Σκοπιανοί αστυνομικοί μπήκαν σε ελληνικό έδαφος και επιτέθηκαν σε μετανάστες

Σκοπιανοί αστυνομικοί μπήκαν σε ελληνικό έδαφος και επιτέθηκαν σε μετανάστες

Το υπουργείο Άμυνας λέει ότι δεν υπήρξε παραβίαση και είσοδος των Σκοπιανών κομάντος σε ελληνικό έδαφος - Σκληρές εικόνες με τραυματίες και παιδιά στο έδαφος από τα χημικά

Σκοπιανοί αστυνομικοί μπήκαν σε ελληνικό έδαφος και επιτέθηκαν σε μετανάστες
Η κάμερα είναι αδιάψευστος μάρτυρας. Οι Σκοπιανοί αστυνομικοί κατά τα σημερινά επεισόδια με μετανάστες στην Ειδομένη πέρασαν μπροστά από τον φράχτη στα σύνορα και επιχειρούσαν με δακρυγόνα και σφαίρες καουτσούκ εντός του ελληνικού εδάφους.

Οι μετανάστες που προσπάθησαν να ρίξουν τον φράχτη και να περάσουν στο έδαφος των Σκοπίων, κατάφεραν να παραβιάσουν την διπλή περίφραξη σε ένα σημείο.

Κλείσιμο

Τότε οι ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας της FYROM που βρίσκονταν πίσω από την διπλή περίφραξη πέρασαν μπροστά από τον φράχτη και σε σχηματισμό προσπάθησαν να απωθήσουν τους μετανάστες εξαπολύοντας εναντίον του πλήθους χημικά, χειροβομβίδες κρότου λάμψης αλλά και πλαστικές σφαίρες.

Από το βίντεο που μεταδόθηκε στον τηλεοπτικό σταθμό Mega φαίνεται ξεκάθαρα ότι οι Σκοπιανοί αστυνομικοί βρίσκονται μπροστά από τον φράχτη, δηλαδή έχουν περάσει σε περιοχή εντός της ελληνικής επικράτειας.

Περιέργως, το ελληνικό υπουργείο Εθνικής Άμυνας υποστηρίζει ότι σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχει δεν σημειώθηκε παραβίαση των ελληνικών συνόρων. Όταν ρωτήσαμε αξιωματικό του ΓΕΕΘΑ ποιος δίνει αυτή την πληροφορία τη στιγμή που τα πλάνα του βίντεο δείχνουν καθαρά τους Σκοπιανούς κομάντος μπροστά από τον φράχτη λάβαμε την απάντηση ότι η ενημέρωση αυτή έρχεται από το Γ' Σώμα Στρατού που έχει σχετικές αναφορές από αξιωματικούς της Αστυνομίας.

Έπειτα από λίγα λεπτά, η ίδια πηγή από το ΓΕΕΘΑ επικοινώνησε εκ νέου με το www.protothema.gr και μετέφερε μια νέα εκδοχή. Σύμφωνα με την επικαιροποιημένη εκδοχή του ελληνικού υπουργείου Εθνικής Άμυνας οι Σκοπιανοί αστυνομικοί δεν μπήκαν σε ελληνικό έδαφος επειδή ο φράχτης δεν βρίσκεται ακριβώς στην οριογραμμή αλλά έχει τοποθετηθεί κάποια μέτρα εντός του εδάφους της FYROM...

Και αν υποθέσουμε ότι το επιχείρημα αυτό θεωρείται σοβαρό από κάποιους αξιωματικούς στο ΓΕΕΘΑ οι οποίοι αμφισβητούν αυτό που αποτυπώνεται στο βίντεο, οι ίδιες πηγές δεν είπαν το παραμικρό για το γεγονός ότι οι ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας της FYROM έριχναν εντός της ελληνικής επικράτειας πλαστικές σφαίρες, χειροβομβίδες κρότου λάμψης και χημικά, προκειμένου να απωθήσουν και να διαλύσουν το πλήθος...


ΕΛ.ΑΣ: Ο φράχτης είναι δυο μέτρα μέσα στο έδαφος των Σκοπίων
Στο πλαίσιο της προσπάθειας που καταβάλλει η κυβέρνηση να πείσει την ελληνική κοινή γνώμη ότι οι ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας των Σκοπίων δεν εξαπέλυσαν επιχείρηση εναντίον των μεταναστών της Ειδομένης από ελληνικό έδαφος εντάσσεται και μια διαρροή που έγινε λίγο μετά τις 15:00 το μεσημέρι της Κυριακής από το κρατικό Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Σχετικά με το ενδεχόμενο οι αστυνομικοί της ΠΓΔΜ να πέρασαν, στη διάρκεια της επιχείρησης αυτής, σε ελληνικό έδαφος, από την ελληνική αστυνομία διευκρινίζεται ότι ο φράκτης δεν βρίσκεται ακριβώς στην οριογραμμή των συνόρων, αλλά δύο μέτρα πιο πίσω, στο έδαφος της ΠΓΔΜ, άρα είχαν περιθώριο να κινηθούν» αναφέρεται σε τηλεγράφημα του ΑΠΕ. Εκ των υστέρων δηλαδή οι ελληνικές αρχές παραδέχονται ότι οι Σκοπιανοί κομάντος πέρασαν τον φράχτη, αλλά, όπως επιχειρηματολογούν, δεν κινήθηκαν σε απόσταση μεγαλύτερη των δύο μέτρων από τα συρματοπλέγματα και άρα -κατά το σκεπτικό τους- δεν εισέβαλαν σε ελληνικό έδαφος.


Τι λέει το σκοπιανό Κέντρο Διαχείρισης Κρίσεων
Τρεις ομάδες μεταναστών, αποτελούμενες από 500 έως 700 άτομα, τα οποία βρίσκονται εδώ και αρκετό καιρό στον άτυπο καταυλισμό της Ειδομένης, προσπάθησαν σήμερα να περάσουν παράνομα και με τη βία στο έδαφος της ΠΓΔΜ, ανέφερε, από την πλευρά του, αρμόδιος παράγοντας από το Κέντρο Διαχείρισης Κρίσεων της ΠΓΔΜ.

Σύμφωνα με τον ίδιο παράγοντα, οι πρόσφυγες και μετανάστες προσπάθησαν να εισέλθουν στο έδαφος της ΠΓΔΜ από τρία διαφορετικά σημεία, προκαλώντας φθορές στον προστατευτικό φράχτη.

Από το υπουργείο Εσωτερικών της ΠΓΔΜ (στο οποίο υπάγεται η αστυνομία) ανέφεραν ότι ομάδες προσφύγων και μετανάστες από τον καταυλισμό στην Ειδομένη προσπάθησαν να κόψουν ορισμένα σημεία του αγκαθωτού φράχτη και έριξαν πέτρες και άλλα αντικείμενα εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων της ΠΓΔΜ, οι οποίες αναγκάστηκαν να χρησιμοποιήσουν δακρυγόνα και χειροβομβίδες κρότου-λάμψης, για να τους απωθήσουν.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών της ΠΓΔΜ, η κατάσταση, στην παρούσα φάση, είναι υπό έλεγχο.


Έκρηξη βίας και σκληρές εικόνες
Τα επεισόδια εκτυλίχθηκαν στη σιδηροδρομική γραμμή με τους αστυνομικούς της ΠΓΔΜ να κάνουν χρήση δακρυγόνων και χειροβομβίδων κρότου λάμψης, και τους πρόσφυγες να πετούν πέτρες και διάφορα άλλα αντικείμενα. Οι Σκοπιανοί χρησιμοποίησαν και σφαίρες από καουτσούκ, και όλα αυτά σε ελληνικό έδαφος.

Οι εικόνες προκαλούν σοκ με μικρά παιδιά να βρίσκονται στο έδαφος, «πνιγμένα» από τα δακρυγόνα.

Το μικρό κορίτσι δεν μπορεί να αναπνεύσει από τα χημικά






Εγκυος γυναίκα τραυματίας

Ολα ξεκίνησαν όταν το πρωί εκατοντάδες πρόσφυγες άρχισαν να συγκεντρώνονται στη σιδηροδρομική γραμμή, στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας- ΠΓΔΜ.

Δείτε σε βίντεο τα επεισόδια

Η ένταση άρχισε γύρω στις 11.30 το πρωί, όταν πενταμελής αντιπροσωπεία τους κινήθηκε προς τον φράκτη, στην πλευρά της ΠΓΔΜ και επιχείρησε να διαπραγματευτεί με τις αστυνομικές αρχές της γειτονικής χώρας, προκειμένου να τους επιτραπεί να περάσουν τα σύνορα και να συνεχίσουν το ταξίδι τους.

Καθώς δεν υπήρξε ανταπόκριση στο αίτημα, περίπου 500 πρόσφυγες κινήθηκαν προς τον φράκτη, εξωτερικά των σιδηροδρομικών γραμμών και ακολούθησε διαμαρτυρία, ενώ από την πλευρά της αστυνομικών αρχών της ΠΓΔΜ ξεκίνησε η ρίψη δακρυγόνων.


Όπως αναφέρουν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, πολλοί πρόσφυγες κατέφυγαν στα ιατρεία του καταυλισμού με αναπνευστικά προβλήματα.

Οι σφαίρες από καουτσούκ




Υπενθυμίζεται ότι χθες μοιράστηκε από αγνώστους φυλλάδιο γραμμένο στην αραβική γλώσσα, που καλούσε τους πρόσφυγες σε μαζικό πέρασμα από τα σύνορα.


Περισσότερες φωτογραφίες από την ένταση






























Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης