PROTOTHEMA

Ελλάδα

Δείτε τους στην ελληνική πλευρά, μπροστά από τον φράχτη

Σκοπιανοί αστυνομικοί μπήκαν σε ελληνικό έδαφος και επιτέθηκαν σε μετανάστες

Σκοπιανοί αστυνομικοί μπήκαν σε ελληνικό έδαφος και επιτέθηκαν σε μετανάστες

Το υπουργείο Άμυνας λέει ότι δεν υπήρξε παραβίαση και είσοδος των Σκοπιανών κομάντος σε ελληνικό έδαφος - Σκληρές εικόνες με τραυματίες και παιδιά στο έδαφος από τα χημικά

Η κάμερα είναι αδιάψευστος μάρτυρας. Οι Σκοπιανοί αστυνομικοί κατά τα σημερινά επεισόδια με μετανάστες στην Ειδομένη πέρασαν μπροστά από τον φράχτη στα σύνορα και επιχειρούσαν με δακρυγόνα και σφαίρες καουτσούκ εντός του ελληνικού εδάφους.


Οι μετανάστες που προσπάθησαν να ρίξουν τον φράχτη και να περάσουν στο έδαφος των Σκοπίων, κατάφεραν να παραβιάσουν την διπλή περίφραξη σε ένα σημείο.


Τότε οι ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας της FYROM που βρίσκονταν πίσω από την διπλή περίφραξη πέρασαν μπροστά από τον φράχτη και σε σχηματισμό προσπάθησαν να απωθήσουν τους μετανάστες εξαπολύοντας εναντίον του πλήθους χημικά, χειροβομβίδες κρότου λάμψης αλλά και πλαστικές σφαίρες.

Από το βίντεο που μεταδόθηκε στον τηλεοπτικό σταθμό Mega φαίνεται ξεκάθαρα ότι οι Σκοπιανοί αστυνομικοί βρίσκονται μπροστά από τον φράχτη, δηλαδή έχουν περάσει σε περιοχή εντός της ελληνικής επικράτειας.

Περιέργως, το ελληνικό υπουργείο Εθνικής Άμυνας υποστηρίζει ότι σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχει δεν σημειώθηκε παραβίαση των ελληνικών συνόρων. Όταν ρωτήσαμε αξιωματικό του ΓΕΕΘΑ ποιος δίνει αυτή την πληροφορία τη στιγμή που τα πλάνα του βίντεο δείχνουν καθαρά τους Σκοπιανούς κομάντος μπροστά από τον φράχτη λάβαμε την απάντηση ότι η ενημέρωση αυτή έρχεται από το Γ' Σώμα Στρατού που έχει σχετικές αναφορές από αξιωματικούς της Αστυνομίας.

Έπειτα από λίγα λεπτά, η ίδια πηγή από το ΓΕΕΘΑ επικοινώνησε εκ νέου με το www.protothema.gr και μετέφερε μια νέα εκδοχή. Σύμφωνα με την επικαιροποιημένη εκδοχή του ελληνικού υπουργείου Εθνικής Άμυνας οι Σκοπιανοί αστυνομικοί δεν μπήκαν σε ελληνικό έδαφος επειδή ο φράχτης δεν βρίσκεται ακριβώς στην οριογραμμή αλλά έχει τοποθετηθεί κάποια μέτρα εντός του εδάφους της FYROM...

Και αν υποθέσουμε ότι το επιχείρημα αυτό θεωρείται σοβαρό από κάποιους αξιωματικούς στο ΓΕΕΘΑ οι οποίοι αμφισβητούν αυτό που αποτυπώνεται στο βίντεο, οι ίδιες πηγές δεν είπαν το παραμικρό για το γεγονός ότι οι ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας της FYROM έριχναν εντός της ελληνικής επικράτειας πλαστικές σφαίρες, χειροβομβίδες κρότου λάμψης και χημικά, προκειμένου να απωθήσουν και να διαλύσουν το πλήθος...


ΕΛ.ΑΣ: Ο φράχτης είναι δυο μέτρα μέσα στο έδαφος των Σκοπίων
Στο πλαίσιο της προσπάθειας που καταβάλλει η κυβέρνηση να πείσει την ελληνική κοινή γνώμη ότι οι ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας των Σκοπίων δεν εξαπέλυσαν επιχείρηση εναντίον των μεταναστών της Ειδομένης από ελληνικό έδαφος εντάσσεται και μια διαρροή που έγινε λίγο μετά τις 15:00 το μεσημέρι της Κυριακής από το κρατικό Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Σχετικά με το ενδεχόμενο οι αστυνομικοί της ΠΓΔΜ να πέρασαν, στη διάρκεια της επιχείρησης αυτής, σε ελληνικό έδαφος, από την ελληνική αστυνομία διευκρινίζεται ότι ο φράκτης δεν βρίσκεται ακριβώς στην οριογραμμή των συνόρων, αλλά δύο μέτρα πιο πίσω, στο έδαφος της ΠΓΔΜ, άρα είχαν περιθώριο να κινηθούν» αναφέρεται σε τηλεγράφημα του ΑΠΕ. Εκ των υστέρων δηλαδή οι ελληνικές αρχές παραδέχονται ότι οι Σκοπιανοί κομάντος πέρασαν τον φράχτη, αλλά, όπως επιχειρηματολογούν, δεν κινήθηκαν σε απόσταση μεγαλύτερη των δύο μέτρων από τα συρματοπλέγματα και άρα -κατά το σκεπτικό τους- δεν εισέβαλαν σε ελληνικό έδαφος.


Τι λέει το σκοπιανό Κέντρο Διαχείρισης Κρίσεων
Τρεις ομάδες μεταναστών, αποτελούμενες από 500 έως 700 άτομα, τα οποία βρίσκονται εδώ και αρκετό καιρό στον άτυπο καταυλισμό της Ειδομένης, προσπάθησαν σήμερα να περάσουν παράνομα και με τη βία στο έδαφος της ΠΓΔΜ, ανέφερε, από την πλευρά του, αρμόδιος παράγοντας από το Κέντρο Διαχείρισης Κρίσεων της ΠΓΔΜ.

Σύμφωνα με τον ίδιο παράγοντα, οι πρόσφυγες και μετανάστες προσπάθησαν να εισέλθουν στο έδαφος της ΠΓΔΜ από τρία διαφορετικά σημεία, προκαλώντας φθορές στον προστατευτικό φράχτη.

Από το υπουργείο Εσωτερικών της ΠΓΔΜ (στο οποίο υπάγεται η αστυνομία) ανέφεραν ότι ομάδες προσφύγων και μετανάστες από τον καταυλισμό στην Ειδομένη προσπάθησαν να κόψουν ορισμένα σημεία του αγκαθωτού φράχτη και έριξαν πέτρες και άλλα αντικείμενα εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων της ΠΓΔΜ, οι οποίες αναγκάστηκαν να χρησιμοποιήσουν δακρυγόνα και χειροβομβίδες κρότου-λάμψης, για να τους απωθήσουν.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών της ΠΓΔΜ, η κατάσταση, στην παρούσα φάση, είναι υπό έλεγχο.


Έκρηξη βίας και σκληρές εικόνες
Τα επεισόδια εκτυλίχθηκαν στη σιδηροδρομική γραμμή με τους αστυνομικούς της ΠΓΔΜ να κάνουν χρήση δακρυγόνων και χειροβομβίδων κρότου λάμψης, και τους πρόσφυγες να πετούν πέτρες και διάφορα άλλα αντικείμενα. Οι Σκοπιανοί χρησιμοποίησαν και σφαίρες από καουτσούκ, και όλα αυτά σε ελληνικό έδαφος.

Οι εικόνες προκαλούν σοκ με μικρά παιδιά να βρίσκονται στο έδαφος, «πνιγμένα» από τα δακρυγόνα.

Το μικρό κορίτσι δεν μπορεί να αναπνεύσει από τα χημικά


Εγκυος γυναίκα τραυματίας

Ολα ξεκίνησαν όταν το πρωί εκατοντάδες πρόσφυγες άρχισαν να συγκεντρώνονται στη σιδηροδρομική γραμμή, στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας- ΠΓΔΜ.

Δείτε σε βίντεο τα επεισόδια

Η ένταση άρχισε γύρω στις 11.30 το πρωί, όταν πενταμελής αντιπροσωπεία τους κινήθηκε προς τον φράκτη, στην πλευρά της ΠΓΔΜ και επιχείρησε να διαπραγματευτεί με τις αστυνομικές αρχές της γειτονικής χώρας, προκειμένου να τους επιτραπεί να περάσουν τα σύνορα και να συνεχίσουν το ταξίδι τους.

Καθώς δεν υπήρξε ανταπόκριση στο αίτημα, περίπου 500 πρόσφυγες κινήθηκαν προς τον φράκτη, εξωτερικά των σιδηροδρομικών γραμμών και ακολούθησε διαμαρτυρία, ενώ από την πλευρά της αστυνομικών αρχών της ΠΓΔΜ ξεκίνησε η ρίψη δακρυγόνων.


Όπως αναφέρουν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, πολλοί πρόσφυγες κατέφυγαν στα ιατρεία του καταυλισμού με αναπνευστικά προβλήματα.

Οι σφαίρες από καουτσούκ
Υπενθυμίζεται ότι χθες μοιράστηκε από αγνώστους φυλλάδιο γραμμένο στην αραβική γλώσσα, που καλούσε τους πρόσφυγες σε μαζικό πέρασμα από τα σύνορα.


Περισσότερες φωτογραφίες από την ένταση


Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε όλη την έκτακτη επικαιρότητα πρώτοι!
Ακολουθήστε μας στα

Αγύριγο κεφάλι11/04/201614:54

Urbi et Orbi: Όλοι οι Άνθρωποι είμαστε ΑΔΕΛΦΙΑ! Της ΙΔΙΑΣ πατρίδος! Της Γης! Δεν νοούνται σύνορα και στρατοί! Αυτά είναι ΚΟΛΠΑ γιά τα συμφέροντα των ΚΑΠΙΤΑΛΩΝ! Στους οποίους ΡΑΓΙΑΔΙΖΟΥΝ (και λιβανίζουν) οι ΦΑΣΙΣΤΕΣ! Η Ελλάδα του Επίκουρου, του Πυθαγόρα, του Αρχιμήδη, του Πλάτωνα και φυσικά του Νεαρού σε ΟΛΑ και ΑΝΕΚΤΙΚΟΥ της σε ΕΛΕΥΘΕΡΙΕΣ ΠΟΛΥΑΓΑΠΗΤΟΥ Πρωθυπουργού της Τσίπρα, ΔΕΙΧΝΕΙ πρώτη τον δρόμο των Νέων Ιδεών.

Απάντηση
Λαϊκή Δημοκρατία του Γιουνανισταν11/04/201614:15

Αν γινει πόλεμος οταν η χωρα θα εχει γεμίσει απο Ταλιμπάν και Συριζαιους, δε θα πολεμήσω. Θα το παίξουμε αριστερόι και θα αυτοεξόριστουμε στο Παρισι για να πολεμήςουμε απο τα μποέμ καφε με τη πέννα μας. Να πολεμήσουν οι αριστεροί κροίσοι, τα τάγματα εφόδου των Εξαρχειων, οι ΜΚΟ και οι Ταλιμπάν τον Τουρκο. Εγω άντε γεια, φεύγω συντομα απο το Χαλιφάτο, μολις εβγαλα ναυτικό φυλλάδιο και μετακομίζω Γερμανια οικογενειακως. Μονο διακοπες Ελλαδα και ΑΝ.

Απάντηση
Νίκος Μπέλεσης11/04/201613:59

Οι σκοπιανοί δυστιχώς έχουν δίκιο και καλά έκαναν. Όταν οι μετανάστες τους πετούν πέτρες απο Ελληνικό έδαφος δεν είναι παραβίαση των σκοπιανών συνόρων; Ας φροντίσει η Ελληνική πολιτεία να δώσει τέλος σε αυτά τα φαινόμενα.

Απάντηση
μπραβο τους11/04/201612:59

οι σκοπιανοι φιλανε τα συνορα τους οι δικοι μας ανθελληνες που ειναι? Θελω την Ελλαδα μου ,μου την παιρνουν σιγα σιγα δεν το αντεχω νιωθω προδομενη που αυτη την δυσκολη ωρα οι πολιτικοι ενδιαφερονται μονο για τους μεταναστες και οχι για μενα που καθε μερα που ξυπναω και σκεφτομαι που ποσα και τι εχω να πληρωσω ,ειναι φοβερο δεν παει αλλο πρεπει να κανουμε κατι ολοι μαζι εμεις ο λαος ακουω προτασεις δεν παει αλλο._

Απάντηση

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

2500  χαρακτήρες απομένουν

* Υποχρεωτικά πεδία