Αλωνίζουν οι αλληλέγγυοι στην Ειδομένη - Εικόνες πολέμου βλέπει ο Διεθνής Τύπος

Αλωνίζουν οι αλληλέγγυοι στην Ειδομένη - Εικόνες πολέμου βλέπει ο Διεθνής Τύπος

Τα όσα συνέβησαν την Κυριακή επιβεβαιώνουν ότι η κυβέρνηση έχει χάσει κάθε έλεγχο στους καταυλισμούς

Αλωνίζουν οι αλληλέγγυοι στην Ειδομένη - Εικόνες πολέμου βλέπει ο Διεθνής Τύπος
Την αδυναμία της κυβέρνησης αφενός να εντοπίσει τους αλληλέγγυους που από καιρούς εις καιρόν υποδαυλίζουν εντάσεις στους καταυλισμούς μεταφέροντας την εικόνα ότι θα ανοίξουν τα σύνορα και αφετέρου να τους ελέγξει αφού ακόμα και στο φυλλάδιο που μοιράζεται στον Πειραιά αποδέχεται τον ρόλο τους για τη διαχείριση του προσφυγικού, επιβεβαιώνουν όσα συνέβησαν την Κυριακή στην Ειδομένη.

Η αρχή των επεισοδίων κατά τη διάρκεια των οποίων
Σκοπιανοί αστυνομικοί μπήκαν στο ελληνικό έδαφος και εκτόξευσαν χημικά και πλαστικές σφαίρες κατά των προσφύγων υπήρξε φυλλάδιο στα αραβικά που μοιράστηκε στους
Κλείσιμο
πρόσφυγες το Σάββατο το βράδυ από Ευρωπαίους «αλληλέγγυους», σύμφωνα με πληροφορίες, και τους καλούσε να κάνουν έφοδο για να περάσουν τον φράχτη την Κυριακή το πρωί.

Σύμφωνα, μάλιστα, με πληροφορίες οι αλληλέγγυοι αυτοί είναι Γερμανοί, Ισπανοί και Ιταλοί, οι οποίοι διαμένουν στα Σκόπια και μπαινοβγαίνουν κάθε μέρα με τα διαβατήριά τους, για να πάνε στην Ειδομένη και να συνεχίσουν από εκεί τον ρόλο τους.

Ωστόσο ακόμα και τώρα η ΕΛΑΣ αδυνατεί ή δεν θέλει να τους εντοπίσει με αποτέλεσμα να συνεχίζουν ανενόχλητοι τη δράση τους στους μεγάλους και τους μικρότερους καταυλισμούς. Η θέση της ελληνικής κυβέρνησης παραμένει σταθερή, μέσα από ενημέρωση και από την δημιουργία οργανωμένων δομών με καλές συνθήκες διαβίωσης να πείσει τους πρόσφυγες να αποχωρήσουν από την Ειδομένη. Προς τούτο έχουν να αντιμετωπίσουν την αντίθετη “προπαγάνδα” ενίων ΜΚΟ και ακραίων αλληλέγγυων που έχουν συμφέροντα οικονομικά οι πρώτοι, πολιτικές στοχεύσεις οι δεύτεροι, να συντηρείται η κατάσταση στην Ειδομένη.


Διεθνής Τύπος: Εικονές πολέμου στην Ειδομένη

Στο επίκεντρο της προσοχής του διεθνούς Τύπου βρίσκονται οι δραματικές εξελίξεις στην Ειδομένη με πολλά δημοσιεύματα να μιλούν για εικόνες «εμφυλίου» που εκτυλίχθηκαν την Κυριακή στα σύνορα Ελλάδας-Σκοπίων με τα δακρυγόνα να πέφτουν βροχή από την πλευρά των Σκοπιανών αστυνομικών και τους πρόσφυγες να τρέχουν δεξιά κι αριστερά για να να σωθούν, είχαν ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό εκατοντάδων προσφύγων. 

Οι εικόνες στην Ειδομένη θυμίζουν σκηνές πολέμου, υποστηρίζει ο γερμανικός Τύπος με τον αναπληρωτή διευθυντή της Διεθνούς Αμνηστίας στην Ευρώπη να επισημαίνει ότι η Ειδομένη είναι σύμπτωμα μιας ευρωπαϊκής ασθένειας. Ο Γκαουρί βαν Γκούλικ αναφέρει χαρακτηριστικά: «Συγκρούσεις, δακρυγόνα, απογοήτευση στην Ειδομένη. Όλα αυτά είναι συμπτώματα μιας ασθένειας της ΕΕ, που την καθιστά ανήμπορη να αντιμετωπίσει το προσφυγικό. Όσο δεν προσφέρεται λύση στους ανθρώπους αυτούς, ένας δρόμος προς την ασφάλεια και όσο υποχρεούνται να κοιμούνται στις λάσπες τα πράγματα θα γίνουν μόνο χειρότερα. Η Ευρώπη πρέπει να προσφέρει άμεσα μετεγκατάσταση στους πρόσφυγες, οι οποίοι πρέπει να μείνουν στο μεσοδιάστημα σε αξιοπρεπή καταλύματα». 

   
Le Monde: Τα δακρυγόνα έπεφταν βροχή
Στο στρατόπεδο των προσφύγων στην Ειδομένη, τα δακρυγόνα έπεφταν βροχή, όπως σχολιάζει η γαλλική εφημερίδα "Le Monde". 



Στον προσφυγικό καταυλισμό όπου ζουν περίπου 11.000 άτομα, κάτω από εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, ξέσπασαν χτες επεισόδια. Αστυνομικοί της ΠΓΔΜ έκαναν χρήση δακρυγόνων και σύμφωνα με πολλούς δημοσιογράφους, χρησιμοποίησαν και πλαστικές σφαίρες προκειμένου να διαλύσουν περίπου 500 άτομα που ζητούσαν το άνοιγμα των συνόρων προσπαθώντας να καταστρέψουν το συρματόπλεγμα που χωρίζει τις δύο χώρες. Ορισμένοι πρόσφυγες άρχισαν να πετούν πέτρες κατά των αστυνομικών των Σκοπίων. Αν και η αστυνομία της ΠΓΔΜ αρνήθηκε ότι χρησιμοποίησε πλαστικές σφαίρες κατά προσφύγων και ανέφερε μικροτραυματισμούς, η ελληνική κυβέρνηση επέκρινε δριμύτατα την στάση των αρχών των Σκοπίων κι έκανε λόγο για μία μία επικίνδυνη κατάσταση για την Ελλάδα.  
   

Νeue Zurcher Zeitung: Εικόνες εμφυλίου πολέμου
Υπήρξαν εικόνες εμφυλίου, επισημαίνει η γερμανική εφημερίδα "Νeue Zurcher Zeitung"  σχολιάζοντας τα σοβαρά επεισόδια στην Ειδομένη.



«Άνδρες, γυναίκες και παιδιά, όλοι τους πρόσφυγες που φιλοξενούνται τον τελευταίο μήνα σε πρόχειρο καταυλισμό στην Ειδομένη, αντιμετωπίστηκαν με βιαιότητα χτες από τις αρχές των Σκοπίων. Αστυνομικοί της ΠΓΔΜ άρχισαν να τους ρίχνουν δακρυγόνα και πλαστικές σφαίρες» γράφει η εφημερίδα. 


Der Spiegel: Σκηνές πολέμου
Xαοτικές σκηνές εκτυλίχθηκαν την Κυριακή στην Ειδομένη, όπως γράφει το γερμανικό περιοδικό "Der Spiegel".



«Ορισμένοι πρόσφυγες προσπάθησαν να σπάσουν το αγκαθωτό συρματόπλεγμα, άλλοι άρχισαν να φωνάζουν. Οι πρόσφυγες στην Ειδομένη, που βρίσκονται εκεί για εβδομάδες , υπό αντίξοες συνθήκες, θέλουν να ανοίξουν ξανά τα σύνορα. Οι αστυνομικοί της ΠΓΔΜ άρχισαν να τους ρίχνουν  δακρυγόνα . Εικόνες που θυμίζουν σκηνές πολέμου...".


L' express: Το αποκορύφωμα της έντασης
Όπως σχολιάζει η γαλλική εφημερίδα "L' express" τα επεισόδια της Κυριακής ήταν το αποκορύφωμα της έντασης στα σύνορα ΠΓΔΜ-Ελλάδας και στον Πειραιά, με 300 τραυματίες πρόσφυγες.



«Περίπου 300 πρόσφυγες τραυματίστηκαν την Κυριακή σε συγκρούσεις με την αστυνομία της ΠΓΔΜ στην προσπάθειά τους να διασχίσουν τα σύνορα Ελλάδας-Σκοπίων. Οι πρόσφυγες αυτοί ζουν στον αυτοσχέδιο καταυλισμό κάτω από  άθλιες συνθήκες διαβίωσης. Τα επεισόδια άρχισαν μετά από ψευδείς φήμες, σύμφωνα με ελληνική πηγή, ότι τα σύνορα θα ανοίξουν ξανά...» γράφει η γαλλική εφημερίδα.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης