κατοχή των μετοχών της Υποψήφιας Εταιρείας στην οποία συμμετέχει 100% καθώς και η καταβολή του ποσού των 24.000 ευρώ στο αρχικό μετοχικό κεφάλαιο. Ωστόσο δεν περιλαμβάνεται στο φάκελο συμμετοχής της Υποψήφιας Εταιρείας τα απαιτούμενα από την παρ. Δ.3.3.5 της Προκήρυξης, αντίγραφα του λογαριασμού όψεως ή του βιβλίου ταμείου της εταιρείας, από τα οποία να αποδεικνύεται η ανάληψη του τιμήματος για την αγορά της εν λόγω συμμετοχής.

Διαβάστε ΕΔΩ όλο το σκεπτικό της απόφασης με την οποία κόβονται οι τρεις υποψηφιότητες

Κλείσιμο


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης