Δεκαετία στη φυλακή χωρίς άδεια θα κλείνουν οι τρομοκράτες

Δεκαετία στη φυλακή χωρίς άδεια θα κλείνουν οι τρομοκράτες

Το λιγότερο 20 χρόνια στη φυλακή οι τρομοκράτες που καταδικάζονται σε ισόβια - Τέλος και στα προνόμια των βουλευτών, εφόσον παραπέμπονται σε δίκη

Δεκαετία στη φυλακή χωρίς άδεια θα κλείνουν οι τρομοκράτες
Παρατείνεται, από τα 16 στα 20 χρόνια, ο χρόνος για την αποφυλάκιση όσων έχουν καταδικαστεί σε ποινή ισόβιας κάθειρξης για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση, ενώ αφήνεται ελεύθερος όποιος έχει συλληφθεί για οποιασδήποτε εγκληματική πράξη (εκτός για τρομοκρατικές ενέργειες) και πριν την καταδίκη του δώσει πληροφορίες για αποκάλυψη ή εξάρθρωση τρομοκρατικής οργάνωσης.

Αυτές είναι μερικές από τις διατάξεις, οι οποίες περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, που αφορά «Ρυθμίσεις Ποινικού και Σωφρονιστικού Δικαίου και άλλες διατάξεις» και αναρτήθηκε σε δημόσια διαβούλευση.

Το νέο, αυστηρότερο πλαίσιο, έχει σαφή συνάρτηση με όσα ακολούθησαν την παραβίαση της άδειας και, τελικά, την απόδραση του κρατουμένου για την υπόθεση της τρομοκρατικής οργάνωσης 17Ν, Χριστόδουλου Ξηρού.

Κλείσιμο
Το νομοσχέδιο προβλέπει στο άρθρο 11 ότι στον κατάδικο που εκτίει ποινή ισόβιας κάθειρξης για συμμετοχή σε τρομοκρατική ή εγκληματική οργάνωση, δεν χορηγείται υπό όρο απόλυση αν δεν παραμείνει στις φυλακές για χρονικό διάστημα 20 ετών, ενώ, σύμφωνα με το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο, προβλέπεται υποχρεωτική παραμονή στο σωφρονιστικό κατάστημα 16 ετών.

Ακόμη, όσοι είναι υπόδικοι για συμμετοχή σε οποιασδήποτε εγκληματική πράξη (εκτός από συμμετοχή σε τρομοκρατική ή εγκληματική οργάνωση), αναστέλλεται η σε βάρος τους ποινική δίωξη και αποφυλακίζονται, εάν πριν από την αμετάκλητη καταδίκη τους, «με δική τους πρωτοβουλία», συντέλεσαν με παροχή πληροφοριών στην ανακάλυψη ή εξάρθρωση τρομοκρατικής οργάνωσης ή στην ανακάλυψη και σύλληψη φυγόδικων ή φυγόποινων για πράξεις τρομοκρατίας.

Σε περίπτωση κατά την οποία, μετά την αποφυλάκιση, δεν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες που δόθηκαν, ανακαλείται η αναστολή της ποινής και διατάσσεται και πάλι η φυλάκιση.

Με άλλη διάταξη του νομοσχεδίου, οι εξωτερικοί φρουροί των φυλακών μπορούν να φέρουν τον οπλισμό τους και εκτός υπηρεσίας, ενώ παράλληλα τους δίνεται η δυνατότητα να κατέχουν και να φέρουν και ιδιωτικό ατομικό οπλισμό.

Ακόμη, προβλέπεται η αποφυλάκιση όσων κατά τη δημοσίευση του νόμου εκτίουν ποινή μέχρι δέκα χρόνια κάθειρξη, εφόσον έχουν συμπληρώσει το μισό της ποινής τους.

Όμως, και σε αυτή την περίπτωση εξαιρούνται όσοι έχουν διαπράξει αδικήματα σχετικά με τρομοκρατία, προσβολή της γενετήσιας αξιοπρέπειας και ληστεία.

Φυλακές υψίστης ασφαλείας

Ακόμη, προβλέπονται οι πρώτες φυλακές υψίστης ασφαλείας, τύπου Γ', που θα λειτουργήσουν στο Δομοκό και θα φιλοξενούν κρατούμενους και υποδίκους για τρομοκρατία, εσχάτη προδοσία, ανθρωποκτονία χωρίς ελαφρυντικά, εκβίαση και ληστεία, στο πλαίσιο εγκληματικής οργάνωσης και όσοι χαρακτηρίζονται ιδιαίτερα επικίνδυνοι για τη δημόσια ασφάλεια και έχουν καταδικαστεί σε ισόβια ή τουλάχιστον δέκα χρόνια κάθειρξη.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, οι κατάδικοι ή υπόδικοι για αδικήματα όπως είναι για τρομοκρατία, εσχάτη προδοσία κ.λπ. θα φιλοξενούνται  υποχρεωτικά για δέκα χρόνια στις φυλακές τύπου Γ', χωρίς να έχουν δικαίωμα άδειας και η κράτηση τους εκεί θα επανεξετάζεται κάθε δύο χρόνια. Αν επιστρέψουν σε φυλακές Α' ή Β' τύπου, τότε οι αιτήσεις για άδεια θα ελέγχονται, όπως και σήμερα, από το Συμβούλιο των φυλακών.

Επίσης, θα είναι περιορισμένη πλέον η τηλεφωνική και η δια ζώσης επικοινωνία των κρατουμένων στις φυλακές τύπου Γ' με τους συγγενείς τους.

Σε άλλο σημείο του νομοσχεδίου αναφέρεται ότι θέσεις διευθυντών μπορούν να καταλάβουν και συνταξιούχοι δικαστικοί λειτουργοί (δικαστές-εισαγγελείς) από το βαθμό του εφέτη και αντεισαγγελέα εφετών και άνω, όπως και συνταξιούχοι αξιωματικοί της Ελληνικής Αστυνομίας από το βαθμό του ταξίαρχου ε.α. και άνω.

Γενετικό υλικό

Στο επίμαχο νομοσχέδιο προβλέπονται κανόνες προστασίας του γενετικού υλικού. Αναλυτικότερα, προβλέπεται ότι μετά την ολοκλήρωση της ανάλυσης το γενετικό υλικό καταστρέφεται αμέσως, ενώ τα γενετικά αποτυπώματα του προσώπου, στο οποίο αποδίδεται κάποια  πράξη, τηρούνται σε ειδικό αρχείο γενετικών τύπων που θα συσταθεί και θα λειτουργήσει στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας (εποπτευόμενο από τον εισαγγελικό λειτουργό), μέχρι την έκδοση αμετάκλητου απαλλακτικού βουλεύματος ή αμετάκλητης αθωωτικής απόφασης ή θέσεως της υπόθεσης στο αρχείο.

Σε άλλη διάταξη του νομοσχεδίου  (άρθρο 13) προβλέπεται ότι η επίδοση βουλευμάτων και αποφάσεων μπορεί να γίνεται στον ενδιαφερόμενο και σε ηλεκτρονική μορφή (ψηφιακός δίσκος, κ.λπ.) και η γνησιότητα του περιεχομένου του οποίου θα πιστοποιείται με ηλεκτρονική υπογραφή.

Τέλος στα προνόμια των βουλευτών εφόσον παραπέμπονται σε δίκη

Η αμετάκλητη παραπομπή βουλευτή ή ευρωβουλευτή εν ενεργεία στο ακροατήριο δικαστηρίου, επιφέρει αμέσως την αναστολή των βουλευτικών ατελειών και προνομίων.

Η αμετάκλητη καταδίκη βουλευτή για τα εγκλήματα αυτά συνεπάγεται την οριστική στέρηση των ατελειών και προνομίων.

Τα αδικήματα αυτά είναι: κλοπή, απάτη, υπεξαίρεση κοινή ή στην υπηρεσία, εκβίαση, πλαστογραφία, πλαστογραφία πιστοποιητικών, πλαστογραφία και κατάχρηση ενσήμων, ψευδής βεβαίωση, ψευδορκία και ψευδή ανώμοτη κατάθεση, παραπλάνηση σε ψευδορκία, ψευδής καταμήνυση, απιστία δικηγόρου, απιστία περί την υπηρεσία, δωροδοκία, καταπίεση, παράβαση καθήκοντος, συκοφαντική δυσφήμηση, υφαρπαγή ψευδούς βεβαίωσης, υπεξαγωγή εγγράφου, παραβίαση υπηρεσιακού απορρήτου, έγκλημα κατά της γενετήσιας ελευθερίας και οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής, καθώς και για παράβαση της νομοθεσίας περί ναρκωτικών, λαθρεμπορίας και τυχερών παιχνιδιών.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης